• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[OTWARTE] Kwiestie tworzenia Aharskich Sił Samoobrony.
Nadszedł czas by poruszyć kwestię sił militarnej Aharii…

Podczas rozmów na temat utworzenia regionu było planowanie gwardii regionalnej, ale sytuacja polityczna doprowadziła do tego, że ani na obecną chwilę nie ma takiej prawnej możliwości, ani nie jestem już w Siłach Zbrojnych RB, a więc nie wiem jaka będzie ewentualna decyzja obecnego dowódcy, jak i Prezydenta (zresztą w jednej osobie).

Na obecną chwilę Aharskie Siły Samoobrony gwardią nie będą, ale z czasem mogą nią się stać – ponieważ prezydentura nie jest u nas dożywotnia i osoba na tym stanowisku może się zmienić, jak i mogą nastąpić zmiany personalne na stanowisku Dowódcy SZ RB. Zamierzam więc budować Aharskie Siły Samoobrony w taki sposób, aby mogły w czasem gwardią, a więc rezerwą SZ RB zostać.

Z tego powodu przy formowaniu ASS będę zachowywał kompatybilność logistyczną i systemową z Siłami Zbrojnymi RB – co umożliwi ewentualne zaliczenie naszej formacji zbrojnej w poczet rezerw SZ RB. Oczywiście sprzętowo będzie to niekoniecznie identyczne, choć zapewne w przypadku komponentu powietrznego może się tak zdarzyć.

Na chwilę obecną zamierzam oprzeć komponent lądowy o sprzęt, który swego czasu był opracowany i produkowany dla NUPIA. Ponieważ NUPIA niestety „zmarła” to niejako te wzory są „wolne”, a że bardzo pasują do terenu i charakteru Aharii to staną się podstawą wyposażenia Aharskich Sił Samoobrony. Oczywiście zostało to poprzedzone odpowiednią analizą i mam przygotowane już odpowiednie próby wizualizacji, które doskonale pasują nam do regionu.

Podejście do budowy Aharskich Sił Samoobrony będzie krańcowo inne niż w przypadku nieboszczki Dżamahiriji… Tam była to „bieda-gwardia”, a Aharia idzie w kierunku sił niekoniecznie dużych liczebnie, ale za to bardzo nowoczesnych. Bedzie to takie odzwierciedlenie tego co w realu obserwujemy w krajach arabskich, które „siedzą na ropie”. Czyli będzie pasowało do obecnego klimatu regionu.

W kwestii liczebności to od początku zamierzałem oprzeć się na tym, co stacjonowało niegdyś (przed utworzeniem DB, przed wycofaniem się SZ RB z północy Bialenii i przez restrukturyzacją SZ RB związaną z rozbudową Anatolii i Wyspami Przyjaźni) – bo nasze Aharskie Siły Samoobrony mają stanowić obronę północnej Bialenii.

Pierwotnie na tym terenie stacjonowały trzy dywizje zmechanizowane SZ RB, ale uznałem, że tyle nie jest nam potrzebne – wystarczą dwie. Jedna „pustynna” z dowództwem, a druga „normalna” (w sumie większość różnic to malowanie sprzętu, bo struktury będą w zasadzie identyczne) – z tej trzeciej rezygnujemy, ponieważ na terenie północno-wschodniej Bialenii jest jeszcze Departament Lisewski, który ma Lisewską Dywizję Zmechanizowaną.

Zresztą przecież Aharia to nie Dżamahirija – nie ma już wrogości pomiędzy naszymi terenami, a terenami Departamentu Lisewskiego – wprost przeciwnie. Planujemy nawiązanie kontaktów gospodarczych, chcemy by na terenie Aharii powstały filie zakładów zbnrojeniowych zlokalizowanych wokół Lisewa itd.

Wystarczą więc dwie dywizje… przy czym z racji terenu (głównie otwartego) będą to dywizje typu ciężkiego, o równej proporcji pododdziałów pancernych i zmechanizowanych (tak jak w dywizjach typu ciężkiego w SZ RB). W naszym przypadku nazwiemy je „dywizjami pancernymi”… tak, aby było oryginalnie – choć niewiele się będą różniły od ciężkich dywizji zmechanizowanych SZ RB.

