• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(Kolejny) powrót
Dzień dobry Brodryjczycy! Tu Mikołaj Patryk Dostojewski, większość z was na pewno mnie pamięta. Gdy dowiedziałem się, że Brodria znów istnieje i się rozwija, postanowiłem zaangażować się w jej działalność. Na początku chciałbym zapytać - jak uzyskać brodryjskie obywatelstwo? Jakie warunki trzeba spełnić?
Witam serdecznie legendarnego Cara Brodrii! Obywatelstwa przyznaje Car Brodrii @'Iwan Pietrow'. Myślę, że w przypadku Waszej Carskiej Wysokości wraz z przywróceniem obywatelstwa, można też zawnioskować o oficjalne potwierdzenie przynależnych tytułów.
Życzę dobrej zabawy!
Witam serdecznie, miło jest poznać tak wielkiego Brodryjczyka.
Witaj ponownie w Brodrii, Mikołaju!

Jest mi niezmiernie miło, że postanowiłeś nas odwiedzić. Jak zauważyłeś, istniejemy, mamy się dobrze i się rozwijamy. Potrzebujemy ludzi do tego, aby kontynuować nasze dotychczasowe działania. Mam nadzieję, że nas wesprzesz!

Co się tyczy obywatelstwa - jak wspomniał Andrzej - jest ono nadawane przez Cara Brodrii. Do jego nadania nie trzeba spełniać żadnych formalności. Musisz tylko napisać, że chcesz zostać brodryjskim obywatelem, a ja już zajmę się resztą. Smile

Andrzej wspomniał o tytułach. W Twoim przypadku nikt ich nigdy nie odbierał i nie anulował. Byłoby to zresztą absurdalne. Jesteś w końcu naszym legendarnym Carem-Seniorem. Jeżeli chcesz ich używać, to z mojej strony masz ku temu zielone światło.

Pewnie masz wiele pytań o to co się w Brodrii działo w czasie Twojej nieobecności i co można u nas obecnie robić. Zadawaj je śmiało - postaramy się na nie odpowiedzieć!
Witaj! Cieszę się z Twojego powrotu. Jeśli chciałbyś odzyskać albo na nowo erygować lenno to jak najbardziej możesz to zrobić - służę wówczas pomocą.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Miło mi, że zostałem tak ciepło przywitany w Brodrii! Oczywiście wyrażam wolę uzyskania brodryjskiego obywatelstwa tak, bym mógł w pełni zaangażować się w rozwój kraju. Co się zaś tyczy pytań - jak wygląda aktualnie w Brodrii kwestia samorządów? Zauważyłem, że z terenów Rosyji i części Czuwacji utworzono autonomiczny region o klimacie typowo azjatyckim, który został opisany tak dokładnie, jak żadna chyba inna część naszej wielkiej Brodrii. Czy i ja mógłbym objąć zarząd nad którymś regionem (lub przynajmniej "zająć się" którymś z nich w sensie fabularno-opisowym)? Wierzę bowiem, że kluczem do sukcesu mikronacji jest rozwój zarówno na poziomie centralnym, jak i lokalnym. Poza tym, chciałbym jeszcze zapytać o to, czy można w tym momencie mówić o jakimś szczególnym celu, do którego Brodria aktualnie dąży? Mam tu na myśli pewne kamienie milowe w rozwoju mikronacji, czyli cele takie jak chociażby: ukształtowanie ustroju i podstawowych praw (typowe dla świeżo odrodzonych mikronacji), zdobycie/odzyskanie jakichś ziem, rozwój gospodarki lub nauki, po prostu zwiększenie aktywności i pozyskiwanie nowych obywateli itp.

(06-02-2022 20:11)Ametyst Faradobus napisał(a): Witaj! Cieszę się z Twojego powrotu. Jeśli chciałbyś odzyskać albo na nowo erygować lenno to jak najbardziej możesz to zrobić - służę wówczas pomocą.

Chodzi o lenno, które niegdyś posiadałem jako obywatel bialeński? Pytam, ponieważ nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek uzyskał lenno jako takie w Brodrii.
Skład Brodrii przedstawia się w chwili obecnej następująco:

1. Brodria właściwa - zasadnicza część państwa pod bezpośrednią władzą cara w klimacie ruskim/rosyjskim. W jej ramach powstały dwa autonomiczne etnarchaty, do których utworzenia potrzebne są dwie osoby:

A. Uhraina.
B. Nowa Orda - region nawiązujący do ludów koczowniczych z naciskiem na Mongolię i narody mongolsko-tureckie zamieszkujące obszar Rosji (Buriaci, Kałmucy, Tuwińczycy).

2. Protektorat Nan-Di - formalnie jest to terytorium zależne z szeroką autonomią, w której władzę sprawuje Generał-Gubernator reprezentujący Niebiańskiego Cesarza, którym jest Car Brodrii. W ramach Nan-Di również są tworzone regiony (prefektury) nawiązujące do różnych wzorców azjatyckich. Obecnie istnieją:

A. Prefektura Chosun - nawiązująca do kultury koreańskiej.
B. Orda Wewnętrzna - nawiązująca, podobnie jak Nowa Orda z którą sąsiaduje, do tradycji koczowniczej, ale z naciskiem na te bardziej dalekowschodnie ludy (Ujgurzy, Mongolia Wewnętrzna, Kirgizi itp).

Cytat: Chodzi o lenno, które niegdyś posiadałem jako obywatel bialeński? Pytam, ponieważ nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek uzyskał lenno jako takie w Brodrii.

Dokładnie tak. W chwili obecnej w Bialenii funkcjonują dwie duże wspólnoty samorządowe. Jedną z nich, zajmującą większą część kraju, jest Rzesza Bialeńska. Jest to wspólnota lenn i wolnych miast i to w jej ramach można uzyskać lenno albo odzyskać dawne. Ty w przeszłości posiadałeś lenno Patrykpolis i tytuł bialeńskiego kniazia. Można je albo odtworzyć albo możesz też wystąpić o nowe, bo folwarków nikt Ci nie odbierał. Nowością jest też większa samodzielność w używanych tytułach i w kreowaniu klimatu lenna - na przykład ja w Faradobaju na Anatolii jestem sułtanem, a na Polesiu mam Jaruzelimę, której jestem wielkim kniaziem. Można też mieć dwa albo trzy lenna.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Mikołaju, jeśli chcesz pozwiedzać Bialenię to zapraszam do mojego lenna - Dalmazji.
(07-02-2022 14:48)Mikołaj Patryk Dostojewski napisał(a): Zauważyłem, że z terenów Rosyji i części Czuwacji utworzono autonomiczny region o klimacie typowo azjatyckim, który został opisany tak dokładnie, jak żadna chyba inna część naszej wielkiej Brodrii. Czy i ja mógłbym objąć zarząd nad którymś regionem (lub przynajmniej "zająć się" którymś z nich w sensie fabularno-opisowym)?
Witam serdecznie... opis Nan Di jest na stronie Brodrii (jeszcze w powijakach, ale byłem zajęty stroną Bialenii) - https://gov.bialenia.org.pl/brodria/nan-di/

Tutaj jest spis prowincji i prefektur, wraz z podziałem terytorium Nan Di - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...6#pid31036

Proszę sobie wybrać prefekturę, a ja uczynię Ciebie stosownym Prefektem. W kwestii klimatu to te zielone to ma być klimat wietnamski i okoliczny, czerwony (prowincja stołeczna zarządzana przez Generała-Gubernatora osobiście), niebieski i fioletowy to klimat chiński (choć na skraju może być południowo-koreański). Pomarańczowy (w górach Wrota Nieba) to coś w rodzaju Nepalu, a obok to może być coś w rodzaju Tybetu. Tak więc do wyboru i do koloru.
(07-02-2022 14:48)Mikołaj Patryk Dostojewski napisał(a): Poza tym, chciałbym jeszcze zapytać o to, czy można w tym momencie mówić o jakimś szczególnym celu, do którego Brodria aktualnie dąży?
A to bardzo ciekawy pomysł.
Ja uważam, że zawsze powinno się mieć jakieś cele - i krótkoterminowe, i dalekosiężne. Ustalmy je wspólnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości