• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kompania Reprezentacyjna Sił Zbrojnych Bialenii
Cytat:Chciałbym przypomnieć, że kiedyś osobiście utworzyłem coś takiego
Ciekawe... ale w sumie bardziej mi się jednak podoba pomysł takiej formacji w mudnurach z dawnych epok. Jak pomysłodawca nie będzie tego kontynuował to sam to pociągne z czasem, ale na razie brak wolnych mocy przerobowych... Najpierw kwestie gwardii lennych trzeba ogarnąć i mapę Anatolii.
Towarzyszu Marszałku,
Mam rozumieć, że takie mundury będą w porządku?

[Obrazek: ArticleImage.878.jpg]
[Obrazek: FlYScNM.png]
Mundury OK... ale zwróciłeś uwagę na karabiny? 

Prawie oplułem telefon ze śmiechu widząc tą tandetną charakteryzację powtarzalnego Mosina i to wz. 91/30 (owalna komora... czyli produkcja po 1930) na stary karabin odprzodowy. Jakaś kompletnie tandetna grupa rekonstrukcyjna... i to w czasach gdy strzelające repliki wz. 1777 (a rosyjskie to były klony właśnie tych francuskich) można nabyć bez problemu i w sporym wyborze odmian.

Sądzę Piotrze, że można spokojnie robić to za pomocą TW Napoleon (lub Empire) - tylko po prostu trzeba się trocję przyłożyć do screenów i ich obróbki.
Właśnie stawiałem ponownie system w komputerze i muszę zainstalować Napoleona.
Ej, a może pomyślimy o jakimś ceremoniale wojskowym? Rzecz jasna nie jako o sztywnym regulaminie co raczej opisie pewnych zwyczajów. Na przykład ostatnio zastanawiałem się nad tym, jak my właściwie w Bialenii salutujemy?

(mam nadzieję, że nie wykształcił się tu ten dziwaczny hamerykański zwyczaj salutowania do gołej głowy i do tego jeszcze w cywilnych ciuchach)
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Po bardzo długiej przerwie powracam do formowania Pułku Reprezentacyjnego Bialeńskich Sił Zbrojnych i teraz pojawia się pytanie, gdzie robić dobre screenshoty? Zauważyłem, że w Napoleonie nie ma zwyczajnego kreatora scenariuszy co utrudnia pracę. Musiałbym się rozejrzeć pośród modów, aby móc zrobić screeny wszystkich szyków.

Aktualnie zależy mi na zrobieniu następujących szyków na poczet uroczystości;

Duży szyk
20x3 (20 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 3 oficerów w kolorach sił zbrojnych + poczet sztandarowy (+ poczet flagowy) + dowódca kompanii, razem 60 szeregowych + 1 (2) podoficerów + 6 (8 oficerów)

Średni szyk
16x3 (16 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 3 oficerów w kolorach sił zbrojnych + poczet + dowódca kompanii, razem 48 szeregowych + 1 podoficer + 6 oficerów

Mały szyk
12x3 (12 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 1 oficer + poczet + dowódca kompanii, razem 36 szeregowych + 1 podoficer + 4 oficerów.

Każdy szyk byłby wykorzystywany w zależności od wagi uroczystości. Np. Duże szyki tylko na najważniejsze uroczystości państwowe, powitania głów państw. Średni na mniejsze uroczystości regionalne, uroczystości z udziałem prezydenta, powitanie mniej ważnych gości zagranicznych. Małe szyki na uroczystości najniższej rangi, powitania ambasadorów.

Towarzyszu Marszałku co sądzicie o takim podziale? Ceremoniał także będzie przygotowany.
Piotr Pawłow napisał(a):Towarzyszu Marszałku co sądzicie o takim podziale? 
Co do szyków i kwestii ceremonialnej to zdaję się na fachowca w tej dziedzinie... choć zarówno realowy stopień miałem wyższy, jak i staż służby wielokrotnie wyższy to przyznam, że takie kwestie nie były moja dziedziną i wręcz wykręcałem się z tego jak tylko mogłem ("spełniałem" się raczej szkoląc np. z taktyki czy strzelania, a nie musztry).

Natomiast mam jedną uwagę związaną z organizacją naszych Sił Zbrojnych, co wpływa na liczebność tych pododdziałów - mamy cztery rodzaje wojsk, a nie trzy. Korpus Kosmiczny jest od jakiś dwóch lat odrębnym rodzajem wojsk i to obecnie mocno rozbudowanym, a więc należy liczyć "razy cztery".

[Obrazek: 3_29_10_21_5_33_45.png]

Jakby co to tutaj jest temat dotyczący mundurów... moglibyśmy wspólnie go kiedyś, w wolnym czasie dokończyć i opracować obok ceremoniału, również przepisy ubiocze.

PS. Przy okazji pytanko... w przypadku szyku "małego" kolumna będzie trójkowa czy czwórkowa? Ja już 15 lat na emeryturze, a ponadto Ty jesteś fachowcem w tej dziedzinie - ale czy czasem szyk krótszy jak szerszy (trzy czwórki w tym przypadku) nie wygląda "słabo"? Nie wiem... ja osobiście unikałem tego i w przypadku, gdy z jakiś nietypowych przyczyn (no... czasem tak bywało, że z 30-osobowego plutonu "tyle zostało") musiałem prowadzić tylko około 12 ludzi to raczej stosowałem właśnie szyk trójkowy. Tyle, że wtedy trzeba stosować przejście na szereg w szyku rozwiniętym.
W takim razie najpierw odniosę się do kolumny marszowej. Bywa tak, że wystawia się 3 czwórki jednego koloru, wtedy nie oddziela ich żaden oficer i wszyscy są "pod komendą" dowódcy "zielonych". Gdy na każdy kolor przypada oficer to wtedy muszą być 4 i więcej czwórek, aby był zachowany sens.

Jeżeli mamy 4-ry kolory pozostaje nam rozszerzenie naszych pododdziałów o kolor Korpusu Kosmicznego, wtedy to szyki wyglądałyby następująco.

Duży szyk
20x4 (20 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 4 oficerów w kolorach sił zbrojnych + poczet sztandarowy (+ poczet flagowy) + dowódca kompanii, razem 80 szeregowych + 1 (2) podoficerów + 7 (9 oficerów)

Średni szyk
16x4 (16 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 4 oficerów w kolorach sił zbrojnych + poczet + dowódca kompanii, razem 64 szeregowych + 1 podoficer + 7 oficerów

Mały szyk
12x4 (12 żołnierzy w każdym kolorze sił zbrojnych) + 1 oficer + poczet + dowódca kompanii, razem 48 szeregowych + 1 podoficer + 4 oficerów.

Dodatkowo dzisiaj w pracy przypomniało mi się o istnieniu pogrzebów. Swoją drogą nie wiem czemu Pułk Reprezentacyjny mi się z tym kojarzy może przez te 2,5 roku już ich na trzaskałem taką ilość, że śmierć ludzka to dla mnie rutyna i nowe postawione zadanie. Tutaj akurat sytuacja z jednej strony komiczna, a z drugiej strony tragiczna, ponieważ jest tyle rodzajów pogrzebów na ile jest potrzeba... Cóż, nic nowego jeśli chodzi o wojsko polskie

Standardowym szykiem jest tak zwane 1-4-1 czyli Dowódca, Drużyna/Pododdział, Żołnierz z poduszką (na odznaczenia)/na wieńce w zależności od potrzeby. Zdarza się także wystawiać średni, a nawet duży szyk dla ważnych postaci w państwie oraz odznaczonych wysokimi odznaczeniami, chociaż tu sprawa jest ciężka ponieważ liczby są płynne jak woda w Wiśle... Proponowałbym dlatego 4-szyki podstawowe oraz dodatkowo to 1-4-1 od pogrzebów (można co jakiś czas robić pogrzeb jakiegoś v-żołnierza/v-oficjela), a resztę dogra się wraz z tworzeniem ceremoniału.

Panie Marszałku, jeszcze ważna by była kwestia munduru służbowego przeznaczonego tylko i wyłącznie na poczet pułku. Wydaje mi się, że fajnie by było, aby Pułk posiadał własny krój mundurów, tak jak ma to miejsce w realu, po pierwsze robiłoby to robotę, a po drugie dodałoby "elitarności" tej formacji. Smile 
O, bardzo słusznie. Dobrze, że już będę wiedział jak będzie wyglądał mój pogrzeb, bo już najwyższy czas budować mauzoleum.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Skoro mundury są w trakcie "planowania/szycia", teraz pozostaje sprawa struktur Pułku. Jako, że sam służę w takowej realowej formacji najważniejsze pytanie jest "Ile mamy rocznie uroczystości?" oraz pytanie "Ile mamy posterunków honorowych/zwyczajnych do obstawienia?", gdy już będę znał szczegóły przejdę do moich propozycji, tutaj też będę chciał pomyśleć nad własnymi logistycznymi oddziałami oraz oddziałami dowodzenia, bo w realu funkcjonuje to dość oklepanie, dlatego chciałbym uciec od błędów WP. W przypadku takiego natłoku pracy jak w realowej kompanii ja widzę to +/- na taki wzór;

1. Batalion Reprezentacyjny 
 1. KRepr
 2. KRepr
 3. KRepr
 4. KRepr

2. Batalion Wartowniczy
 1.KWart
 2.KWart
 1.KLogist.
 1.KDowodz.

3. Orkiestry

Tutaj liczę na silną współpracę w opisywaniu tego z Marszałkie, gdyż realowo jestem bliżej bycia podoficerem, niż dowodzeniem takimi związkami taktycznymi, więc skazany jestem na długą naukę. Smile 

Użytkownicy przeglądający ten wątek: