• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt zmiany ustawy o zrzeszeniach
Panie Przewodniczący,
Wysoka Izbo,

W myśl opublikowanej niedawno deklaracji programowej Ruchu Czwartej Pozycji zgłaszam niniejszy projekt uchwały. Daje on szanse na realizację jej części jeszcze w tej kadencji, a tym samym ułatwienie życia i działalności obywatelom do tejże działalności chętnym. Nie wiem, jak dodać tę ustawową "papeterię", dlatego projekt umieszczam w "standardowym" formatowaniu, w razie czego proszę o poprawienie.

Uchwała Parlamentu Republiki Bialeńskiej o zmianie ustawy o zrzeszeniach z dnia 2 stycznia 2019 r.

Art. 1.
Artykuł 1. ustęp 1. ustawy o zrzeszeniach z dnia 2 stycznia 2019 r. przyjmuje brzmienie:
"Zrzeszeniem jest organizacja pozarządowa tworzona przez przynajmniej jednego mieszkańca Republiki Bialeńskiej oraz posiadająca statut."

Art. 2.
Artykuł 2. ustęp 2. ustawy o zrzeszeniach z dnia 2 stycznia 2019 r. przyjmuje brzmienie:
"Wniosek o rejestrację zrzeszenia musi zawierać statut zrzeszenia i listę członków zrzeszenia w momencie składania wniosku o rejestrację."

Art. 3.
Do artykułu 2. ustawy o zrzeszeniach z dnia 2 stycznia 2019 r. dodaje się ustęp 4. w brzmieniu:
"Prezydent Republiki Bialeńskiej ma możliwość odrzucenia wniosku o rejestrację w wypadku niespełnienia wymogów ustawowych bądź sprzeczności istnienia zrzeszenia z bezpieczeństwem bądź interesem Republiki Bialeńskiej."

Art.4.
Uchwała wchodzi w życie z dniem podpisania przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

Zgodnie z zapowiedzią i naszą rozmową w innym temacie... Wyrażam poparcie dla takiej zmiany ustawy i możesz liczyć na mój głos.
Panie Przewodniczący,
Wysoka Izbo,
Zarządzam trzydniową debatę. Jak wspominałem w komentarzu do programu Czwartej Pozycji, ja również popieram propozycję.
Nic dodać ... nic ująć.

Składam wniosek o skrócenie debaty.
Wobec braku debaty przychylam się do wniosku i rozpoczynam głosowanie.
Głos ZA.
za
ZA
ZA !
Ajatollah Ali ibn Abi Talib
Za.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości