• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowe miasta - Anatolia.
> Nie przypomina sobie by ktokolwiek poza mną przyłożył rękę do funkcjonowania tego przedsiębiorstwa...

Tak samo jak nikt poza mną nie przyłożył ręki do Fatimy.

Ale jeżeli bym miała odchodzić z Bialenii, nawet nie odważyłabym się w jakikolwiek sposób jej przenosić do Wandystanu ani niszczyć. Po prostu bym zostawiła to innym do zabawy, a sama np. założyła nowe miasto tam, nie mające żadnych związków z Fatimą.

Zresztą nie za bardzo chce mi się tego tłumaczyć. Mam lepsze rzeczy na głowie, bardzie sprawiające mi radość.
ʿĀlija zawdżat Akrypa napisał(a):Ale jeżeli bym miała odchodzić z Bialenii, nawet nie odważyłabym się w jakikolwiek sposób jej przenosić do Wandystanu ani niszczyć. Po prostu bym zostawiła to innym do zabawy, a sama np. założyła nowe miasto tam, nie mające żadnych związków z Fatimą.
I ja postąpiłem tak samo, gdy na dwa lata opuściłem Bialenię. Tylko obecnie nie opuszczam Bialenii (przykro mi, że Ciebie tym rozczarowuję), ani nie porzucam prowadzonych przez siebie przedsiębiorstw - chce prowadzić je dalej. Na skutek zmian ustrojowych oraz w sumie niechęci do prowadzonych przeze mnie działań na terenie gdzie prowadziłem dotychczas tą działalność przenoszę ją prostu w inne miejsce - czyli na tereny Rzeszy.

Nie ma mowy o niszczeniu czegokolwiek - wprost przeciwnie przedsiębiorstwo zostaje rozbudowane i unowocześnione. Dalej będzie produkować statki i okręty w Republice Bialeńskiej oraz bynajmniej nie wypiera się swojej historii. Co więcej ta historia była i pozostanie opisana na stronie stoczni. Wszelkie przeszłe informacje zostały zachowane i stanowią ważny element historii przedsiębiorstwa pomimo tego, że zmienia nazwę i lokalizację.

To jest normalne działanie biznesowe... Przedsiębiorstwa z różnych przyczyn zmieniają nazwy i lokalizację - działają dalej w nowym miejscu np. tam gdzie jest to korzystniejsze. Jeżeli uważam, że na skutek zmian jakie się dokonały na terenie DB, działanie prowadzonego przeze mnie przedsiębiorstwa będą utrudnione to je przenoszę w inne miejsce. Przedsiębiorstwa to nie miasta... normalnym jest, ze zmieniają lokalizacje, nazwy, a często i profil produkcji. Opuszczają stare obiekty i budują nowe... to zupełnie normalne. 

W zasadzie to kompletnie Ciebie nie rozumiem - przecież to Ty dość dobitnie domagałaś się abym wyniósł się z terenu DB z kierowanymi przeze mnie Siłami Zbrojnymi, co (choć nie muszę) uczynię - tylko stopniowo, bo wymaga to czasu na dokonanie zmian restrukturyzacyjnych. Jednocześnie robi się jakaś dziwna "gównoburza" gdy robię to samo z prowadzonymi przez siebie przedsiębiorstwami... sądziłem, że się ucieszysz.

Przy okazji to przecież nie "zwijam betonu do kieszeni" - przenoszę przedsiębiorstwo (sprzęt i część pracowników), pozostaje Wam sam obiekt, który możecie zagospodarować wg swojego uznania. Nawet nazwę zmieniłem - abyście mogli sobie ją wykorzystać, jeśli zechcecie (bo Wam chyba do klimatu pasuje). Same logo traktuję jako swoją "własność intelektualną", stąd je wykorzystuje w nowym miejscu... musicie zrobić sobie nowe w razie czego.

_________

Przy okazji jedno z miast (tam gdzie teraz będzie stocznia i 6 BMW nazwałem Sateda.
No dobrze. Jeśli tak, to liczę na owocną rywalizację pomiędzy oboma wariantami bialeńskości. Pamiętajcie jednak oboje, że celem jest Bialenia jako całość. Racja stanu ponad wszystko. Kaddafi, a nawet sam Lenin potrafili iść na kompromisy w kwestiach gospodarczych. Liczy się interes państwa.
AndrzejSwarzewski napisał(a):Pamiętajcie jednak oboje, że celem jest Bialenia jako całość.
Możesz sobie zajrzeć na stronę stoczni - cała jej historia z Mesjano została w pełni zachowana.
Towarzysze,

pomijając gównoburzę powyżej, za którą dziękuję bo to napędza aktywność dla całej Bialenii, odniosę się po prostu do pytania, które Konduktor był uprzejmy zadać. Z dotychczas przedstawionych najbardziej podobają mi się Mikołajki, ewentualnie dobre byłoby też Mrągowo. Organizowalibyśmy tam noce kabaretowe w celu odstraszenia potencjalnych desantów wrogich nam sił. Do głowy przychodzą mi jeszcze nazwy wzięte z realowego pomorza: Gdiniô i Gotenhafen (kaszubska i niemiecka nazwa Gdyni, którą bardzo lubię i w sumie można by na niej wzorować całe miasto, chętnie się zaangażuję), Chylonia, Zoppot albo Milusin (idealna nazwa dla portu wojennego). Bardzo chętnie posłucham jednak rady Miecznika, jako duchowego lidera Anatolii, a także pozostałych lenników.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Gotenhafen to nazwa nazistowska, po niemiecku mówi się Gdingen. Sztuczne miasto, bardzo wietrzne, nic dziwnego, że przez wieki istniało tam tylko kilka małych wiosek, a centrum regionu był Puck, a później Wejherowo. W Chyloni natomiast znajduje się rzekomo piramida. Fajny mit w tym smutnym mieście bez historii. Nawet sobie na jej szczyt raz wszedłem. Rzeczywiście czułem się tam wyjątkowo, ale może to kwestia sugestii.
A nie wiem, ja tam lubię i jeżdżę co roku z babami.

No to dopisuję Gdingen i Puck, chociaż coraz bardziej przemawia do mnie Chylonia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ogólnie fajnie byłoby zmityzować nasze miasta i inne obiekty geograficzne. Moglibyśmy spróbować stworzyć mitologię bialeńską osadzoną na naszych ziemiach. Ale nie na zasadzie jakiejś powierzchownego przeniesienia z reala, lecz próby rzeczywistego dotknięcia transcendencji. Byłby to więc proces żmudny i trudny, a nie hurtowy, natomiast może udałoby się stworzyć coś wartościowego.
Wezmę pod uwagę Wasze propozycje... Anatolia jest wielka i pusta. Jest w niej miejsce na wiele miejscowości. Akurat Sateda pasuje do mojej postaci, bo była to planeta skąd pochodził Ronon Dex w SGA.

Ale np. Puck czy inne miejscowości realne tego regionu są bliskie mojemu sercu... znajdzie się miejsce na te nazwy na Anatolii.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości