• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kościół pw. Dobrego Pasterza
Cytat:
[Obrazek: 32rt4.jpg]

Kościół pw. Dobrego Pasterza w Piusowicach

Kościół pw. Dobrego Pasterza w największym mieście lenna Piusowicach jest drugą świątynią nowopowstałego Kościoła Bialeńskiego Zjednoczonego z Rotrią. W niej sprawowane będą nabożeństwa w rycie nowobialeńskim To olbrzymia, strzelista budowla, która przypominać ma, że ludzkie serca muszą być zwrócone ku Bogu - Dobremu Pasterzowi. Przypomina ona skałę, na której powinniśmy budować swoje życie, czyli Pana. Świątynia jest bardzo surowa w środku. Modlący się w niej mają być skoncentrowani na ołtarzu oraz pozostawieni sami przed Panem.

[Obrazek: 32rt7.jpg]

[Obrazek: 32rtE.jpg]
[Obrazek: 3_22_02_20_4_00_31.png]

Celebra we wspomnienie Pana Jezusa modlącego się w Ogrójcu
25 luty 2020 r.

We wtorkowe południe 25 lutego w kościele pw. Dobrego Pasterza w Piusowicach Jego Eminencja Arcybiskup Większy Wolnogradu Michelangelo Piccolomini sprawował celebrę we wspomnienie Pana Jezusa modlącego się w Ogrójcu. Celebra sprawowana była w próbnym rycie nowobialeńskim w intencji Jego Świątobliwości Piusa Leona II, który wczoraj został koronowany na Patriarchę Rotrii. Na początku, gdy Jego Eminencja podążał w procesji do ołtarza i skrapiał wiernych wodą święconą, schola śpiewała pieśń.

Po dokonaniu pokutnej aspersji kardynał stanął za ołtarzem i zawezwał wszystkich głośnym okrzykiem:

"Chwała Panu"!
Na co liczni wierni odpowiedzieli:

"Jego jest moc, siła i panowanie. Amen! Amen! Amen!"

dalszej części nabożeństwa, po wysłuchaniu psalmów, lekcji i ewangelii, Jego Eminencja wygłosił krótkie kazanie, w której skupił się na opisie Męki Chrystusa w Ogrodzie Oliwnym. Po jego zakończeniu przystąpił do ołtarza i przed rozpoczęciem łamania chleba zakrzyknął raz jeszcze:

"Ojcze, jeśli chcesz, zabierz ode Mnie ten kielich! * Jednak nie moja wola, lecz Twoja niech się stanie!"

[Obrazek: I022_Altar1.jpg]

Na zakończenie celebry Jego Eminencja nakazał wszystkim ludziom chwycić się za ręce i okrążyć wraz z nim ołtarz. W ramach dziękczynienia tańczyli i śpiewali głośne "Alleluja!":
[Obrazek: 3_22_02_20_4_00_31.png]

Celebra w Popielec
26 luty 2020 r.

południe 26 lutego w kościele pw. Dobrego Pasterza w Piusowicach Jego Eminencja Arcybiskup Większy Wolnogradu Michelangelo Piccolomini sprawował celebrę w Środę Popielcową. Na samym wstępie posypał głowy wiernych popiołem. Scholka dziecięca śpiewała wtenczas pieśń:

Po dokonaniu tej pokutnej czynności kardynał stanął za ołtarzem i zawezwał wszystkich głośnym okrzykiem:

"Stwórz we mnie Boże serce czyste!"

Na co liczni wierni odpowiedzieli:

"I odnów we mnie moc ducha!"

W dalszej części nabożeństwa, po wysłuchaniu psalmów, lekcji i ewangelii, Jego Eminencja wygłosił krótkie kazanie, w której skupił się na znaczeniu dzisiejszej uroczystości. Po jego zakończeniu przystąpił do ołtarza i przed rozpoczęciem łamania chleba zakrzyknął raz jeszcze:

"Nie zatwardzajcie dzisiaj serc waszych, lecz słuchajcie głosu Pańskiego!"

Na zakończenie celebry Jego Eminencja sfotografował się ze swoimi wiernymi.

[Obrazek: ash-wednesday-in-post.jpg]
Niekh Was bogoslavi Bogh shehmogontsy!

A tak w ogóle to ja uważam, że w Waszym obrządku powinniście wzorować się na KOŚCIELE CHAŁWY CHWAŁY - takiej kołczingowej sekcie, na którą mam obecnie straszną fazę (szczególnie jeśli chodzi o harce publiczności pod sceną):

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości