• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aharia: Początek
Salam alejkum,

Wygląda na to, że ustawa o Aharii zostanie zatwierdzona przez Zgromadzenie. W pierwszej kolejności musimy wypracować układ naszego działu oraz podstawowy schemat działania. 

1. Proponuję pozostać w dziale Dżamahiriji i dokonać tu kilku zmian. 
a/ Życie Dżamahiriji -> Życie Aharii
b/ Ludowa Gwardia Dżamahiriji -> ???, może Gwardia Mudżahedinów Aharii
c/ Ludowy Komitet Dżamahiriji ->???, może Powszechny Kongres Aharii
d/ (nowy) Duumwirat Najwyższych Strażników
e/ Miasta
Zastanawiam się też, czy nie przenieść do działu aharskiego Zielonego Kościoła. 

2. Proces decyzyjny będzie chyba prosty, w sprawach nieoczywistych będziemy mogli przedyskutować sprawę między sobą lub zapytać o radę Powszechny Kongres Aharii (który chyba póki co będzie miał tylko funkcję konsultacyjną, żeby nadmiernie nie komplikować). 

3. Stwórzmy może krótki plan do realizacji w najbliższych tygodniach/miesiącach. Moje propozycje:
a/ Odzyskanie Ahary i Fjary oraz narracyjny opis tych wysp i ich stolicy - Pagansagi (dawniej: Ahara Miasto). Stacjonujące tam jednostki można włączyć do Gwardii Mudżahedinów.
b/ Przygotowanie opisów Aharii oraz głównych miast do Encyklopedii Bialeńskiej.
(07-03-2022 22:19)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): 1. Proponuję pozostać w dziale Dżamahiriji i dokonać tu kilku zmian. 
Moim zdaniem jednak Dżamahirija powinna iść zdecydowanie do archiwum (po co nam bałagan), a Aharię zaczynamy od podstaw... Gdzieś w dziale z informacjami ogólnym Aharii lub w Pałacu najwyższych Strazników (chyba lepiej) można dać link do zaarchiwiziwanego działu DB, z informacją od kiedy do kiedy istniała oraz, że zastąpiła ją Aharia - region o innym charakterze, innym ustroju itd. Oczywiście niezależnie opis Aharii na stronę zamiast DB, a opis DB z odpowiendnim uzupełnieniem do działu historycznego.

Moim zdaniem:

1/ Życie Aharii
2/ Duumwirat Najwyższych Strażników, choć może lepiej jednak Pałac Najwyżych Strażników, bo duumwirat to sposób sprawowania władzy, a pałac to miejsce sprawowania władzy.
3/ Na razie po prostu Gwardia Aharii... może kwestię nazewnictwa gwardii i jej charakter opracujemy oraz uzgodnimy na spokojnie, a tytuł działu zawsze można potem zmienić (w zasadzie w każdej chwili).
4/ Miasta i Gospodarka - i podział w środku lub dwa odrębne poddziały (w tym przypadku jest to dla mnie obojętne), w końcu planujemy dość powaznie podejść do kwestii wydobycia ropy, podbudowy przemysłu i w ogóle chcemy uczinić z Aharii silny gospodarczo region.

Co do tego "Kongresu"... to czy zamierzamy coś takiego utworzyć? Oczywiście możemy, ale może najpierw opracujemy prawo lokalne gdzie to będzie zawarte i opisane, a potem zawsze taki dział można dodać.
(11-03-2022 22:39)Ronon Dex napisał(a): 2/ Duumwirat Najwyższych Strażników, choć może lepiej jednak Pałac Najwyżych Strażników, bo duumwirat to sposób sprawowania władzy, a pałac to miejsce sprawowania władzy.

A może jest jakiś klimatyczny odpowiednik pałacu? U mnie w ZSKHiW to rozwiązałem tak, że jest Dwór Króla (= instytucja) jako główny dział i w nim "narracyjny" poddział czyli pałac Joksopolitański (= miejsce) plus poddziały: kancelaria i archiwum.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(12-03-2022 00:25)Ametyst Faradobus napisał(a): A może jest jakiś klimatyczny odpowiednik pałacu?
Jak najbardziej za pomyslem... to moze Alkazar Najwyższych Strażników?

A do do kwestii przyszłej gwardii Aharii to zanim wymyślimy nazwę to musi powstać jakakolwiek podstawa prawna by ją utworzyć. Obecne prawo pozwala na utworzenie/utrzymanie gwardii "regionalnej" tylko w Rzeszy, bo Dżamahirija przestała istnieć (no przestanie jak Prezydent raczy podpisać ustawę). Proponowana przeze mnie nowa ustawa (która by na to pozwalała) została przecież "uwalona"... najwyraźniej po prostu złośliwie (przez Prezydenta i jego partyjnych popleczników... tak Ametyście również dzięki Tobie), bo nijaka konkurencyjna propozycja nie padła.  

Tak więc na razie nie ma żadnych podstaw do utworzenia w Aharii gwardii i pewnie długo nie będzie (pewnie do czasu zmiany na fotelu prezydenckim). Nie wiem więc czy tworzenie działu w ogóle ma sens, bo po co utrzymywać przez przynajmniej 3 miesiące pusty dział. No chyba, że sobie wynajmiemy Ronon Shield do utworzenia formacji zbrojnej Aharii, która będzie wtedy całkowicie prywatna... jako "Ronon Shield - Aharia" (RSA).
(12-03-2022 07:16)Ronon Dex napisał(a): Alkazar Najwyższych Strażników?
Dobra nazwa.

Co do gwardii... Może złożysz nowy projekt, próbując uwzględnić propozycje Iwana? Jeśli kolejny raz pojawi się złośliwe weto bez kontrprozycji, to możemy dojść do wniosku, że łatwiej będzie odwołać prezydenta.

Co do archiwizacji działu Dżamahiriji, może ręcznie wybierzmy, które wątki nadają się do archiwum, a które zachowujemy?
(12-03-2022 08:32)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):
Cytat:Alkazar Najwyższych Strażników?
Dobra nazwa.
No to mamy jedna sprawę ustaloną...

(12-03-2022 08:32)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do archiwizacji działu Dżamahiriji, może ręcznie wybierzmy, które wątki nadają się do archiwum, a które zachowujemy?
No tak, ale zdecydowanie łątwiej będzie archiwizować cały dział DB - bo będzie kompletny, poukładany i uporządkowany (gdyby kiedyż coś się chciało historycznie opisywać po jakims czasie). Po prostu po utworzeniu działów Aharii, w odpowiednie mijesce można przerzucić coś przydatnego. Nie wiem... pewnie być chciał "Zielony Kościół" - to przecież jak stworzymy działy Aharii to się dla niego miejsce znajdzie. Możemy przerzucić lub wręcz skopiować niektóre opisy miast itd. Ale lepiej tak - niż zmienić DB w Aharię, a potem przenosić większość luzem do archiwum... bo będzie tam bałagan, a to ma być archiwum, a nie wysypisko.

(12-03-2022 08:32)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do gwardii... Może złożysz nowy projekt, próbując uwzględnić propozycje Iwana?
Ale jakich propozycji? przecież cały cyrk z tą ustawa polega na tym, że Iwan żadnych propozycji nie złożył... ogólnikowo napisał, że mu się nie podoba i że w sposób niepisany chce to regulować "zdrowym rozsądkiem" - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...0#pid31670

Przecież nawet Ametyst, który potem zachował się jak "kukiz" - wyraził się o takim rozwiązaniu negatywnie. Iwam uczepił się wymogu, że gwardia musi mieć dowódcę, którym jest zarządzający regionem lub wyznaczona przez niego osoba. A na moje argumenty dlaczego powinno tak być i co to oznacza w praktyce nie raczył w ogóle odpowiedzieć - nawet jednym zdaniem, tylko złożył weto. To co mam sie ponownie "kopać z koniem"? Bez sensu, bo tak jak w realu znajdzie się zawsze jakiś "kukiz", tak jak widać u nas znajdzie się zawsze jakieś "ametyst".

Nie wiem jak rozwiązać ten problem... Mam złożyć projekt, który Iwan ponownie i tak zawetuje - bo sam nie chce niczego stworzyć, a jego celem jest tylko przeszkadzanie. W sumie chyba szkoda mojego czasu i czasu innych osób... gwardię stworzymy zapewne dopiero wtedy gdy zmieni się Prezydent za 3 miesiące - o ile to w ogóle nastąpi. Bo przecież ma swoje partyjne poparcie... a w głosowaniu to nawet nie można liczyć na "sprzedajnego" Ametysta, który w sumie ma poglądy co do aktywnego działania w Bialenii przewciwne do Iwana, sam jest aktywny, ale w głosowaniach popiera Iwana.

To powiedz mi jaki to ma sens? I jaką ustawę mam napisać? To może niech Ametyst coś napisze, skoro tak ochoczo pomógł uwalić ustawę, którą wcześniej popierał i co do której nie miał żadnych zastrzeń... ale potem wolał się "przypodobać władzy".
Utwórzcie i tak, najlepsze gwardie powstają oddolnie, a nie na bazie papierków. Później się zatwierdzi stan faktyczny.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(12-03-2022 10:10)Ametyst Faradobus napisał(a): Utwórzcie i tak, najlepsze gwardie powstają oddolnie, a nie na bazie papierków. Później się zatwierdzi stan faktyczny.
A to zdanie Twoje, czy Twojego partyjnego pryncypała?

Jest jeszcze inny sposób... Ot po prostu stworzymy sobie coś w rodzaju Ronon Shield, ale regionalne. Co prawda zamierzałem to stworzyć jako porządną rezerwę SZ RB, ale skoro najwyraźniej obecny dowódca nie jest tym zainteresowany, to stworzymy najwyżej całkowicie niezależną siłę militarną. Ot po prostu nie będzie gwardią... będzie funkcjonowała jako... w sumie nie wiem co, ale na takiej zasadzie jak te zbrojne formację w początkach DB.

Coś wykombinujemy, skoro SZ RB gardzą umożliwieniem nam stworzenia gwardii, jako rezerwy SZ i silnej formacji broniącej północy kraju.
A tu znowu to samo. Naprawdę tak trudno wam pojąć, ze akurat cała trójka z ZB jest realnie zaangażowana w pomoc ludziom w związku z obecnym kryzysem i ma naprawdę mało czasu? Mimo to staramy się jakoś udzielać. Jeśli jednak wolicie kogoś, kto będzie tu siedział 24/7 albo chociaż pół dnia, to droga wolna - odwołujcie sobie prezydenta. Zostaniecie wtedy tu sami we dwóch. Mnie pozostanie tylko życzyć wam dobrej zabawy we własnym, szerokim gronie.

Wszystko to rozumiemy, ale nie zmienia to faktu, że jeśli się nie ma czasu, to można chociaż nie blokować.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości