• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapa Nordaty [Wątek roboczy]
I to zdjęcie również stanie się podstawą do stworzenia aktualnej mapy Nordaty, bo jest tam sporo bardzo przydatnych informacji o geografii Nordaty.

Na tym zdjęciu jest jednak parę nieścisłości, które trzeba będzie poprawić np. gdzieś zniknęła nasza pustynia... pewnie ją chmury zasłoniły itd.

Przy czym moim zamysłem nie jest samo zdjęcie satelitarne, choć one też powstanie (jako podkład) - ale taka mapka trochę w stylu Googla Maps - czyli zdjęcie satelitarne na które zastaną nałożone pewne (ważniejsze) informacje np. największe miasta, granice państw itd.
Ogólnie dodam tylko, że w Voxlandzie rozpoczynamy debatę na temat geografii naszego kraju:
https://voxland.forumoteka.pl/forums/vie...?f=14&t=61
Jeśli mogę Wam coś poradzić to:
- najpierw ustalcie gdzie są te góry,
- potem zastanówcie się nad położeniem miast,
- do tego dopasujcie bieg rzek i położenie jezior,
- nanieście drogi pomiędzy głównymi miastami,
- porozmieszczajcie mniejsze miejscowości,
- połączcie to kolejnymi drogami,
- na koniec idą lasy itd.

Wiem, że to nienaturalne, ale tak jest łatwiej... przerabialiśmy to w Bialenii.

W każdym razie do mapy Nordaty będę potrzebował informację gdzie są te góry, jaki mają kształt i mniej więcej wysokość. Położenie tych dwóch głównych miast oraz największą rzekę oraz ewentualnie duże jeziora/jezioro.
Rononie, mapa naszego Kontynentu w stylu Google Maps to zaprawdę genialny pomysł! Sam kiedyś chciałem taką zrobić, ale niestety nie wiedziałem jak się do tego zabrać, i nic nie wyszło. W razie potrzeby służę swoją pomocą, jako "narodowy kartograf FN" Wink
Na pewno pomoc kartografa FN będzie niezbędna... Wszak najlepiej znasz swoje państwo. Na pewno będziemy uzgadniać wiele spraw. Muszę najpierw (jutro) przejrzeć tekstury Orbitera i opracować "plan działania"... oraz pokombinować z ich płynnym łączeniem. Pomysł mam, ale muszę to przetrenować w programie graficznym.
Pomyślałem jeszcze, że może terenom bez przynależności państwowej też przyporządkujemy jakieś nazwy, odwołując się do państw dawniej tam istniejących? Dzięki temu powstałby swego rodzaju katalog dla chcących się w przyszłości ulokować na Nordacie.
Ja znowu zastanawiam się co się stało z wyspą, na której był Siedmiogród... zniknęła. Na wcześniejszych mapach jest, na późniejszych jej nie ma. Jakaś katastrofa geologiczna?
Jak to mówią w komiksach:
A nie, to mikroświat.
Siedmiogrodu już niestety nie da się przywrócić, bo nie dość, że jest w tym miejscu już wyspa FN, to znajduje się tam też stolica, więc jest to nie do ruszenia. Możemy narracyjnie uznać, że to ta sama wyspa, ale jakieś procesy zmieniły jej kształt... To nierealistyczne, ale innego wyjścia już nie ma.
Realistyczne.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości