• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista członków Zgromadzenia Narodowego.
Aktualna lista członków Zgromadzenia Narodowego:

1. Marek BAJTUŚ
2. Ronon DEX
3. Ametyst FARADOBUS
4. Karol MEDYCEJSKI
5. Iwan PIETROW
6. Joahim von RIBENTROP
7. Andrzej Płatonowicz ORDYŃSKI
8. Stanisław DMOWSKI
9. Karl VON SCHWARZENGRAU
10. Aleksander NOVAK
11. Tymoteusz PIECHOTA
12. Salvador Estela SONNERO
13. Thomas von LISENDORFF

Aktualizacja 05.04.2022. (K. Medycejski)
Wnioskuję o włączenie mnie w skład ZN.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Każdy aktywny obywatel jest członkiem Zgromadzenia Narodowego. Ustawa nie nakłada obowiązku prowadzenia listy członków ZN, więc nawet nie będę aktualizować.
No nie jestem pewien co do stwierdzenia kulegi z góry. Konstytucja mówi że obywatele mają prawo wejść do ZN, a nie że sam fakt bycia obkiem włącza Cię do tego organu.

Chyba trzeba dołożyć eReRowi roboty.
Może eReR zinterpretować. Imo wyrażenie "mieć prawo" jest tożsame z "posiadaniem prawa do czegoś (np: wolności słowa)".

I żadna lista tych nie może ograniczyć tych praw. Bo co wtedy, jeśli osoba niebędąca członkiem zagłosuje w głosowaniu, a nie będzie ujęta na liście?
Mnie na tej liście nie ma, pomimo tego nie zostałem wykluczony z żadnego głosowania.
Obecne brzmienie konstytucji wynika bodajże z chęci (najbardziej chyba lobbował za tym Andrzej Swar... Ordyński), aby właśnie nie wszyscy aktywni obywatele wchodzili z automatu w skład ZN, bo ktoś może nie być tym zainteresowany, psuje wtedy kworum itp. Jak znajdziecie tę dyskusję (o zmianie konstytucji), to tam było takie uzasadnienie. To tyle jeśli chodzi o wykładnię historyczną. Patrząc celowościowo też bym tak powiedział - posiadanie jakiegoś prawa podmiotowego nie oznacza, że trzeba z niego skorzystać, a jedynie, że można to zrobić. Skoro mam zatem prawo wejść w skład jakiegoś organu, to muszę tę wolę zamanifestować. Nie tworzyłbym jednak jakichś szczególnych wymogów - dopuściłbym złożenie oświadczenia woli w tej kwestii nawet w sposób dorozumiany, tj. zabierając głos w ZN bez wcześniejszego zgłoszenia.

Tak czy inaczej, oczywiście wpisuję Thomasa na listę.

Potrzebujemy tego wątku?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Powiedziałbym, że zależy jak to jest obecnie w przepisach z wchodzeniem do ZN, ale i tak jestem zbyt leniwy by to pilnować, więc IMO można zaorać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości