• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tygodnik Bialeński - wątek roboczy
Nie no, tak tylko sugeruję. Zatem TO BYŁ TYDZIEŃ.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(22-12-2021 21:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Jeszcze przyszło mi do głowy "Z pola walki", ale Ronon będzie narzekał, że zbyt czerwono.
Nie, akurat tutaj bym "narzekał" nie tyle na "czerwoność", co nieczytelność tytułu. Oczywiście w latach "głębokiego" PRL-u "walczono" niby o wszytsko, organy partyjne i panstwowe (w zasadzie na jedno wychodziło) posługiwały takimi właśnie sloganami itd. Ale co ponad pół wieku temu było może i czytelne, nie jest czytelne obecnie. Dzisiaj taki tytuł sugeruje bardziej reportaż z jakiejś wojny czy czegoś podobnego.

(22-12-2021 21:38)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): "Tygodnik Bialeński" brzmi zbyt oczywiście. Jeśli ma być to tylko taki flesz wydarzeń, to niech będzie "To był tydzień".
"Tygodnik Bialeński" to byłaby dobra nazwa, dla tytułu prasowego, który wydawałby raz w tygodniu artykuły, ale jak słusznie zauważasz chcemy miec właśnie tzw. "flesz" czyli zgadzam się, ze "To był tydzień" pasuje chyba najlepiej. Pokombinuję z tym... Ale moim zdaniem "TO BYŁ TYDZIEŃ" z podtytułem "przegląd bialeńskich wydarzeń" powinien być OK.
A "Gazetę Bialeńską" lub "Zielony Sztandar" możemy wydawać co jakiś czas z normalnymi artykułami. Ja chętnie coś czasem napiszę. Deklarowałem chęć pisania do "Obserwatora Narodowego" i prosiłem @'Karl von Schwarzengrau' o informację, jak będzie chciał wydać nowy numer, ale do innej gazety też z przyjemnością coś bym pisał.

(23-12-2021 06:31)Ronon Dex napisał(a): Nie, akurat tutaj bym "narzekał" nie tyle na "czerwoność", co nieczytelność tytułu. Oczywiście w latach "głębokiego" PRL-u "walczono" niby o wszytsko, organy partyjne i panstwowe (w zasadzie na jedno wychodziło) posługiwały takimi właśnie sloganami itd. Ale co ponad pół wieku temu było może i czytelne, nie jest czytelne obecnie. Dzisiaj taki tytuł sugeruje bardziej reportaż z jakiejś wojny czy czegoś podobnego.
Mi akurat taka wojenna/rewolucyjna metaforyka się podoba, ale masz rację, że nie byłoby to dla wszystkich czytelne, a taki centralny organ powinien być "neutralny".
Tydzień Bialeński w Lidlu.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Może utworzymy sieć sklepów w Bialenii, chętnie by się przydało.
Ja mam sieć sklepów: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=2378
Ametyst Faradobus

(23-12-2021 11:11)Tymoteusz Piechota napisał(a): Może utworzymy sieć sklepów w Bialenii, chętnie by się przydało.
No tak, jak powstanie bank międzynarodowy, to nawet miałoby to sens. Ja bym chętnie nawet kupował bezsensowne rzeczy, gdyby mi się podobały. Może Pan wymyślić, co miałaby ta sieć sklepów sprzedawać i opisać to w osobnym wątku. Na pewno taka sensowna działalność przybliżyłaby to Pana do uzyskania w przyszłości obywatelstwa. Wink
Ja bym miał motywację, aby rozwijać Makrellę. Bylibyśmy jak Biedronka i Lidl.
Ametyst Faradobus

Makrellę szanuję, bardzo fajny sklep.
[Obrazek: 3_23_12_21_9_18_04.png]

https://gov.bialenia.org.pl/2021/12/23/to-byl-tydzien/

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości