• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej.
(18-02-2022 21:12)Iwan Pietrow napisał(a): a nie obrażanie się przy każdej możliwej okazji ze względu na to, że komuś nie podobają się Twoje pomysły. 
Z całym szacunkiem, ale ja się nie obrażam... Przecież nie twierdzę, że odchodzę, nie będę się udzielał w Bialenii, że nie będę dalej działał na rzecz rozwoju Naszego Kraju. Po prostu najwyraźniej nasze poglady polityczne co do bialeńskiej demokracji i parlamentaryzmu się rozmijają, a więc czytelnie deklaruję przejście do politycznej opozycji. Tylko tylko i aż tyle.

W żaden sposób proszę nie odczytywać tego jako "obrażanie się", rezygnację z działania w Naszym Kraju - to tylko kwestie polityczne, w których się nie zgadzamy. W żaden sposób nie wykluczam wspólnego działania dla dobra kraju tam gdzie się zgadzamy. Proszę byś nie traktował tego (tfu) "pisuarem" i jakąś "totalną opozycją". To pewien spór polityczny, spory pewnie co do niektórych spraw z polityką związanych, ale nie ma mowy o jakimkolwiek totalnym działaniu na szkodę Naszej Bialeńskiej Wspólnoty. Ot inaczej to politycznie widzimy, mamy inne wizje - będziemy się spierać... mam nadzieję, że z w miarę z szacunkiem, choć w polityce czasem się używa słów "mocnych" i pewnie to się nie raz zdarzy. 

Kwestię funkcji wojskowych pozostawiłem otwarte do decyzji Prezydenta bo mnie one w niczym nie przeszkadzają, ale gdyby to miało Tobie przeszkadzać, to możesz mnie z funkcji niepolitycznych również zwolnić i pretensji mieć nie będę. Natomiat bycie w politycznej opozycji wyklucza tylko bycie członkiem rządu/gabinetu. Nic więcej... jeśli chodzi o działanie w "kraju stowarzyszonym" to stosowną deklaracje złożyłem (o braku wpływu politycznego sporu w RB na tamte kwestie i działania).

Prosze traktuj to tylko jako deklaracje politycznej opozycji i nic ponadto. Wyklucza to bycie członkiem gabinetu, z powodu "konfliktu interesów" (politycznych), ale możesz mnie też wywalić z armii, jeśli uważasz to za stosowne lub bym miał tam Tobie doskwierać.
(18-02-2022 21:16)Karol Medycejski napisał(a): A tak na marginesie - czy ta deklaracja oznacza też wystapienie z BPD? Z tego co się orientuję, to ta partia popiera obecnego konduktora, więc jestem ciekaw tej kwestii.
Nie wiem... równie dobrze może oznaczać odejście niektórych członków BPD. Jednak pozwolisz, że te kwestie rozstrzygniemy spokojnie w gronie członków Naszej Partii.
(18-02-2022 21:27)Karol Medycejski napisał(a): Czyli już nie popiera?
Ja popieram. Prezydent Pietrow jest nadzieją na jakieś przetasowanie w naszym kraju, które przyniesie chociaż trochę świeżości. Wiadomo, że Iwan też nie jest jakimś nowym mikronautą (chociaż Pawłow i Waksman, którzy działają w mikro od ok. 2015 dalej udają, że są nowi i nie są dziadami, więc kto wie...), ale prezydentem jeszcze nie był i ma dość świeże spojrzenie, patrząc po deklaracjach wyborczych i naszych ostatnich rozmowach.

Cieszę się, że Ronon deklaruje, że ten spór nie będzie miał wpływu na jego zaangażowanie w życie Bialenii. Konflikty polityczne są czymś normalnym. Chodzi tylko o to, żeby ten spór nie stał się toksyczny i nie odebrał żadnej ze stron chęci do działalności w naszym kraju.

Ja w kwestii samej dyskusji o gwardiach regionalnych jestem raczej neutralny, i tak się w tą dziedzinę jakoś szczególnie nie angażuję. Projekt ustawy poparłem, bo myślałem, że sprawa została ustalona. Jak pojawią się dwa projekty, to przeczytam oba i podejmę jakąś decyzję lub się wstrzymam. Można więc powiedzieć, że w sporze Ronona i Iwana jestem neutralny. W Gabinecie pozostaję, bo nie widzę powodu, bym miał odchodzić.
(18-02-2022 21:35)Ronon Dex napisał(a):
(18-02-2022 21:16)Karol Medycejski napisał(a): A tak na marginesie - czy ta deklaracja oznacza też wystapienie z BPD? Z tego co się orientuję, to ta partia popiera obecnego konduktora, więc jestem ciekaw tej kwestii.
Nie wiem... równie dobrze może oznaczać odejście niektórych członków BPD. Jednak pozwolisz, że te kwestie rozstrzygniemy spokojnie w gronie członków Naszej Partii.

Oczywiście, róbcie, co chcecie. Dla mnie ważne jest, że trwa inba coś się dzieje.

(18-02-2022 21:46)Karol Medycejski napisał(a): Dla mnie ważne jest, że trwa inba coś się dzieje.
Nie znam się na tym gówniarskim slangu i nigdy do końca nie rozumiałem słowa "inba"... ale nie ma mowy o jakimś trollowaniu, bo z tym się moim zdaniem w v-świecie to słowo kojarzy się czyli z trollami.

Wbijcie sobie do głowy, że jest to zwyczajny spór polityczny. Niejaki Ronon i niejaki iwan, zatwardzali Bialeńczycy, po prostu nie zgadzają się politycznie co do pojmowania demokracji i parlamentaryzmu w pewnym, nam bliskim v-kraju. 

W związu tym weszli w polityczny spór i tyle.
Będziemy w politycznej opozycji, będziemy toczyć spory bo wyraźnie nasze wizje państwa i władzy się różnią - ale ktoś naiwnie liczy na "obrzucanie się jajami" to się zawiedzie, przynajmniej z mojej strony. Mogą w sporach padać słowa "mocne" (ale wykluczam te wulgarne), taka bywa polityka - ale tylko w ramach politycznych sporów.
>(i większość jest co do tego zgodna),

Yyyyy co? Chyba przegapiłem fakt odrzucenia ustawy...
(18-02-2022 22:48)Joahim-von-R napisał(a): Yyyyy co? Chyba przegapiłem fakt odrzucenia ustawy...
Widzicie Panie Przewodniczący, nie pijcie tyle... bo nawet nie widzicie, że głosy "za" to są przecież głosy "przeciw", a ci są jednak "za" to dlatego, że nie mieli ponoć okazji zapoznać się z propozycjami Szanownego Kolegi Iwana. Albo się go wstydzą i głosować nie chcą.
W związku z tym, że powyższa deklaracja nie została wycofana, przed chwilą wydałem dwa postanowienia:

- w sprawie odwołania ministra;
- w sprawie odwołania Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej.

Skoro Ronon wyraził brak chęci pracy w moim Gabinecie, to postanowiłem, że odwołam go ze wszystkich funkcji w nim pełnionych, w tym z funkcji Dowódcy SZ (Dowódca mimo wszystko również jest członkiem Gabinetu Prezydenta).

Mam jednak nadzieję, że taki stan rzeczy ma charakter tymczasowy i za jakiś czas Ronon zmieni swoje zdanie i powróci do normalnych działań na rzecz rozwoju Bialenii. Wciąż uważam, że dla osoby, która dopuszcza, że w demokratycznym państwie może zostać w pewnej chwili przegłosowana, to co się wydarzyło w Zgromadzeniu, nie powinno stanowić przyczyny tak radykalnej zmiany przekonań.
Szkoda, że tak się stało, ale cóż, nikogo na siłę nie można trzymać w rządzie, a też prezydent nie może być zakładnikiem własnych ministrów. Czekamy na godne zastępstwo. Smile
(20-02-2022 15:37)Iwan Pietrow napisał(a): Mam jednak nadzieję, że taki stan rzeczy ma charakter tymczasowy i za jakiś czas Ronon zmieni swoje zdanie i powróci do normalnych działań na rzecz rozwoju Bialenii.
Ronon Dex nie zaprzestał normalnych działań na rzecz rozwoju Bialenii, to tylko chore przekonanie obecnego Prezydenta pozwala wysnuwać takie wnioski. Bycie w politycznej opozycji co do aktualnie pełniącego obowiązki Głowy Państwa nie oznacza zaprzestania działań na rzecz kraju w którym człowiek się v-urodził i w którym się działa od lat. Dłużej niż ten cały obecny Konduktor.

Aby działać na rzecz swojego kraju nie trzeba być zwolennikiem aktualnie pełniącego władzę Prezydenta, nie trzeba być w jego gabinecie i nie trzeba mu "wchodzić w tyłek".

A przy okazji proszę pamiętać, że pełnię jeszcze kilka niepolitycznych funkcji w tym kraju... jeszcze należy mnie zdjąć z funkcji np. ambasadora. Czyżby konduktor nie dopatrzył? Bałagan w kancelarii?

(20-02-2022 15:37)Iwan Pietrow napisał(a): Wciąż uważam, że dla osoby, która dopuszcza, że w demokratycznym państwie może zostać w pewnej chwili przegłosowana, to co się wydarzyło w Zgromadzeniu, nie powinno stanowić przyczyny tak radykalnej zmiany przekonań.
Czy przepraszam jestem w jakiś równoległym v-świecie? Bo w tym, w którym ja jestem to niejaki Iwan Pietrow został przegłosowany w Zgromadzeniu Narodowym i to w stosunku 7 do 1 czyli tylko on był przeciwny ustawie, którą zawetował.

Jak rozumiem Bialenia pod rządami tego żałosnego osobnika pogrążą się w propagandzie niczym realowa TVP... i można twierdzić, że przegrana w głosowaniu w stosunku 1 do 7 jest zwycięstwem. A osoba, która kwestionuje wetowanie ustawy jest "przegrana". Gratuluję... robienia kurtyzany z logiki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości