• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O ostatniej inbie słów kilka
No dobrze, pośmialiśmy się, powkurwialiśmy, to teraz pora na chwilę powagi.

Po kolejnej wymianie zdań na temat Bialenii (także kanałami prywatnymi) postanowiłem zrezygnować z obywatelstwa Muratyki, nie dlatego, że te zarzuty nie mają pewnej słuszności, ale dlatego, że ciężko stać w rozkroku i być obywatelem państwa, które przy każdej okazji dowala Bialenii. Nie znaczy to, że moje pozytywne zdanie o prezydencie de Espadzie się zmienia. A moje zdanie o eksprezydencie Waksmanie jest mniej więcej takie, jak o eksprezydencie Pietrowie - chwilami da się z nimi normalnie pogadać, ale niestety jak poczują krew, to kłótnia murowana. Dlatego, choć życzę Muratyce jak najlepiej i pewnie od czasu do czasu się tam zjawię, nie mogę być jej lojalnym i oddanym obywatelem.

Wróćmy do kwestii samego początku inby. Fenomenu rajdów nie rozumiem i uważam, że jest to rozrywka dość niskich lotów (najlepszą stroną tego wszystkiego są grafiki Herr Grunera, która naprawdę mi się podobają i którymi proszę "spamować" jak najwięcej). Ale co kto lubi - my w Bialenii ich nie organizujemy, ale jak ktoś chce to robić zagranicą, to mi to nie przeszkadza. Natomiast wrzucanie tabel na bialeńskim forum co 2 godziny pan Gruner mógłby sobie darować - ale jak czuje taką potrzebę, to przeżyję.

Irytację Iwana rozumiem, ale uważam, że oczywiście reakcja była nieproporcjonalna do "przewiny". Swoje zdanie o rajdzie można było wyrazić grzeczniej i bez ataków ad personam, które koniecznie w tej sytuacji nie były.

Natomiast nie rozumiem tego, że w niektórych miejscach zagranicą obarcza się całą Bialenię "winą" za to, co wypisuje Iwan. Otóż, w Bialenii panuje generalnie wolność słowa, a chociaż Iwan zachował się niegrzecznie, to nie przekroczył limesów, które dawałyby powód do wyciągania konsekwencji prawnych. Iwan jest jednym z Bialeńczyków, a nie głosem całego narodu i dobrze byłoby, gdyby obserwatorzy potrafili to zniuansować.

Dlatego też, jak następnym razem Iwan coś zrobi, proszę mi się nie skarżyć na priv, bo nie jestem przedszkolanką, a Iwan nie jest przedszkolakiem. Iwan zna moją opinię o jego wyskokach, z resztą publicznie też ją już pisałem - takie rzucanie się na gości zagranicznych szkodzi wizerunkowi Bialenii i zniechęca innych do wspólnej z Bialeńczykami zabawy. Prawdą jest jednak też to, że niektórzy celowo przedstawiają Bialenię w negatywnym świetle, eksponując tylko niektóre wypowiedzi Iwana (a przecież Iwan prowadzi też działalność merytoryczną, hejtowanie to tylko działalność poboczna).

Mikronacje to naprawdę Choroszcz, jedni spamują jednosłownymi postami, drudzy wyzywają jak w przedszkolu, trzeci nie rozróżniają (albo udają, że nie rozróżniają) prywatnej opinii jednej osoby od stanowiska państwa, a ja się tym wszystkim denerwuję. Pewnie ja jestem najbardziej nienormalny, skoro jeszcze traktuję te inby poważnie xD.

No i dziękuję za tę wypowiedź.
No cóż, jako prezydent mikronacji, w której siłą rzeczy każdy pełni jakąś funkcję mam prostą zasadę: głosem państwa jestem co najwyżej ja, ewentualnie ktoś przeze mnie upoważniony do prowadzenia spraw zagranicznych. Nie należy natomiast traktować jako opinii państwa głosu dowolnego obywatela korzystającego z wolności słowa i zwracającego się w jakichś sprawach do instytucji typu Policja Krajowa tylko dlatego, że dany obywatel akurat pełni jakiś urząd, bo to u nas nie jest trudne.

Co do rajdów i innych zabaw podzielam zdanie Przedmówcy: mi one nie wadzą, ale odnoszę ostatnio wrażenie, że w niektórych krajach coraz więcej kręci się wokół pseudoaktywności nastawionej na nabijanie postów. Nikomu tego nie zabronię, ale mam święte prawo do tego, aby mnie to zwyczajnie śmieszyło.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Przecie od dawna pisałem, że tę yoyonację to trzeba zaorać, zbombardować i ewaporować z mikronacji.

Nawet zgłaszałem, że używają nielegalnie silnika forum Invision Power Board. Bo szczerze powiedziawszy, kogo tutaj stać 2000 zł za roczną licencję?
Mogę tylko podpisać się pod słowami prezydenta.

(05-12-2022 15:35)Hewret z Gerwenu napisał(a): Przecie od dawna pisałem, że tę yoyonację to trzeba zaorać, zbombardować i ewaporować z mikronacji.
Tak po prawdzie to cały mirkoświat powinno się ewaporować, bo rigcz już dawno tutaj nie mieszka. Tongue
Ja Cię proszę naprawdę, Hewrecie, nie rozkręcaj znowuż inby z Muratyką, bo to już jest nudnawe.
(05-12-2022 15:42)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja Cię proszę naprawdę, Hewrecie, nie rozkręcaj znowuż inby z Muratyką, bo to już jest nudnawe.

Klawiatura robi RATATATATA
Mnie też te inby nudzą.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

Jak zawsze Andrzej zazdrości sukcesów potężnemu Waksmanowi, przykre na to patrzeć, może kiedyś dorośnie.
Ja tam boleje, że Aliji nie ma gdy ja znów coś piszę, zwłaszcza o pałowaniu.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

No tak było, nie zmyślasz.
Co najmniej zabawne jest to, że co poniektóre osobniki zagranicą tak dokładnie śledzą co piszę w swoim v-domu i z takim zaangażowaniem to innym rozpowiadają. Kochani, naprawdę, nie musicie, bo jeszcze woda sodowa uderzy mi do głowy i uznam, że jestem sławny!

Odnośnie rajdów - tak, uważam, że jest to idiotyczna zabawa do sztucznego nabijania postów. Czy komuś jej zabraniam? Nie, bawcie się dobrze. Ale - róbcie to na swoim podwórku, gdzie ta zabawa trafia na podatny grunt. W Bialenii - co pokazuje doświadczenie - mało kto tą zabawą jest zainteresowany. Mnie osobiście bardzo przeszkadza wrzucanie tego samego dnia 2-3 postów z grafikami prezentującymi klasyfikację kto pierwszy opublikował jednozdaniowy post na forum innej mikronacji i jest to dla mnie nic więcej jak tylko spamowanie, które powinno być usuwane.

Stąd moja reakcja na spamming Heinza. To jak na moje zgłoszenie zareagowała PK to już inna sprawa i pomimo tego, że w mojej ocenie powinna zareagować inaczej, rozumiem, że przez część osób moje zawiadomienie mogło zostać odebrane jako nieproporcjonalne.

Dla uniknięcia dram w przyszłości moim zdaniem powinniśmy w Bialenii unormować kwestię promocji mikronacyjnych wydarzeń. Myślę, że to najrozsądniejsze wyjście w tej sytuacji, które pozwoli znaleźć złoty środek pomiędzy wolną amerykanką Heinza a moim ascetycznym podejściem odnośnie publikacji postów o tym samym przedsięwzięciu.
Dla mnie kwestie typu spam w przypadku ludzi żywych to jednak sprawa dyskusyjna i sprawa w tym wypadku nie wydawała się wymagać interwencji większej niż zwrócenie uwagi które i tak myślę, że nastąpiło. Trochę nie rolą Policji jest orzekać co jest spamem w tak względnych przypadkach. Jeśli ponownie dojdzie do czegoś co u tej samej osoby uzna sie za spam wtedy skieruje sie sprawę do sądownictwa by orzekło. Póki co wydaje mi się, że taka bardziej fabularyzowana akcja wystarczy.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości