Według legend pod powierzchnią Pollinu istnieje Agharta, kraina w której schronili się przedstawiciele cywilizacji sprzed kataklizmu, który szacuje się na 15 000 r. p. n. e. Jest to kraina wiecznej szczęśliwości i dobrobytu, na tym stwierdzeniu kończą się punkty wspólne różnych wersji tej historii.
Wejście do Agharty może znajdować się:
1) W Santerze. Według tej teorii przed kataklizmem Pollin zamieszkiwały inteligentne grzyby, które obecnie kontynuują swoją cywilizację w podziemnej krainie. Wśród mieszkańców Santery do dziś występuje kult grzybów, co jest przyczyną licznej teorii konspiracji.
2) Na stepach Nordaty. Według tej ,e wkataklizm przeżyła grupa mężczyzn, naukowców. Wobec braku możliwości rozmnażania postanowili oni sklonować spośród siebie tego, który najlepiej przystosował się do życia pod ziemią.
3) W bliżej nieokreślonej Republice Zapytaj z której Konstanty Jerzy Michalski planował ściągnąć stu obywateli do Bialenii.
4) W Sambanie Zachodnim, na ziemiach byłego Al Rajnu, w niedalekiej Sambanafryce.
Uniwersytet Bialeński we współpracy z venomańskimi Pretorianami postanowił znaleźć wejście do Agharty, w tym celu zorganizowana zostanie wyprawa, a nawet ich seria, jeśli będzie taka potrzeba. Czy ktoś chce się zabrać z nami?
Lektura uzupełniająca: http://xportal.pl/?p=33030
Pierwszy chętny melduje się. Przyznam, że niewiele wcześniej słyszałem o tych przekazach, jednak są to klimaty mi bliskie. Podjęcie tej wyprawy jest bez cienia wątpliwości warte potencjalnego ryzyka z nią związanego. Zwłaszcza, gdyby udało się jakimś tajemnym sposobem przyspieszyć nadejście Władcy (Mikro)Świata, he he... Khm, khm, nic nie mówiłem.
Prócz wspomnianych ze swojej strony mógłbym mieć także i inne koncepcje. Mimo, że może mniej poświadczone są one w tych bardziej popularnych legendach, myślę, że mimo wszystko i im warto się przyjrzeć... Pierwsza dotyczy lokalizacji wejścia do Agharty na ziemiach posolardzkich. Konkretniej - najbardziej warte uwagi jest Evilstone. Pewne przekazy mówią, że tamtejsza cywilizacja mogła nawet pamiętać czasy tuż po kataklizmie i początek Kali Jugi... oczywiście, to tylko przekazy. Druga koncepcja dotyczy lokalizacji wejścia na Kontynencie Południowym. Ze szczególnym naciskiem na dawny Maharadżat Tirimudzii.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Cytat:Pierwsza dotyczy lokalizacji wejścia do Agharty na ziemiach posolardzkich. Konkretniej - najbardziej warte uwagi jest Evilstone. Pewne przekazy mówią, że tamtejsza cywilizacja mogła nawet pamiętać czasy tuż po kataklizmie i początek Kali Jugi...
Jak wygląda sytuacja polityczna w dawnej Solardii? Te ziemie wchodzą w skład jakiegoś państwa, czy całkowicie ogarnął je chaos? Oczywiście tam też będziemy mogli się skierować, zapoznać się z mitologią tamtejszych ludów i spróbować odnaleźć bramę do podziemnego królestwa.
Cytat:Druga koncepcja dotyczy lokalizacji wejścia na Kontynencie Południowym. Ze szczególnym naciskiem na dawny Maharadżat Tirimudzii.
Dawniej utrzymywaliśmy kontakty dyplomatyczne z Tirimudzią. Być może starsi maharadżowie jeszcze o nas pamiętają i zdecydują się nas ugościć w czasie wędrówki.
Cytat:A są tam niewolnicy?
Tak, jak Pan Jezus powiedział.
Ja mam nadzieję, że są uprawy szpinaku, bo tak to jem tylko, jak mi dadzą.
> A są tam niewolnicy?
Mówi się „Baridajczycy”, rasisto.
Remisy Santery i Sambanu Zachodniego. Możemy więc na początek zorganizować dwie wyprawy, do Santery bardziej rozrywkową i do Sambanu poważniejszą. Kiedy wyruszamy z Venomanii? Dalej zabierzemy się samolotami mojej Gwardii Pretoriańskiej.
Do Sambanu przydałoby się zabrać przedstawiciela Zielonego Kościoła. Ponoć miejscowi są negatywnie nastawieni do niewiernych...
Zaś do Santery zabierzemy kilkadziesiąt wiader grzybów, to najlepszy sposób na przekonanie tubylców do siebie.
Cytat:Kiedy wyruszamy z Venomanii? Dalej zabierzemy się samolotami mojej Gwardii Pretoriańskiej.
Może też wyszykuję jakąś maszynę i się z Wami przelecę? Dajcie mi trochę czasu na przygotowanie sprzętu pod wyprawę. W weekend go ogarnę...
- Mam ostawić Żółkiew, żeby jechać na drugi koniec świata w poszukiwaniu mrzonki !? O nie mój drogi Irminie, to mi za bardzo przypomina historię prapradziadka, który zjeździł pół Afryki w celu odkrycia państwa księdza Jana. Co mu z tego przyszło ??? Korzonki !!!
- Wszak jego imię znalazło się w annałach i okryło wieczną chwałą.
- Jak bezrolni z Tshingu tylko zauważą że mnie nie ma, to cała farma pójdzie z dymem. Wiesz jacy oni są wszystko trzeba im pokazywać, tłumaczyć ...
- Młody Verwoerd mógłby cie zastąpić. Powiadają o nim, że to dyplomowany ekonom.
- Tu potrzebna jest ręka, nie dyplom!
- Trzeba stawiać na młodych, nie będziesz żył wiecznie, chyba że ...
- Odkryje tajemnice długowieczności, zaraz, zaraz, kto jeszcze bierze udział w tej ekspedycji ?
- Panowie Swarzewski, Demiatycz, Dex.
- Swojaki, znaczy że w razie potrzeby można na nich polegać. Kto wie czy nie czas rozejrzeć się za nową kolbą do strzelby. Ze starej leci próchno, boję się że się rozleci i wybije mi zęby. Strzelba leżała ponad dwadzieścia lat pod deską w spiżarni, zawinięta w natłuszczony pergamin i stare szmaty. Części metalowe wytrzymały doskonale, wystarczyło je oczyścić naftą i przesmarować ale kolbę pogryzł czas. Pogryzł, strawił i wypluł. Wiesz tak przy okazji daj mi numer na farmę starego Verwoerda.
- Masz to załatwione, zaraz wyślę ci sms'a z namiarem.
- Dzięki, nara.
04-07-2019 15:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-07-2019 15:36 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
Wszyscy są mile widziani. W przyszłym tygodniu planuję wyruszyć, zbiórka w Venomanii. Oprócz poszukiwania wejścia do Agharty, możemy zrealizować inne cele, na przykład zorientować się w sytuacji miejscowych po upadku Al Rajnu. Samban znajduje się niedaleko naszego terytorium, a sąsiednia do niego Samunda jest pod opieką sarmacką, co sprawia, że Samban ma strategiczne znaczenie. Powinniśmy wspierać tamtejszych szyitów.
Ali, poleć z nami!
|