• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odbudowa Sił Zbrojnych Brodrii
> Jaką znowu reprezentacyjną? To powinien być trzon i duma naszej floty!

W sumie czemu nie.. Ludzie wpadają na różne dziwne pomysły.

W realowej Wielkiej Brytanii HMS Victory wciąż jest okrętem flagowym. My możemy mieć całą flotę historycznych okrętów! I to jeszcze na chodzie (jakkolwiek ten pomysł nie wydaje się absurdalny).
No podstawowa sprawa z armią w mikronacjach jest taka, że jedni chcą wszystko na poważnie, a drudzy wolą śmieszkować i robić absurdy. Żadna z tych dróg nie jest zła, więc trzeba szukać pola do popisu dla jednych i dla drugich.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja akurat jestem zwolennikiem tej trochę bardziej poważnej zabawy w mikroświecie, więc śmieszkowanie lub bycie obserwatorem śmieszkowania mnie prawdę powiedziawszy trochę męczy. Oczywiście, jeżeli robi się go za dużo.

Nie widzę jednak przeszkody dla tego, żeby w ramach Marynarki Wojennej stworzyć taką "śmieszkową" flotę, ale pod warunkiem, że mimo wszystko profil główny tego rodzaju sił zbrojnych będzie robiony "na poważnie".
No tak, to mam na myśli.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

To też pytanie w ramach której marynarki miałaby powstać ta flota, czy brodryjskiej, o której tu rozmawiamy, czy bialeńskiej, o czym była mowa wcześniej. Pytanie też, czy ona ma być wyłącznie cyrkowa, czy jednak ma prowadzić faktyczne działania korsarskie.

Szczerze powiedziawszy, to nie wiem, w jaki sposób mielibyśmy tę śmieszkową flotę "wpisać" w siły zbrojne Bialenii lub Brodrii.

Może zamiast tego uznajmy, że to będzie prywatna firma, która dostała "zgodę" władz bialeńskich i brodryjskich na taką a nie inną działalność?
No ale wtedy Karol nie będzie legitnym kontradmirałem floty korsarskiej.
Ametyst Faradobus

To załóżmy Bialeńskie Drużyny Strzelecko-Morskie (BDSM), które będą co do zasady prywatną formacją zbrojną dotowaną przez państwo i na ich czele postawmy Karola.
Czyli Bialeńskie, a nie Brodryjskie?

Ja się z kolei zastanawiam co zrobimy z siłami Gwardii Rzeszy. Etatowy kontyngent morski mogę oddać BDSM, a częścią lądową i lotniczą mogę nawet sam dowodzić po przeniesieniu mnie do czynnej służby.
Ametyst Faradobus

Tak, bialeńskie.

Możemy na wzór realowego Iranu przekształcić Gwardię w jakąś Straż Zielonej Rewolucji, czy coś w ten deseń.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości