• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spis powszechny w Nowej Ordzie
[Obrazek: cba86a5b83c5127a56390d44b75d2e91.jpg]

3 lipca przywódca Nowej Ordy Andżej-chan oraz przedstawiciele jego cywilno-wojskowej administracji ruszyli w kraj, by przeprowadzić spis powszechny. Jest to zadanie nieładne ze względu na półkoczowniczy tryb życia części Ordyjczyków. Celem spisu jest ustalenie liczby ludności, używanych języków i deklarowanych narodowości oraz piramidy wieku.

@'Ronon Dex' @'Piotr Romanow' macie jakieś przewidywania co do liczby ludności Nowej Ordy? Jeżeli Brodria liczy ok. 33,5 mln mieszkańców, a Nan Di ok. 50 mln, to chyba realistyczne będzie, jeżeli Orda będzie liczyła 5-6 mln?
(03-07-2023 09:17)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): @Ronon Dex @Piotr Romanow macie jakieś przewidywania co do liczby ludności Nowej Ordy? Jeżeli Brodria liczy ok. 33,5 mln mieszkańców, a Nan Di ok. 50 mln, to chyba realistyczne będzie, jeżeli Orda będzie liczyła 5-6 mln?
Jeżeli odniósł byś to do Mongolii to pewnie byłoby to proporcjonalnie zbyt dużo... Nasza "Azja" jest w miniaturze, a realowa Mongolia to ma jakieś 3,3 mln ludności. Nan Di udające Chiny ma 50 mln/wobec 1,4 mld w realu, a Brodria przy obliczeniach odnosiła się do Rosji czyli ma proporcję 33,5 mln/wobec ok. 145 mln realowych.

Jednak po pierwsze nie musimy wszystkiego odnosić do reala (zauważ, że Nan Di ma zupełnie inne proporcje real/mikro jak Brodria), a ponadto mógłbyś podejść do tego tak, że oryginalna liczba ludności wynosiła faktycznie niewiele... powiedzmy około 2 mln, ale na skutek zmian terytorialnych uzyskałeś na pewno udokumentowane 2-2,2 mln (bo tyle wynika z mojego spisu w miastach, które przejąłeś na skutek zmian granicznych).

Do tego jakaś część ludności (dawniej w Nan Di) mieszkała poza miastami zaznaczonymi na mapie i z oszacowaną ludnością. W Nan Di w miastach mieszka 56 procent ludzi (28 mln), a pozostałe 44 procent (22 mln) na wsiach i małych miasteczkach. Wynikało by z tego, że mógłbyś niby doliczyć jeszcze z 1,5 miliona. Ale aż tyle to nie bardzo, bo to mogło dotyczyć terenu na wschodzie, gdzie uzyskałeś dostęp do morza. Zaludnienia na terenach pustynno-wyżynnych na pewno było dużo mniejsze. Dolicz powiedzmy połowę... Ale jeszcze coś tam przejąłeś na północy i wschodzie od innych.

Wychodzi więc:

- 2 mln pierwotna liczba mieszkańców Ordy;
- 2,1 mln przejęte miasta Nan Di;
- 0,75 mln przejęta ludność Nan Di mieszkająca poza dużymi i średnimi miastami;
- 0,35 mln przejęta ludność na terenach poza Nan Di

Wychodzi 5,2 mln mieszkańców Nowej Ordy po powiększeniu ziem o tereny poza pierwotnymi granicami.
(03-07-2023 10:45)Ronon Dex napisał(a): Jeżeli odniósł byś to do Mongolii to pewnie byłoby to proporcjonalnie zbyt dużo... Nasza "Azja" jest w miniaturze, a realowa Mongolia to ma jakieś 3,3 mln ludności. Nan Di udające Chiny ma 50 mln/wobec 1,4 mld w realu, a Brodria przy obliczeniach odnosiła się do Rosji czyli ma proporcję 33,5 mln/wobec ok. 145 mln realowych.
No tak, ale wtedy Nowa Orda byłaby całkiem słabo zaludnionym państewkiem bez większego znaczenia, a nie taki mam plan.

Myślę, że trochę ponad 5 mln to rozsądna liczba. Z czego około pół miiona Nandińczyków i ze 100 tys. Brodryjczyków. W wolnej chwili opracuję szczegółowe statystyki.
(03-07-2023 12:22)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Myślę, że trochę ponad 5 mln to rozsądna liczba. Z czego około pół miiona Nandińczyków i ze 100 tys. Brodryjczyków. W wolnej chwili opracuję szczegółowe statystyki.
Nandijczyków raczej masz więcej... możemy założyć, że na północy dawnych granic Nan Di zamieszkiwali ludzie etnicznie związani z Ordą czyli liczący 1,3 mln Hedong i okolice (ale dość pustynne). Natomiast Nanda, Guwan i Lidian oraz mieszkańcy okolic (to co po południowo-zachodniej stronie gór... to co uzyskałeś w ramach dostepu do morza) to raczej Nandijczycy czyli z 2,85 mln przejętej ludności jakieś 1,3-1,4 mln to Nandijczycy.
W porządku. Wezmę to pod uwagę. Czy w Nan Di istnieją jakieś popularne religie, czy mogę uznać, że Nandińczycy są w większości ateistami?
Z tego co mi wiadomo to na terytorium Najjaśniejszego Niebiańskiego Cesarstwa panują tutejsze wierzenia ludowe, zaczynając na tych animistycznych, przez wszelaki szamanizm kończąc na wyznawcach Kościoła Powszechnego Pollinu. Raczej natywną wiarą nandińczyków to szamanizm, ale dalej prowadzę obserwacje i badania.

Gdy władze nad Cesarstwem sprawowało Imperium Brodryjskie w wielu miastach portowych pojawili się brodryjczycy, a zatem mamy tu wielu chrześcijan. Jedynych muzułman natomiast odebrałeś nam Biały Chanie, gdy zająłeś Ordę Wewnętrzną.
[Obrazek: FlYScNM.png]
(03-07-2023 15:52)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Czy w Nan Di istnieją jakieś popularne religie, czy mogę uznać, że Nandińczycy są w większości ateistami?
Dużej mierze to ateiści... przecież Protektorat Nan Di swego czasu odzwierciedlał takie Chiny i to dość współczesne oraz mocno (choć nie do końca) nawiązujące do specyficznego ustroju chińskiego. Można zatem swobodnie założyć, że większość to ateiści, a z tych pozostałych to lwia część to grupa zwana zbiorczo "religie tradycyjne".

(03-07-2023 16:30)Piotr Romanow napisał(a): Gdy władze nad Cesarstwem sprawowało Imperium Brodryjskie w wielu miastach portowych pojawili się brodryjczycy, a zatem mamy tu wielu chrześcijan. Jedynych muzułman natomiast odebrałeś nam Biały Chanie, gdy zająłeś Ordę Wewnętrzną.
Nie sądzę, że "wielu"... te ziemie nigdy nie były jakoś specjalnie przez Brodrię zagospodarowane... miasta brodryjskie były ze trzy na kupie, a większość mapy zajmowała pustka. Jeżeli mitologia chrześciańska jest jako uznawana to zapewne w okolicach Port Dostojewsk (tam było większe skupisko Brodryjczyków), a nie na większym obszarze.

Ordyjczycy: 3.971.674 (75,74%)
Nandińczycy: 1.152.973 (21,99%)

Brodryjczycy: 99.674 (1,9%)
Inne narodowości: 19.643 (0,37%)
Razem: 5.243.964

Szuud-Zam: 2.862.022 (54,58%)
Islam: 153.631 (2,93%)
Chrześcijaństwo: 52.063 (0,99%)
Inne: 222.536 (4,24%)
Ateizm: 1.953.712 (37,26%)

Szuud-Zam to skodyfikowana rdzenna religia ordyjska, którą za jakiś czas opiszę.
Chciałem zrobić ogólnie serię postów, opowiadań o nazwie „Co było zanim przyszli Brodryjczycy” i poruszyć historie Nan Di, kultur i religii które były na tym obszarze.

Masz racje Rononie, ale to i tak nie zmienia faktu, że Imperium swoje macki „cywilizacji” pchało wszędzie. Tym bardziej Imperator brodryjczyk został Cesarzem Nan Di pokazuje jak to „ucywilizowanie” wpłynęło na tutejszych.

Co do samego podziału kulturowego w Nan Di widzę to jako;
- Wandi - biali nandińczycy
- Yandi - żółci nandińczycy
- Rundi - brodryjczycy nandyjscy
[Obrazek: FlYScNM.png]
Bo ja wiem, czy Brodryjczycy musieli cywilizować Nandińczyków? Pokonali ich kiedyś militarnie i włączyli do swojego imperium, ale nie jako zwykłą prowincję, tylko terytorium zależne. Wpływy na pewno są, ale nie było to ani typowa kolonizacja, ani misja cywilizacyjna wśród "dzikich".

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości