• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z zagranicy
No i to "opróżnienie stołka ze śmieci" w taki sposób, w jaki Wy to zrobiliście to jest właśnie zamach stanu. Zamach stanu "nie zmierza do urzeczywistnienia nowego ustroju politycznego, ma na celu jedynie usunięcie ludzi sprawujących rządy". Odebraliście Dmowskiemu władzę i uniemożliwiliście mu jej odzyskanie. Jedną sprawą jest legalność tych działań (są nielegalne), a zupełnie inną słuszność (w mojej opinii są słuszne). I z mojej strony tyle w temacie, szczegółowe zarzuty mógłby przedstawić Wam ktoś, kto zna się bardziej na prawie i miałby ochotę wyszukać wszystkie przepisy, które poprzez ten zamach złamaliście.
Odebranie mu funkcji prezydenta było legalne. Tyle w temacie.
> Ma ktoś jakieś mikronacyjne atomówki?

Yep, w Wandystanie, Sarmacka Armia Ludowa ma trzy atomówki gotowe w każdej chwili walczyć z wrogami Mandragoratu.

[Obrazek: Powerpuff_girls_characters.jpg]

Którą chcecie żeby wam wypożyczyć?
Jakby był Pan łaskaw, to proszę wskazać mi przepis, który umożliwia Sądowi Najwyższemu opróżnienie urzędu Prezydenta. Z góry dziękuję.
Art. 41 [sądownictwo urzędników państwowych]
1. Za naruszenie Konstytucji lub ustaw w związku z pełnionym urzędem odpowiedzialność konstytucyjną przed Sądem Najwyższym ponoszą:
1) senatorowie;
2) członkowie Komitetu Wykonawczego;
3) Prezydent.
2. Do katalogu kar orzekanych na podstawie ust.1 należą:
1) udzielenie publicznej nagany.
2) odebranie tytułów i odznaczeń;
3) pozbawienie stanowiska;
4) banicja.
Link do Konstytucji można?
http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=27
Liczę, że to zamknie sprawę, bo już powoli opadam z sił (dosłownie), a i koledzy mnie namawiają, bym sobie odpuścił.
Muszę przyznać, że miał Pan w tej materii rację, a ja się myliłem. Biję się w pierś i przepraszam.
Pozostają oczywiście inne kwestie dotyczące procesu, poruszone na forum Dreamlandu, ale nie jestem kompetentny, by się tym zajmować. Dziękuję za dyskusję i nie zatrzymuję dłużej. Proszę nabierać siły na kolejne starcia. Wink
Dobrze, dziękuję. Resztę wątpliwości już rozwiejemy w najbliższych dniach, pewnie bardziej oficjalną drogą.
Dla odmiany wieść z Suderlandu, która nie powinna wywołać żadnych skrajnych emocji. Thomas von Lisendorff startuje na urząd prezydenta tego kraju. Chce naprawić stosunki Suderlandu z Dreamlandem i Bialenią. Trzymam kciuki. Smile
http://suderland.y0.pl/showthread.php?tid=3663

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości