• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PROGRAM BIW NA ELEKCJĘ PREZYDENCKĄ 2019
  • Chcemy zmienić nazwę parlamentu na Zgromadzenie Bialeńskie
  • Chcemy mieć więcej żołnierzy i uzbrojenia w gwardiach lennych
  • Chcemy stworzyć Agencję wywiadowczą
  • Chcemy wprowadzić numer identyfikacyjny, który pozwoli nam na szybsze załatwianie spraw.
  • Chcemy stworzyć reklamy i banery, aby nawoływać realnie ludzi do zamieszkania u nas.
  • Chcemy stworzyć Urząd pomocy nowym mieszkańcom i nowy poradnik dla nich.
  • Chcemy zreformować ustawę o szkolnictwie wyższym, tak aby, każdy mógł założyć swoją uczelnię.

Tutaj możecie zdecydować:
  • Chcecie, aby stworzyć jakąś obowiązkową szkołę podstawową (w sensie jakaś teoria i krótki egzamin)?
Chciałbym się zapytać, w jaki sposób nadanie numeru identyfikacyjnego ma przyspieszyć rozpatrzenie sprawy/spraw?

Nie tylko to. W tedy możliwa by była zbieżność nazwisk. (chociaż trza by było zreformować inną ustawę)

> Chciałbym się zapytać, w jaki sposób nadanie numeru identyfikacyjnego ma przyspieszyć rozpatrzenie sprawy/spraw?
np. w tytule podawało by się swój numer i numer kolejny sprawy.
np. od prezydenta sprawy trzeba załatwiać szybciej Wink
Niestety nie rozumiem, może jestem za głupi. Można jaśniej?

> Można jaśniej?

Podkręciłam jasność o 30. Mam nadzieję że to wystarczy.

[Obrazek: ejifoe.png].
Jestem ciemnym człowiekiem najwidoczniej, bo dla mnie wciąż zbyt mgliście.

Cytat:Chcemy zmienić nazwę parlamentu na Zgromadzenie Bialeńskie
Alternatywna nazwa dla Parlamentu jest warta rozważenia. Nie mam nic przeciwko Zgromadzeniu Bialeńskiemu. 

Cytat:Chcemy mieć więcej żołnierzy i uzbrojenia w gwardiach lennych
A może właśnie to dobra motywacja do zdobywania kolejnych tytułów szlacheckich? Chociaż nie mam nic przeciwko lekkiemu zwiększeniu liczebności i uzbrojenia gwardii lennych, ale to tak niezbyt w kompetencjach prezydenta, raczej parlamentu.
Cytat:Chcemy stworzyć Agencję wywiadowczą
"Nigdy nie wierz szpiegom, są oni źródłem większych kłopotów niż korzyści" - Napoleon Bonaparte. Wirtualnie to zdanie byłoby jeszcze bardziej prawdziwe. Skąd mielibyśmy rekrutować agentów? Jaki byłby cel? 
Być może jako prezydent obrałbyś inne cele, ale ja doszedłem do przekonania, że interesowi Bialenii nie służy przejęcie jakichkolwiek państw obcych. W interesie Bialenii nie jest również niszczenie "konkurencji" w postaci innych mikronacji, bo upadek kolejnych państw odbywa się ze stratą dla mikronacji jako całości. Co więc miałby robić ten wywiad? 

Cytat:Chcemy wprowadzić numer identyfikacyjny, który pozwoli nam na szybsze załatwianie spraw.
Jakby było Ci tak wygodniej, a nie wiązałoby się to z żadną uciążliwością dla mieszkańców, to czemu nie. Ja takiej potrzeby nie widziałem, wniosków nie było zbyt dużo.
Cytat:Chcemy stworzyć reklamy i banery, aby nawoływać realnie ludzi do zamieszkania u nas.

No jakbyś miał pomysł, jak to sensownie zrobić, to na pewno spotkałoby się to z aprobatą Bialeńczyków. Z banerami pewnie sprawa byłaby skomplikowania i droga, ale reklamowanie (np. na FB i forach o pokrewnej tematyce) jest dobrym pomysłem. 
W tym miejscu warto rozważyć promocję w ogóle. Przydałoby się zacząć od aktywizacji (lub stworzenia od początku) fanpejdża na Facebooku. 
Cytat:Chcemy stworzyć Urząd pomocy nowym mieszkańcom i nowy poradnik dla nich.
Dobry pomysł. Akrypa też taki miała swego czasu, ale coś nie wypaliło. Bez względu na wynik elekcji mógłbyś zająć się poradnikiem. 

Cytat:Chcemy zreformować ustawę o szkolnictwie wyższym, tak aby, każdy mógł założyć swoją uczelnię.
Żebyśmy mieli wysyp profesorów, którzy w życiu nie przeczytali pracy naukowej w swojej dziedzinie, już nie mówiąc o napisaniu?
Cytat:ale to tak niezbyt w kompetencjach prezydenta

W zasadzie w kompetencjach... bo ustawa zezwala na wydanie zgody na większa gwardię niż wynika to z posiadanego tytułu. Może zrobić to Prezydent w porozumieniu z Dowódcą SZ RB.

Czy mam rozumieć, że jeden z Panów z BiW chce zostać Prezydentem by wydać taka zgodą drugiemu? Big Grin

Cytat:Nie mam nic przeciwko Zgromadzeniu Bialeńskiemu.
Ja również... jeżeli bym to ja został Prezydentem to nie widzę przeszkód dla takiej zmiany nazwy, o ile byłaby taka wola Obywateli RB. Co oczywiście wymagałoby zmiany Konstytucji, ze wszytkimi tego konsekwencjami.

Dwa pytania do kandydatów BiW:

1/ Ile macie obywatelstw i jak się ma chęć bycia Prezydentem RB do faktu, że prowadzicie własny kraj czyli Królestwo Voxlandu oraz jakie pełnicie tam funkcje państwowe?

2/ Jaka jest Wasz potencjalna polityka zagraniczna?
1. 2-3 obywatelstwa (będę się zrzekał 3), a Voxland praktycznie jest cichy, chociaż, trochę się dzieje
2. Nawiązanie dobrych stosunków, z jak największą ilością państw.
Nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie - jakie funkcje państwowe kandydaci BiW pełnią w Voxlandzie?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości