• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyspy Przyjaźni
Cytat:Mi się podoba pomysł Andrzeja, że dodać artykuł, że wszystkie poprzednie tracą moc

A przedstawisz nam w zarysach pomysł na funkcjonowanie tego regionu? Nie ukrywam, że byłoby to bardzo pomocne w skonstruowaniu dobrego aktu prawnego w tej materii...

Robienie kopii Rzeszy jest moim zdaniem pozbawione sensu. Czyli raczej jestem przeciwny by były tam lenna. Można by to rozwiązać inaczej np. poprzez tereny oddawane w dzierżawę obywatelom RB przez Gubernatora Wysp Przyjaźni. Byłoby by inaczej niż w Rzeszy - a sensownym jest utworzenie nowego regionu, tylko wtedy gdy będzie on się różnił od dotychczasowych.

Czy chciałbyś aby wzorem Gwardii Dżamahiriji i Gwardii Rzeszy (jeszcze nie powstała, ale akt prawny jest) mogła powstać podobna gwardia w tym nowym regionie?

Jakie byłby by różnice w zarządzaniu nowym regionem w stosunku do istniejącej Rzeszy?
Jutro wszystko.
Cytat:Jutro wszystko.

Nie ma problemu... zawszę mogę przedłużyć debatę parlamentarną by nanieś odpowiednie poprawki do proponowanej ustawy. Zaczekamy. Lepiej zrobić to od razu porządnie, niż potem poprawiać.
Ja widziałbym Departament Wysp Przyjaźni jako terytorium zamorskie, byłaby to konkretna różnica w stosunku do Rzeszy (republika arystokratyczna) i Dżamahiirji (republika socjalistyczna). Narracyjnie przydałoby się tam stworzyć jakieś bazy wojskowe ze względu na strategiczne połączenie pomiędzy naszym sojusznikiem Federacją Nordacką a niespokojną Sambanafryką.
Ze względu na to, że Gubernator będzie powoływany przez władze centralne, nie będzie takich problemów jak z Dżamahiriją. Nie ma jednak sensu udawać, że wiele będzie zależeć tu od Łukasza, czyli głównego pomysłodawcy. Jeśli on będzie dbał o aktywność regionu i będzie miał pomysły, to wszystko wszystko będzie się kręcić. Ale jeśli się znudzi, to pewnie nie znajdziemy zbyt szybko chętnego na stanowisko Gubernatora i trzeba będzie Departament zlikwidować, bo nie miałoby sensu sztuczne podtrzymywanie aktywności w kolejnym regionie.
Też tak to widze. Będę dbał o aktywność itp. Planuję Jakieś Igrzyska olimpijskie
Wydaje mi się, że Posłom chodziło o przedstawienie jakichś szerszych propozycji i wskazanie, czym Wyspy Przyjaźni różniłyby się od innych regionów. Ale już trudno, wyjdzie w praniu. Mimo wszystko popieram projekt i jestem ciekawy, jak to wszystko będzie wyglądać. Apeluję do Parlamentu o danie Łukaszowi szansy.
Obyś się nie znudził za szybko. Wink
Cytat:Apeluję do Parlamentu o danie Łukaszowi szansy.

Dobrze... do piątku czekam jeszcze na ewentualne wypowiedzi posłów, wyrażam też zgodę na to by głos zabrał zainteresowany czyli Łukasz. W piątek naniosę do projektu kilka poprawek wg tego o czym tutaj rozmawialiśmy i uwzględniające ewentualne sugestie posłów. A potem przystąpimy do głosowania.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości