• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zgłoszenia tematów "Colloquia Bialenica"
(18-12-2021 23:34)Ametyst Faradobus napisał(a): Jak ktoś znowu zacznie pieprzyć o wysadzaniu wysp tak jak to było ze Srumunią to mnie szlag jasny trafi, krew nagła zaleje.
Hear, hear. Mnie również boli — wiadomo, że o wiele mniej — także usypywanie nowych, ogromnych obszarów względnie ich przejmowanie. Gdyby obecnie ktoś chciał założyć nową mikronację, to w zasadzie gdzie mógłby się ulokować, z istniejących już ziem? (['] dla aktualnej mapy politycznej Pollinu).
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
(18-12-2021 23:29)Helwetyk napisał(a): Na motywie narracji, temat zagospodarowania wyludnionych obszarów (por. http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...8#pid29008) sam się nasuwa. Likwidować? Konserwować? Burzyć i budować od nowa?
Ja byłbym za przemianą z nawiązaniem do dotychczasowej historii, ale doświadczenie mówi, że rzadko tak się dzieje, bo łatwiej jest tworzyć coś nowego niż czytać masę archiwaliów. Dlatego nie naciskałbym na tzw. młodych.

(18-12-2021 23:39)Helwetyk napisał(a):
(18-12-2021 23:34)Ametyst Faradobus napisał(a): Jak ktoś znowu zacznie pieprzyć o wysadzaniu wysp tak jak to było ze Srumunią to mnie szlag jasny trafi, krew nagła zaleje.
Hear, hear. Mnie również boli — wiadomo, że o wiele mniej — także usypywanie nowych, ogromnych obszarów względnie ich przejmowanie. Gdyby obecnie ktoś chciał założyć nową mikronację, to w zasadzie gdzie mógłby się ulokować, z istniejących już ziem? (['] dla aktualnej mapy politycznej Pollinu).
Na Nordacie jest trochę miejsca, na Vaarlandzie także, w sytuacji innych kontynentów niespecjalnie się orientuję.
(19-12-2021 08:05)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja byłbym za przemianą z nawiązaniem do dotychczasowej historii, ale doświadczenie mówi, że rzadko tak się dzieje, bo łatwiej jest tworzyć coś nowego niż czytać masę archiwaliów. Dlatego nie naciskałbym na tzw. młodych.

No to jest kwestia lokacji na poziomie kontynentów. Jeśli ktoś by chciał się ulokować przy granicy ZSKHiW to raczej bym go zapoznał z ogólną koncepcją naszej historii i poprosił, aby w minimalnym stopniu się do niej dostosować, aby nie było tak, że znienacka dostajesz za płotem (wyższym od mego) szogunat w stylu japońskim albo arabski sułtanat.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
A na Nordacie chyba nikt by się nie czepiał bez względu na klimat.
Koordynacja klimatu i historii z sąsiadami leży tak naprawdę w interesie konkretnego państwa. Niektórej kraje przywiązują do tego wagę, a inne nie. Paradoksalnie najbardziej "w dupie" są kraje duże - takie jak na przykład Brodria, bo one mają długie granice i większa jest szansa na przemiał randomowych sąsiadów. Jestem w stanie sobie wyobrazić sytuację, gdzie u granic wspomnianej Brodrii pojawia się państwo nijak niepasujące do klimatu regionu (no na przykład nowe Cesarstwo Aztec), @"Iwan Pietrow" mówi tej lokacji "nie", a reszta Nordaty się wielce oburzy, jak to zły dziad Pietrow młodych blokuje i nie pozwala się bawić.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(19-12-2021 11:12)Ametyst Faradobus napisał(a): Koordynacja klimatu i historii z sąsiadami leży tak naprawdę w interesie konkretnego państwa.
Myśmy odruchowo wybrali nową wyspę, ale położenie już było celowe — z uwagi na konwencję kraju, w neutralnej, praktycznie równej odległości do istniejących państw, by nie użyć określenia bloków. Ale nie oszukujmy się, wiele nowych mikronacji na początku nie wie, co leży w ich interesie. Nawet my, mikronacyjne dziady, nie wiemy wiele więcej, czego dowodem populacja Pollinu. Szczegółowa narracja, sprawy techniczne (które mnie szczególnie bolą, bo wiem, ile projektów nie dojdzie do skutku w pełnym wymiarze dzięki Darmowym Forom), to zagadnienia, które przychodzą wtedy, gdy na zmianę jest już zbyt późno względnie jest zbyt kosztowna.

Tak jak to widzę, nie powinniśmy na tym etapie recenzować „młodych”. W mikronacjach nie powstał, jak dotąd, ani jeden poradnik tego, jak stworzyć państwo od podstaw — z powodów, które są chyba dosyć oczywiste. Niestety.
Możemy natomiast nowym mikronacjom proponować taką lokalizację, aby była ona jak najbardziej dogodna z ich punktu widzenia.
Ametyst Faradobus

(19-12-2021 11:57)Ametyst Faradobus napisał(a): Możemy natomiast nowym mikronacjom proponować taką lokalizację, aby była ona jak najbardziej dogodna z ich punktu widzenia.
Lokalizację, powierzchnię, strukturę, poradnik instalacji własnego forum na CT8 tak, by później można było przenieść się na własny serwer, proponowany układ forum (ta patologiczna miłość Pollinu do wielopoziomowych struktur i milionów działów)…
Docelowo można by było taki poradnik zrobić, ale wydaje mi się, że kwestia lokacji jest o wiele bardziej podstawowa. Do lepszego forum i tak dalej dochodzi się samego wraz z ustabilizowaniem się projektu. Lokacja to z kolei coś, co warto mieć już na start, aby mieć na czym budować.
Ametyst Faradobus

(19-12-2021 12:04)Ametyst Faradobus napisał(a): Do lepszego forum i tak dalej dochodzi się samego wraz z ustabilizowaniem się projektu.
No właśnie nie, to jest najgorsze w tych syfiastych Darmowych Forach. Nie da się przenieść danych, więc nowe forum wiąże się z potężnymi kosztami, których mikronacje nie chcą ponosić; trudno im się dziwić. Ze szkodą głównie dla samych siebie, ale tym samym także dla Pollinu jako całości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości