13-07-2019 22:04
W jakim regionie się to działo?
|
Fatwy
|
|
13-07-2019 22:04
W jakim regionie się to działo?
14-07-2019 13:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-07-2019 13:26 przez Ali ibn Abi Talib.)
Babcia pochodzi z okolic Brzesko/Okocim.
Ajatollah Ali ibn Abi Talib
15-07-2019 19:26
Fatwa 22
Al-Synkret Synkretyzm religijny nie jest niczym złym. Wszak jak powiada księga święta (ale nie pełna) wieża Babel pomieszała języki ludziom. Tym samym nazwy tych samych elementów są różne. Nawet jeżeli coś się teoretycznie zaprzecza np. Satanizm-Katolicyzm nic nie stoi na przeszkodzie aby satanista był wierzącym katolikiem. Więc bracia i siostry możecie być członkami naszej wspólnoty i oprócz tego praktykować inne religie. Nic się nie wyklucza a wszystko się dopełnia. Allah Akbar
16-07-2019 12:22
Fatwa 23
Al-Poltergeist Zielony Kościół jest świadomy niebezpiecznego zjawiska jakim jest poltergeist. Należy pamiętać, że pojawiają się one najczęściej tam gdzie nie ma harmonii i wzajemnego zrozumienia. Powstawanie negatywnej energii może zniszczyć otoczenie. Pojawienie się poltergeista pozwala uwolnić tą energię, co jest korzystne, aby nie doszło do większych nieszczęść. W tym celu naucza wiernych by nie dążyli do konfliktów w swoim otoczeniu. Jednocześnie Zielony Kościół jest świadomy istnienia światów równoległych i tego, że nie jesteśmy pewni co w tych światach istnieje i jakie ma zamiary. Allah Akbar
16-07-2019 17:26
Jest to iście fascynujący temat Ajatollahu i chętnie bym się dowiedział więcej na temat tego zjawiska. Poltergeist jest częścią poglądu o istnieniu światów astralnych i w mojej opinii jest to temat, który powinien zostać szerzej omówiony.
16-07-2019 18:03
Czym w ogóle jest świat astralny? Coraz bardziej przychylam się do opinii, że jest to świat naszych marzeń. I niczego nie chcę tym stwierdzeniem duchowości odjąć. Jednak pogląd, że na innej płaszczyźnie istnieją byty doskonalsze uważam za dalece niehumanistyczny. A powstanie takiego spojrzenia wynika głównie z poczucia własnej słabości i bezradności. Ale to droga donikąd, siłę i pewność można odnaleźć tylko tutaj, w sobie lub w dobrze zbudowanym społeczeństwie.
16-07-2019 18:39
Osobiście jestem zwolennikiem, że składamy się z trzech elementów. Pierwszym jest ciało fizyczne, drugim ciało astralne, a trzecim dusza. Ciało fizyczne jest niczym innym, jak materią, która z czasem ulega rozkładowi, o czym doskonale wie każdy. Z kolei temat ciała astralnego, to już jest zdecydowanie temat na o wiele dłuższą dyskusję. Mądrym poglądem jest twierdzenie, iż ciało astralne jest nierozłącznym elementem ze światem astralnym, do którego po rozpadzie ciała fizycznego owe ciało trafia. Oczywiście można wysnuć teorię, że za życia, do świata astralnego możemy trafić dzięki eksterioryzacji. Tak więc, jeśli ktoś w swoim życiu twierdzi, że widział czyjegoś ducha, to właśnie widział jego ciało astralne, które z nieznanych przyczyn błąka się po świecie materialnym. Można się także spotkać z relacjami świadków, którzy widzieli w kilku miejscach w jednym czasie np. św. ojca Pio bądź św. Jana Bosko, takie zjawisko zwie się bilokacją, które powinno się właśnie łączyć z istnieniem świata astralnego. Z kolei dusza, czyli cząstka boża, po naszej śmierci łączy się właśnie z Bogiem.
16-07-2019 20:37
Dużo tu spekulacji, jak we wszystkich koncepcjach religijnych/ezoterycznych/metafizycznych. Nie odrzucam istnienia pewnej płaszczyzny niefizycznej, możemy ją nazwać astralną. Podstawową kwestią jest jednak pytanie o cel tego wszystkiego. Czy te wszystkie światy, astrale, dusze to taka piaskownica Boga, któremu się nudzi? Bo po co miałby to wszystko stwarzać? Ale jeśli nawet istnieje jakiś powód, to i tak kluczem do odpowiedzi na pytanie, dlaczego jest jak jest, jest wyobraźnia. W tym wypadku wyobraźnia Boga, który sobie to wszystko zaprojektował dla wypełnienia pustki. Równie dobrze możemy odwrócić sytuację i stwierdzić, że to my sobie wymyśliliśmy bóstwa i płaszczyznę astralną dla wypełnienia pustki i poczucia bezsensu życia.
Czy w związku z tym wszelka duchowość i ezoteryka są głupotą? No nie są, bo spełniają swoją rolę: oddalają lęk przed pustką. Trzeba tylko oczyścić duchowość z koncepcji absurdalnych i groźnych. Powinniśmy zbudować nową duchowość, na nowo zinterpretować stare mity, odświeżyć wartości. I człowiek rozwinięty powinien uczciwie przed sobą przyznać, że nie zmierza do żadnego zbawienia, ale po złote runo nicości. Jednak warto, nie mam co do tego wątpliwości.
16-07-2019 20:51
Tutaj jest dużo gdybania, ponieważ nie jesteśmy w stanie w żaden sposób tego zweryfikować. Równie dobrze możemy w to wmieszać jeszcze poglądy niektórych gnostyków, którzy twierdzą, że zły Demiurg stworzył świat fizyczny, a Bóg jest czymś niematerialnym ponad tym wszystkim, który w zasadzie dla ludzi nie jest możliwy do ogarnięcia. Jedynie tyle, że nasza dusza się z nim łączy po śmierci i to zasadniczo jest zbawieniem. W każdym bądź razie moim zdaniem jest to dyskusja, która powinna się toczyć w innym przeznaczonym do tego miejscu. Możemy rozważyć wybudowanie klasztoru wysoko w górach, gdzie będziemy dyskutować nad takimi tematami.
16-07-2019 22:04
Haha aż bym urządził jakiś wykład lub prelekcję na Discordzie, tzn. ja bym mówił (dla tego Discord bo wygodniej mówić na większe tematy niż tylko pisać) a później najwyżej były by różne pytania.
Sam się często zastanawiam czy jak coś mi spadło to: nierówno postawione albo cz jest coś na rzeczy. Raz w środku nocy z pułki spadł mi Koran xD.
|