Będą jednak mniejsze liczebnie… bo np. nie planuję w ich składach umieszczać pułków śmigłowców bojowych. Te jednostki będą operowały na ograniczonej przestrzeni Aharii, nie będą w żaden sposób „ekspedycyjne”, a więc kwestię wsparcia z powietrza będziemy realizowali zbiorczo i na szczeblu Aharskich Powietrznych Sił Samoobrony. Te dywizje nie potrzebują integralnego komponentu lotniczego…

Ogólnie Aharskie Lądowe Siły Samoobrony (ALSS) będą taki równoważnikiem 2-dywizyjnego korpusu czyli siłami podobnymi jakie SZ RB utrzymują na Wyspach Przyjaźni. Oprócz tych dwóch dywizji będą jeszcze pomniejsze formacje „szczebla centralnego” np. obrona przeciwlotnicza czy odpowiednie jednostki logistyczne.

W przypadku Aharskich Powietrznych Sił Samoobrony (APSS) planowane jest utworzenie sił również podobnych liczebnie do dawniej stacjonujących tutaj elementów Sił Powietrznych RB. Na pewno będą to dwa skrzydła lotnictwa taktycznego, jedno mieszane skrzydło lotnicze, które będzie grupowało eskadry o różnym przeznaczeniu – rozpoznanie i patrolowanie, transport, lotnictwo łącznikowe czy szkolne. Kwestią, której jeszcze nie przemyślałem do końca będzie komponent wsparcia wojsk lądowych… no, ale nie wszystko od razu. Pomyślę nad tym.

Sprzętowo będziemy się opierać na maszynach F-12A oraz na F-2C/D – nie tracimy bowiem nadziei na przyszłą współpracę z Siłami Zbrojnymi RB.

Pozostaje kwestia znaku rozpoznawczego… pierwotnie zamierzałem się oprzeć na znaku takim jaki mają siły powietrzne RB, ale z innym kolorem w środku (wziętym z flagi i godła Aharii). Niby miało to ułatwiać sprawę w przypadku mobilizacji – w zasadzie nie trzeba by przemalowywać znaków.

[Obrazek: 3_17_03_22_11_41_21.png]

Jednak po przemyśleniu tej sprawy zdecyduje się raczej na inny znak… sprawa uzyskania statusu gwardii jest pod znakiem zapytania, a ponadto zamierzam stosować znaki w formie „low-visibility” (bardzo pasuje do F-12… pokrywanych specjalna farbę, która jeszcze zmniejsza kwestie odbicia radarowego). W przypadku takich znaków różnicy w barwie nie byłoby widać… znaki bialeński i aharskie wyglądały w sumie tak samo.

Proponuję pójść w kierunku „kokardy”… jest ona generalnie bardzo popularna „w świecie arabskim”, a do tego jest jednak pewnym nawiązaniem do Dżamahiriji (której przecież nie wymazujemy z historii), gdzie znakiem była właśnie kokarda, w kolorach ówczesnej flagi regionu.

[Obrazek: 3_17_03_22_11_37_52.png]
[Obrazek: 3_17_03_22_11_38_13.png]

Powyżej dwie propozycje… znalu nawiązującego dość szczegółowo do flagi Aharii oraz znaku „minimalistycznego”. Przyznam, że sam nie mogę się zdecydować, który wybrać. Czekam więc na opinie…

Jeżeli chodzi o Aharskie Morskie Siły Samoobrony to tutaj sprawa zapewne będzie odłożona w czasie, bo trzeba najpierw odbudować stocznię w Mesjano. Jednak gdyby nasze Siły Samoobrony miałby w przyszłości stać się rezerwą Sił Zbrojnych to pożądanym byłaby możliwość wystawienia jednej grupy bojowej – analogicznie jak to robi Departament Lisewski.

W tym przypadku potrzebny byłby okręt lotniczy oraz inne okręty dla ugrupowania bojowego… w sumie pomysł mam, bo dotychczas nie wykorzystywaliśmy realowych wzorców francuskich – można by do tego sięgnąć. Ale to na spokojnie można przemyśleć… najpierw odbudowa stoczni oraz produkcja mniejszych jednostek do służby przybrzeżnej.
(17-03-2022 11:53)Ronon Dex napisał(a): Podczas rozmów na temat utworzenia regionu było planowanie gwardii regionalnej, ale sytuacja polityczna doprowadziła do tego, że ani na obecną chwilę nie ma takiej prawnej możliwości, ani nie jestem już w Siłach Zbrojnych RB, a więc nie wiem jaka będzie ewentualna decyzja obecnego dowódcy, jak i Prezydenta (zresztą w jednej osobie).

Na obecną chwilę Aharskie Siły Samoobrony gwardią nie będą, ale z czasem mogą nią się stać – ponieważ prezydentura nie jest u nas dożywotnia i osoba na tym stanowisku może się zmienić, jak i mogą nastąpić zmiany personalne na stanowisku Dowódcy SZ RB. Zamierzam więc budować Aharskie Siły Samoobrony w taki sposób, aby mogły w czasem gwardią, a więc rezerwą SZ RB zostać.
Jak już pisałem w innym wątku, taka "nieoficjalność" może nam tak naprawdę wyjść na korzyść, bo jak rząd nie będzie miał nad Samoobroną kontroli, a więc nie będzie wiedział, ilu mamy żołnierzy, to się nie zorientuje, jak oddelegujemy część do wyzwolenia Ahary i Fjary. Wink

Co do propozycji oznakowania, bardziej podoba mi się pierwsza z dwóch przedstawionych propozycji.

Co do kwestii stricte militarnych, to z pewnością znasz się dużo lepiej, więc trudno mi nawet wchodzić w dyskusję...

Myślę, że przydałoby się stworzyć specjalną jednostkę, która miałaby za zadanie ochronę Strażników oraz utrzymywanie bezpieczeństwa wewnętrznego w Aharii. W końcu okres dżamahirijski doprowadził do zupełnej destabilizacji, wiele organizacji zbrojnych, czy wręcz terrorystycznych się rozpanoszyło na naszym terytorium. Większość zakończyła działalność, ale kto wie, czego możemy się jeszcze spodziewać. Wink
(17-03-2022 21:44)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Myślę, że przydałoby się stworzyć specjalną jednostkę, która miałaby za zadanie ochronę Strażników oraz utrzymywanie bezpieczeństwa wewnętrznego w Aharii. W końcu okres dżamahirijski doprowadził do zupełnej destabilizacji, wiele organizacji zbrojnych, czy wręcz terrorystycznych się rozpanoszyło na naszym terytorium. Większość zakończyła działalność, ale kto wie, czego możemy się jeszcze spodziewać.
Wtej materii to mam zamiar stworzyć inne służby... nie na darmo w Proklamacji Konstytucyjnej zapisaliśmy możliwość tworzenia przez Emira sił policyjnych i innych służb. Zamierzam stworzyć normalną policję w Aharii, a jeżeli chodzi o ochrone Strazników to zapewne powstanie coś odpowiedniego, przy czym chyba jakaś niezależna służba, a nie element ASS. W końcu tworzymy region z normalnymi rządami, z wolnościami obywatelskimi itd. Nie potrzebujemy obstawiać Alkazaru czołgami i samochodami pancernymi... to nie Dżamahirja. Natomiast z czasem pewnie jakaś formacja reprezentacyjna się przyda... ale to z czasem bo projektowanie mundurów to sporo roboty graficznej.

(17-03-2022 21:44)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do propozycji oznakowania, bardziej podoba mi się pierwsza z dwóch przedstawionych propozycji.
W zasadzie mnie również... miałem w sumie wątpliwości natury graficznej. Jednak po przemyśleniach i testach uznałem, ze możemy robić nasze APSS w MSFS2020 (graficznie różni je 10 lat - a to ogromna różnica... nie muszę już unikać drobnych szczegółów, bo się nie rozmywają), a nie jak SP RB w FSX. Co prawda to stosunkowo nowy sim i nie ma mnogości dodatków, ale z drugiej strony APSS to nie SP RB i nie potrzebujemy wielu typów samolotów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości