• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oświadczenie Ronona Dex w związku z przejściem do opozycji politycznej.
(20-02-2022 21:11)Iwan Pietrow napisał(a): Pisałem to już wcześniej - dobrze wiesz, że Twoja ustawa upadnie. Czujesz to. Nie możesz się z tym pogodzić. Bardzo mi przykro, ale kończą się w Bialenii czasy przyklaskiwania Tobie na każdym kroku i ustawiania wszystkiego pod Twoje dyktando. Twoje tupanie nóżką nie robi na mnie najmniejszego wrażenia.

Wbij sobie do głowy, że nie chodzi tutaj o tą konkretną ustawę, która tak naprawdę jest mało ważna, bo jej przedmiot w zasadzie nikogo nie interesuje... nie za bardzo widać działania w tej materii, a więc sam akt prawny jest tylko formalnością i to w zasadzie nieznaczącą - dotyczy tylko narracji, która i tak nie jest specjalnie prowadzona. Nie chodzi o to czy w finalnym kształcie tej ustawy wygrają Twoje pomysły (w zasadzie to na razie ich w sumie nawet nie wyartykułoweś) czy moje... to kompletnie bez znaczenia wobec znikomego zainteresowania tematem.

Chodzi o zasady i sposób w jaki to robisz... dalej tego nie dostrzegasz?

(20-02-2022 21:11)Iwan Pietrow napisał(a): Jeśli dalej będziesz z taką bezczelnością traktować główne organy bialeńskiej władzy, to wiedz, że zostaniesz za to surowo ukarany.
Grozisz? I co mi zrobisz? Wywalisz mnie stąd? I co tym pokażesz? Swoją słabość... Oczywiście, że będę Ciebie tak traktował i wbij sobie do głowy, że posiadanie władzy nie jest żadną osłoną przed krytyką Twoich działań. Będę krytykował Twoje posunięcia zawsze kiedy będę uważał, że należy je krytykować.

Powtarzam - jesteś w tym żałosny, nie potrafisz znieść sprzeciwu dla swoich politycznych działań.
> Chodzi o zasady i sposób w jaki to robisz... dalej tego nie dostrzegasz?

Wybacz, ale jak na razie tylko Ty wyłącznie o tych zasadach piszesz. Gdyby większość osób opowiedziała się za tym, żeby ustawy nie wetować, to bym tego nie zrobił.

Zasad nie ustalasz wyłącznie Ty, Rononie. Wbij sobie to do głowy.

> Wywalisz mnie stąd?

Jeżeli się w końcu doigrasz, to wywali Cię bialeński wymiar sprawiedliwości. Nie ja.

> Powtarzam - jesteś w tym żałosny, nie potrafisz znieść sprzeciwu dla swoich politycznych działań.

Jedyną osobą, która nie jest w stanie znieść sprzeciwu jesteś wyłącznie Ty. Jeżeli ktoś prezentuje inną wizję od Ciebie, to od razu mieszasz go z błotem i stajesz się wobec tej osoby agresywny. Model demokracji, który prezentujesz w ten sposób jest mało demokratyczny...
(20-02-2022 21:59)Iwan Pietrow napisał(a): Model demokracji, który prezentujesz w ten sposób jest mało demokratyczny...
Ty zacząłeś... nie potrafiłeś zaakceptować wyniku demokratycznego głosowania. A z prostej rezygnacji z członkostwa w gabinecie zrobiłeś cyrk, bo nie potrafiłeś załatwić tego bez głupiego komentarza, w którym usiłowałeś "odwrócić kota ogonem".

(20-02-2022 21:59)Iwan Pietrow napisał(a): Wybacz, ale jak na razie tylko Ty wyłącznie o tych zasadach piszesz.
Najwyraźniej ktoś musi...

(20-02-2022 21:59)Iwan Pietrow napisał(a): Jeżeli się w końcu doigrasz, to wywali Cię bialeński wymiar sprawiedliwości. Nie ja.
No to działaj... Jeżeli zaczniesz wywalać za krytykę swoich politycznych działań to ciekawe jak się to skończy?
Słuchajcie, serio - zaraz sami nie będziecie wiedzieć, o co w tym sporze chodzi. Obaj macie rację (do pewnego stopnia), jakkolwiek paradoksalnie to nie zabrzmi. Obu Wam chodzi w sumie o to samo, tylko inaczej to artykułujecie. Naprawdę - taka dyskusja nie przynosi Wam ani krajowi żadnego pożytku. Czy nie lepiej skupić swoje siły i pracę w innych obszarach?

Poniekąd dobrze się stało, bo dzięki temu wszystkiemu powstały podwaliny pod spór polityczny w Bialenii (@"Andrzej Płatonowicz Ordyński" spełnia się twoje marzenie Wink). Możemy jeszcze wszyscy wyjść z tej sytuacji zwycięsko, wymaga to tylko odrobiny dobrej woli.

Projekt Ronona jest dobry i potrzebny, porządkuje i upraszcza pewne sprawy. Rzeczywiście może jednak przez realiozę i przeoczenie nie udało się za jednym zamachem podyskutować na ten temat i wprowadzić ewentualnych, korzystnych dla wszystkich, poprawek. Dzięki wetu (nie zamierzam oceniać jego słuszności) pojawiła się zaś szansa na ponowną debatę i znalezienie rozwiązania, które będzie satysfakcjonowało wszystkich.

Szkoda Waszego czasu i nerwów na takie sytuacje i dyskusje, które przecież nie prowadzą do niczego, a przynajmniej do niczego dobrego. Znamy się nie od dziś i dobrze wszyscy wiemy, że potrafimy współpracować. Także ponad podziałami, które się zdarzają i są przecież zupełnie naturalne.

Nie unośmy się więc dumą, nie traćmy czasu na dyskusje o rzeczach zupełnie trzeciorzędnych i wzajemne wylewanie żółci - Bialenia powinna być zielona.

Jestem głęboko przekonany, że możemy i osiągniemy porozumienie w tej i innych sprawach. Co więcej, przed nami ciekawy okres, bo jak widać myliłem się, pisząc parę tygodni temu, że nikogo nie interesuje już polityka. Jest jednak inaczej i wykorzystajmy to w najlepszy sposób, jak kulturalni i dorośli ludzie, którymi jesteśmy.

Ja dodam, że jeśli by to umiejętnie rozegrać, bez fochów i angażowania w to realnych emocji (bo zasób tych u każdego jest ograniczony), to konflikt osobisty możemy zamienić na dłuższy, wirtualny spór polityczny, który trochę nam tę scenę pobudzi.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Nie ukrywam, że opozycyjna działalność Ronona niejako zmusza mnie do podjęcia działań prowadzących do utworzenia platformy złożonej z osób popierających moją wizję Bialenii i bialeńskości. BPD nie powinna mieć w obecnej sytuacji monopolu na bawienie się w politykę.
>kulturalni i dorośli ludzie, którymi jesteśmy.

Jako osoba niespełniająca żadnego z tych dwóch wymagań chyba muszę w takim razie sabotować rozwój sceny politycznej!

(Cyrk Nieśmiesznych Żartów Von Ribertropa pozdrawia.)
Moim zdaniem budowa nowej partii to bardzo dobry pomysł. System partii dominującej już zrobił się nudny. W systemie dwupartyjnym każde wybory do Rady Republiki, nie mówiąc już o prezydenckich, będą emocjonujące.

Przy czym, moim skromnym zdaniem, istnienie dwóch partii nie będzie przekreślało możliwości budowy wspólnego Gabinetu. Wynika to po prostu z tego, że nie mamy aż tak dużo ludzi, żeby jedna partia była w stanie obsadzić wszystkie stołki. Nazwijmy to systemem kooperacji partii, jak w Szwajcarii.
(21-02-2022 08:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Moim zdaniem budowa nowej partii to bardzo dobry pomysł. System partii dominującej już zrobił się nudny. W systemie dwupartyjnym każde wybory do Rady Republiki, nie mówiąc już o prezydenckich, będą emocjonujące.

Przy czym, moim skromnym zdaniem, istnienie dwóch partii nie będzie przekreślało możliwości budowy wspólnego Gabinetu. Wynika to po prostu z tego, że nie mamy aż tak dużo ludzi, żeby jedna partia była w stanie obsadzić wszystkie stołki. Nazwijmy to systemem kooperacji partii, jak w Szwajcarii.

To jest dokładnie rozwiązanie, na które robię sobie nadzieję.

W ogóle dorobiliśmy się już pierwszych komentarzy z zagranicy: http://saz.dreamland.net.pl/2022/02/21/p...iata-luty/
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(21-02-2022 00:25)Iwan Pietrow napisał(a): BPD nie powinna mieć w obecnej sytuacji monopolu na bawienie się w politykę.
Problem monopolu nie leży po stronie BPD... to taki problem, że ta partia jest jedyną w miarę aktywną na naszej scenie politycznej. A i tak ta aktywność, jest taka sobie - z prostej przyczyny... braku konkurencji.

No cóż... mamy okazję to obecnie zmienić, bo sytuacja gdy wszyscy "klepali się po plecach" i schodzili sobie z drogi w razie rozbieżności poglądów doprowadziła do tego, nad czym tak bardzo boleje Andrzej - do kompletnego zastoju w naszym życiu politycznym. Jak wszyscy są zgodni lub jeśli nie chce im się prowadzić sporów w przypadku rozbieżności (... bo np. nie warto, bić piany o głupoty) to życie polityczne umiera.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości