• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IV Sesja Sejmu Rzeszy [otwarcie, sprawy organizacyjne]
[Obrazek: 16bOy1y.png]

Wielmożni Lennicy i Czcigodni Plenipotenci Wolnych Miast!

Jako Wikariusz Rzeszy otwieram IV Sesję Sejmu Rzeszy. 

Proszę o zgłaszanie wniosków do porządku obrad oraz spraw, które chcielibyście poruszyć i przedyskutować w trakcie obrad. Ze swojej strony jako pierwszy punkt obrad zgłaszam wybór Lwa Wolnogradu, który przejmie przewodnictwo obradom w dalszej części.
Proszę o zarezerwowanie czasu dla dwóch punktów obrad:

1. Dyskusja na temat systemu nagród Rzeszy Bialeńskiej,
2. Dyskusja na temat wolnych miast Rzeszy Bialeńskiej.

Obie debaty powinny zakończyć się wypracowaniem projektu rozwiązań prawnych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Chciałbym zabrać głos odnośnie kwestii uregulowania wolnych miast Rzeszy. W mojej ocenie status wolnego miasta powinien zostać nadany wyłącznie po spełnieniu określonych warunków. Miasta żądające przyznania im autonomii, muszą wpierw zobowiązać się do stałej daniny na rzecz państwa a także cyklicznie dostarczać ustawowo przyjętą liczbę rekrutów do armii. Tym samym wolne miasta mogłyby zostać związane ze sobą czymś na kształt konfederacji i występować jako jeden podmiot względem metropolii. Gdyby zdarzyła się sytuacja, w której jedno ze skonfederowanych miast swoimi czynnościami rażąco naruszyłoby przyjęte zasady postępowania wtedy odpowiedzialność poniesie konfederacja jako całość.
Ale Janku do "armii"? Rozumiesz przez to SZ RB czy może jednak Gwardię Rzeszy? Gdyby chodziło o to drugie to trzebaby wtedy pomyśleć o unormowaniu kwestii garnizonów w takich miastach i dodanie ich do ustawy dot. gwardii.
Podoba mi się pomysł regulacji statusu wolnych miast. Głównym zadaniem IV sesji II Rzeszy powinno być znalezienie pomysłu na działalność w którą mogłoby się zaangażować więcej osób i generować trwałą aktywność. Chwalebne są prace i dyskusje Ametysta i Ronona nad gwardią, a także opisy regionów, ale przydałaby się jakaś szersza inicjatywa. Liczę na to, że wspólnymi siłami opracujemy jakąś chwytliwą koncepcję.
No to czeka nas, jak widzę, całkiem owocna i zażarta dyskusja.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Wydzieliłem dyskusję nt. spraw militarnych dotyczących Wolnych Miast do nowego tematu - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1169
To ja jakoś pojutrze się szerzej wypowiem, bo jutro mnie nie będzie przez cały dzień.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):To ja jakoś pojutrze się szerzej wypowiem, bo jutro mnie nie będzie przez cały dzień.
Mnie również jutro cały dzień nie będzie... to przedyskutujemy co trzeba w sobotę.
Przyjmijmy hipotetycznie, że na początek wybieramy sobie jakąś dużą rzekę, nad którą każdy z nas lokuje miasto. Każde z miast specjalizować się będzie w produkcji dowolnie wybranego produktu z branży spożywczej, przemysłowej bądź wydobywczej. Wytwarzana w ten sposób dla miasta A dzienna jednostka produkcyjna wygeneruje przychód pieniężny, wyłącznie gdy znajdzie się w posiadaniu miasta B,C lub D w liczbie dziesięciu jednostek produkcyjnych. Chodzi mi o to, żeby każdego dnia można było wymieniać między sobą wytwarzane dobra, gromadząc je a następnie upłynnianiając w rzeczywisty pieniądz. Nie ma natomiast znaczenia to skąd importujemy dobra do naszego miasta. Posiadając pięć jednostek produkcyjnych z jednego i pięć jednostek z drugiego miasta, i tak otrzymamy za nie gratyfikację pieniężną. W takim ujęciu, terminem miasto określone zostaną te ośrodki, które będą na siebie zarabiały.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości