• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy KO przegra wybory ?
> W takim razie ode mnie leci głos nieważny.

Pisałam już to w shitboksie, ale dla jasności napiszę też tu: jednak oddałam z wielkim niesmakiem głos na KO w wyborach do Senatu. Pierwszy raz w moim życiu, ale mam nadzieję że i ostatni.
> Tymczasem opozycja chce najwidoczniej przegrać i wybory do Senatu.

A jednak się udało.

Ciekawe jakie byłyby wyniki wyborów do Sejmu gdybyśmy tam też mieli FPTP i pakt między kandydatami opozycji. Czy Konfederacja by nadal wystartowała i podzieliła głosy hard-right?

Wogle lmao, Zoidberg, Krul i Jachira w Sejmie. Cośtam cośtam dankest timeline.
No chyba jednak się nie udało, PiS nie ma większości w Senacie. Niewiele to zmieni, ale zawsze to jakaś satysfakcja.
Najbardziej cieszy oczywiście 20% Jaruzelskiej. Skoro tyle udało się zdobyć w Warszawie, to w innych regionach (np. byłe miasta wojewódzkie, wsi popegeerowskie) potencjał sił postkomunistycznych jest jeszcze większy. Skoro mamy w parlamencie liberalną Lewicę, to pojawi się też miejsce na pozaparlamentarną prawdziwą lewicę. Pytanie tylko, czy Towarzyszka Panienka będzie w stanie utworzyć taki ruch. Bo któż inny mógłby nam przewodzić?
Jaruzelska to akurat pseudolewicowa osoba która startowała niegdyś z list SLD tylko dlatego że „Jaruzelska”.

Zresztą obecnie i tak zapewne zagłosowały na nią osoby, które w wyborach do Sejmu zagłosowały na KW SLD, a po prostu nie mogły się przemódz do zagłosowania na Oficjalnie Wyznaczonego Kandydata Opozycyjnego do Senatu.
Not great, not terrible. Chyba każdy, niezależnie od preferencji, może stwierdzić, że mogło być lepiej i mogło być gorzej. Ja pogratulowałem wczoraj osobiście trójce kandydatów, z których dwójka jest już posłami, więc generalnie jestem całkiem kontent.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Zastanawiało mnie, ile w sumie będziemy mieć w Sejmie sumarycznie przedstawicieli szerokopojętej lewicy, skoro część startowała z list KOnserwy, i wychodzi na to, że 56. Rozbijając to na komitety i partie:

Z listy SLD:
24 aparatczyków
19 biedronek
6 zrazów
razem: 6 49 (d'uh!)

Z listy KO:
4 z tej śmiesznej partyjki Barbie Nowackiej
3 zieleniny
razem: 7

Z listy PiS:
1 Cymański
Grunt, że jakaś lewica jest.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości