• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt zmiany ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.
> No tak... jedno z najaktywniejszych przedsiębiorstw w Bialenii to jest właśnie przedsiębiorstwo samorządowe czyli Koleje Rzeszy, jego dział liczy 8 tematów i 139 postów. I do tego jest to jedno z lepiej opracowanych przedsiębiorstw w Bialenii.

To wciąż jest jedno przedsiębiorstwo. A prywatnych mamy ile? 

Zadajmy sobie zasadnicze pytanie - czy w sytuacji braku przedsiębiorstw samorządowych, to przedsiębiorstwo nie mogłoby funkcjonować w innej formie, np. jako przedsiębiorstwo prywatne? I tak tworzą je tak w zasadzie dwie osoby.

No właśnie - mogłoby. I nie byłoby żadnego problemu, żeby to przedsiębiorstwo utworzyć. Przepisy są w tej sprawie jasne i nie uzależniają możliwości utworzenia przedsiębiorstwa od jakichś politycznych niesnasek.

Myślę, że jako BPD po raz kolejny roztrząsacie problem, którego nie ma. Tworzycie przy tym fałszywą i pozbawioną jakiegokolwiek sensu narrację o zabieraniu wolności. Spieracie się tylko po to żeby się spierać. Polityka nie powinna na tym polegać.

> Może i nie są często wykorzystywane, ale zawsze to okazja do jakichś ciekawych narracji gospodarczych...

Jakich ciekawych narracji? Nie widzę problemu w tym, żeby te narracje tworzyć przy wykorzystaniu wyłącznie przedsiębiorstw państwowych lub prywatnych. 

Dotychczasowe doświadczenie pokazało, że przedsiębiorstwa regionalne to niepotrzebny twór, z którego rzadko kto kiedykolwiek korzysta i który jest po prostu niepotrzebny.
Meh, nie wiem, mnie tam "bo nikt z tego nie korzysta" zupełnie nie przekonuje.
(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Myślę, że jako BPD po raz kolejny roztrząsacie problem, którego nie ma. Tworzycie przy tym fałszywą i pozbawioną jakiegokolwiek sensu narrację o zabieraniu wolności. Spieracie się tylko po to żeby się spierać. Polityka nie powinna na tym polegać
Nie, to Ty próbujesz interpretować słuszne hasło uproszczenia prawa w duchu centralizacji oraz konsolidacji władzy i kontroli w swoich rękach. Schemat "Pawłow w Muratyce"?

Własność wspólna, ale nie powszechna jest naturalnym stanem dla Aharii z jej beduińskimi tradycjami. Bogactwa naturalne naszego regionu należą do jego mieszkańców, a nie panów z Wolnogradu, którzy chcieliby położyć na nich swoje łapy. Ja jestem spokojnym człowiekiem, ale różni ludzie mieszkają w naszym regionie. Niektórzy mają rakiety, które można kupić w pierwszym lepszym sklepie z rakietami. Może być tak, że prezydent będzie gdzieś przelatywał nad naszym terytorium powietrznym i to się wszystko zmieni.
> Nie, to Ty próbujesz interpretować słuszne hasło uproszczenia prawa w duchu centralizacji oraz konsolidacji władzy i kontroli w swoich rękach.

Nie w moich tylko w Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

> Własność wspólna, ale nie powszechna jest naturalnym stanem dla Aharii z jej beduińskimi tradycjami.

No więc właśnie, Ty i Ronon utworzycie sobie przedsiębiorstwo prywatne, nazwiecie je spółdzielnią i każdy będzie zadowolony. W czym problem?

Mogę Cię nawet, jako osobę stojącą na czele Aharii, upoważnić do rejestracji przedsiębiorstw, które będą miały swoje siedziby na jej terytorium. Może to Cię przekona?
(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): To wciąż jest jedno przedsiębiorstwo. A prywatnych mamy ile? 
Ano mamy zarejestrowanych 12 oraz 8 państwowych i 3 regionalne - w tym dwa, które wymagają przekształcenia w związku likwidacją DB (ale mogą zostać "z automatu" przedsiębiorstwami Aharii, po pewnych zmianach nazewniczych i narracyjno-organizacyjnych i tak by się wkrótce stało).

Jednak argument, że jakaś forma przedsiębiorstw jest mniej wykorzystywana (choć ten fakt był w dużej mierze skutkiem długotrwałego marazmu w nieboszczce DB) jakoś mnie nie przekonuje. Bo to trochę tak jakbym domagał się zmiany prawa "pod siebie" argumentując, że z 23 przedsiębiorstw jestem zarządcą, właścicielem lub współwłaścicielem 20 z nich. Czyli te 3 się nie liczą... bo "moich" jest więcej.

(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Zadajmy sobie zasadnicze pytanie - czy w sytuacji braku przedsiębiorstw samorządowych, to przedsiębiorstwo nie mogłoby funkcjonować w innej formie, np. jako przedsiębiorstwo prywatne? I tak tworzą je tak w zasadzie dwie osoby.

No właśnie - mogłoby. I nie byłoby żadnego problemu, żeby to przedsiębiorstwo utworzyć. Przepisy są w tej sprawie jasne i nie uzależniają możliwości utworzenia przedsiębiorstwa od jakichś politycznych niesnasek.
Owszem mogą... zawsze można utworzyć spółkę i udawać, że jest to przedsiębiorstwo regionalne. Pytanie tylko po co? Tylko dlatego byś mógł postawić na swoim?

(13-03-2022 22:38)Iwan Pietrow napisał(a): Myślę, że jako BPD po raz kolejny roztrząsacie problem, którego nie ma. Tworzycie przy tym fałszywą i pozbawioną jakiegokolwiek sensu narrację o zabieraniu wolności. Spieracie się tylko po to żeby się spierać. Polityka nie powinna na tym polegać.
Ależ właśnie tak wygląda polityka... Ty uważasz, że przedsiębiorstwa regionalne są niepotrzebne, nie chcesz takowych w RB - a my uważamy, że jest odwrotnie i że ta forma przedsiębiorczości jest potrzebna. A więc prowadzimy spór w tej sprawie...
(13-03-2022 23:03)Iwan Pietrow napisał(a): Mogę Cię nawet, jako osobę stojącą na czele Aharii, upoważnić do rejestracji przedsiębiorstw, które będą miały swoje siedziby na jej terytorium. Może to Cię przekona?
Adres IP: zapisano
To byłoby rozwiązanie tylko na kwartał, a nie chcemy tak często zmieniać ustaw.
Proponuję wpisać do ustawy, że Prezydent konsultuje decyzje o rejestracji przedsiębiorstwa z władzami regionu lub regionów na terenie których przedsiębiorstwo to będzie działać. Jeśli pojawi się taki przepis, będę mógł (w imię świętego spokoju) pogodzić się ze zniesieniem przedsiębiorstw regionalnych.
Ta cała dyskusja jest bez sensu. W tzw. realu nie ma czegoś takiego jak „przedsiębiorstwa regionalne/samorządowe”. Samorządy tworzą jednostki gospodarcze na zasadach prawa prywatnego, gdzie np. jedynym wspólnikiem jest dana JST. Gdzie wiec tu jakiś problem?

Później się z kolei zastanowię, jak ugryźć formalnie mnogość projektów, która nam się tu pojawiła.

PS przedłużam debatę do końca soboty.

(14-03-2022 12:03)Karol Medycejski napisał(a): Ta cała dyskusja jest bez sensu. W tzw. realu nie ma czegoś takiego jak „przedsiębiorstwa regionalne/samorządowe”.
Ale to nie real... w realu nie ma wielu rzeczy, które robimy sobie w Mikroświecie. W realu nie ma zwykle takich regionów, które mają własną siłę zbrojną, nie ma lenn, a tytuły szlacheckie są czymś bez znaczenia praktycznego (poza splendorem nic z nich nie wynika). I jeszcze wiele rzeczy byśmy znaleźli takich, których "nie ma w realu". Tak więc akurat ten argument jest kompletnie do niczego.

(14-03-2022 12:03)Karol Medycejski napisał(a): Samorządy tworzą jednostki gospodarcze na zasadach prawa prywatnego, gdzie np. jedynym wspólnikiem jest dana JST. Gdzie wiec tu jakiś problem?
Jak napisałem wcześniej, likwidacja tej formy przedsiębiorstw nie jest dla mnie osobiście specjalnym problemem - ot sobie będziemy tworzyć spółki prywatne i tyle. Niewielka to w sumie niewygoda.

Z drugiej strony "odbiję pałeczkę" - a jaki to problem w tym, że istniały i sobie by istniały dalej "przedsiębiorstwa regionalne"? Argument, że "nie ma takich w realu" jest całkowicie nietrafiony. Jakieś inne argumenty za likwidacją? Poza tym, że są w mniejszości... i nie ma ich w realu...

Może pomysłodawcy ich likwidacji napiszą w czym i dlaczego im takowe przeszkadzają?
Mnie w niczym nie przeszkadzają i jest mi kompletnie obojętne, czy dalej będą istnieć, bo nie ma żadnej różnicy między modelem "przedsiębiorstw samorządowych" a podmiotami, których właścicielem jest samorząd. Argument dot. z reala nie ma przekonywać o słuszności któregokolwiek z rozwiązań, a pokazuje tylko, że taki model jak najbardziej jest możliwy i z powodzeniem funkcjonuje w dużo bardziej skomplikowanej rzeczywistości prawnej.

Kwestia przepisów przejściowych została słusznie podniesiona, ale sama argumentacja dot. istnienia przedsiębiorstw regionalnych, czy jak je tam nazwać jest ewidentnie podnoszona tylko po to, by sobie znaleźć temat do kłótni. Zresztą to, o czym piszą członkowie BPD pokazuje, że nie za bardzo rozumieją temat - jest jednak różnica między Przedsiębiorstwem "Aharska Hodowla Kóz", którego właścicielem jest Andrzej i Ronon, choćby i pełnili jakieś funkcje w jednostce administracyjnej a między tym samym biznesem, który należy do Aharii jako jednostki administracyjnej. Pierwszy przypadek to jakieś afrykańskie zawłaszczanie państwa (tu samorządu), bo nawet nie ruskie, gdyż tam to oficjalnie się z tym jakoś kryją.

Tak czy inaczej - będę głosował za każdym projektem, zarówno takim, w którym przedsiębiorstwa samorządowe istnieją, jak i takim, w którym go nie ma.

(14-03-2022 13:10)Karol Medycejski napisał(a): Zresztą to, o czym piszą członkowie BPD pokazuje, że nie za bardzo rozumieją temat - jest jednak różnica między Przedsiębiorstwem "Aharska Hodowla Kóz", którego właścicielem jest Andrzej i Ronon, choćby i pełnili jakieś funkcje w jednostce administracyjnej a między tym samym biznesem, który należy do Aharii jako jednostki administracyjnej. Pierwszy przypadek to jakieś afrykańskie zawłaszczanie państwa (tu samorządu), bo nawet nie ruskie, gdyż tam to oficjalnie się z tym jakoś kryją.
No, ale my właśnie nie chcemy niczego zawłaszczać, to sytuacja nas do tego zmusza... My chcemy tworzyć przedsiębiorstwa, których właścicielem będzie Aharia - jako jednostka administracyjna, a nie my personalnie. Nie muszę zresztą niczego zawłaszczać... bo ogólnie najprostsze jest utworzenie przedsiębiorstwa prywatnego. Tak więc nic mnie nie ogranicza (poza samoograniczeniem).

Może istnieje jakieś rozwiązanie kompromisowe np. zapis mówiący, że przedsiębiorstwa prywatne mogą również tworzyć tworzyć jednostki administracyjne, reprezentowane tylko w tym momencie przez ich władze.

Tak czy inaczej - w sumie nie zależy mi na samej nazwie, ale na czytelnym stwierdzeniu w ustawie, że przedsiębiorstwo może być własnością jednostki administracyjnej, a nie tylko państwa jako całości lub obywatela. Jest to moim zdaniem konieczne, bo w odróżnieniu od wspominanego reala nie mamy (i dobrze) rozbudowanych przepisów dotyczących zasad tworzenia i funkcjonowania przedsiębiorstw, a więc możliwość utworzenia takiego przedsiębiorstwa, którego właścicielem jest region/jednostka administracyjna nie jest czytelnie zapisana.

Można np. zapisać, że "Obywatele, jednostki administracyjne oraz samorządy i organizacje Republiki Bialeńskiej mają prawo do zakładania przedsiębiorstw prywatnych lub państwowych". I problem jest całkowicie rozwiązany... 

I mamy dwie formy: państwową i prywatną, tylko wiadomo, że może je utworzyć nie tylko "obywatel" często rozumiany jako "pojedyncza osoba".

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości