• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2. Debata Debata prezydencka
Szanowni Obywatele, 

Za zgodą Przewodniczącego Zgromadzenia Joahima von Ribertropa, pozwalam sobie zagaić debatę prezydencką. Przypominam, że elekcja rozpocznie się 12 kwietnia. Na chwilę obecną mamy trzech kandydatów: Jana Sapiehę, Akrypę Ali Shariati i Karola Medycejskiego. Całkiem sporo, jak na dwunastoosobowe grono Obywateli. 

Na początek proszę o ustosunkowanie się do 'pakta swarzenta'

Cytat:1. Zobowiązuję się do zachowania republikańskiej formy rządów, niepodejmowania dążeń do koronowania siebie lub kogokolwiek innego na monarchę Bialenii. Ponadto, zobowiązuję się do nieprzyjmowania koron państw obcych oraz nieobejmowania żadnych kierowniczych stanowisk w państwach obcych. 
2. Zobowiązuję się do utrzymania pełnej suwerenności oraz integralności terytorialnej Republiki Bialeńskiej.
3. Zobowiązuję się do bezwzględnego przestrzegania prawa, a w szczególności Konstytucji.
4. Zobowiązuję się nie wprowadzać wojsk cudzoziemskich na terytorium Republiki Bialeńskiej, chyba że w celu manewrów, na krótki czas i za zgodą Parlamentu.
oraz edyktu wolnogradzkiego autorstwa Jana Sapiehy:
Cytat:EDYKT WOLNOGRADZKI

By zjednać i usposobić łaskawie niebiańskie bóstwa, ogłasza się by wszystkim dać zupełną wolność wyznawania religii jaką kto zechcę. Uważa się, że nikomu nie należy czynić przeszkód czy kto odda swoją duszę wyznaniu mazdańskiemu czy tej religii którą sam osądzi za najodpowiedniejszą dla siebie, a to dlatego że najwyższe bóstwo któremu oddajemy cześć według swobodnego przekonania mogło nam we wszystkich okolicznościach okazać zwykłą przychylność i życzliwość. Teraz otwarcie i po prostu każdy kto pragnie wyznawać religie mazdańską, może to czynić nie narażając się na żadne dochodzenia i przykrości, a skoro tym udzielone zostało zezwolenie to rozumie się że w interesie pokoju naszego wieku, także innym zostawia się nieograniczoną i pełną swobodę wyboru religii czy wyznania, by każdy mógł swobodnie czcić to bóstwo jakie sobie wybrał. Nie chcemy bowiem żadnej religii czynić z naszej strony jakiejkolwiek ujmy.

Dodam od siebie, że głos mogę oddać tylko na osoby, które się pod nimi podpiszą. 

Jednocześnie zapraszam do zadawania pytań kandydatom oraz formułowania opinii na temat oczekiwań odnośnie najbliższego półrocza.
Ze swojej strony mam pytanie do kandydatów, związane ze sprawami bardzo przyziemnymi czyli codziennym administrowaniem krajem. Doświadczenie zarówno obywatelskie, jak i pełnienie urzędu Prezydenta ugruntowały mnie w przekonaniu, że Prezydentem może być tylko osoba, która jest w stanie, nawet pomimo realiozy przynajmniej raz dziennie wejść na forum z komputera (nie wspominam, ze trzeba też w międzyczasie zajrzeć choćby z telefonu) przejrzeć posty w działach "urzędowych", zajrzeć do Parlamentu, czy jak teraz do Zgromadzenia Narodowego oraz bez zbędnej zwłoki rozpatrywać złożone wnioski. Od sprawności i aktywności Prezydenta zależy sprawne funkcjonowania państwa.

Pytanie do kandydatów - czy są w stanie temu podołać, czy znajdą czas (przypominam kadencja trwa pół roku) by bywać tutaj codziennie, by bez zwłoki załatwiać sprawy itd. Z dotychczasową obecnością kandydatów bywało różnie, czy to się zmieni gdy zostaną Prezydentem oraz jakie ewentualne dopuszczalne prawem rozwiązania będą podejmowali dla usprawnienia działania administracji w kraju, jeśli sami nie będą mogli bywać codziennie?
To z mojej strony dwa pytania.

Po pierwsze: jaką macie wizję polityki zagranicznej? Gdzie widzicie najsensowniejszych partnerów i czy stawiacie raczej na umiarkowany izolacjonizm, czy też na aktywne i stałe zaangażowanie Bialenii na polu międzynarodowym?

Po drugie: jak wyobrażacie sobie rolę samorządów? Czy rozważacie zwiększenie ich uprawnień, czy też ścisłe pozostawanie przy modelu unitarnym?

Poza tym podpinam się pod pytanie ustępującego Konduktora.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
>AS

Podpiszę oba.

>czy są w stanie temu podołać, czy znajdą czas (przypominam kadencja trwa pół roku) by bywać tutaj codziennie, by bez zwłoki załatwiać sprawy itd. Z dotychczasową obecnością kandydatów bywało różnie, czy to się zmieni gdy zostaną Prezydentem oraz jakie ewentualne dopuszczalne prawem rozwiązania będą podejmowali dla usprawnienia działania administracji w kraju, jeśli sami nie będą mogli bywać codziennie? 

Myślę, że odpowiedziałam na to już w swoim programie który pisałam w trakcie pojawienia się tego pytania. Tak jak pisałam tam, obiecuję się codziennie pojawić na forum i obserwować wszystko co się będzie tu dziać. Czy są jakieś powody by w to wątpić? Od dość dłuższego czasu nawet jak mnie nie było starałam się zaglądać na forum RB co jakiś czas by nie utracić obywatelstwa i przeglądać te działy które są dla mnie bardziej interesujące. Dodatkowo od kiedy ponownie się uaktywniłam nie było wręcz dnia bym nie spełniała swej obietnicy wyborczej i nie weszła choć raz dziennie i nie przejrzała co się dzieje.

>jaką macie wizję polityki zagranicznej? Gdzie widzicie najsensowniejszych partnerów i czy stawiacie raczej na umiarkowany izolacjonizm, czy też na aktywne i stałe zaangażowanie Bialenii na polu międzynarodowym? 

Szczerze mówiąc nie mam zbytnio żadnej co można zobaczyć w moim programie. Zamierzam kierować się potrzebami całego v-świata (czyli przyjemnością uczestniczenia w nim różnych ludzi) ale głównie zamierzam się skupić na samej Bialenii. Chętnie będę współpracować z każdym ale w każdej sprawie będę się opierać na zdaniu ludzi którzy się taką sprawą w RB zajmują, np. ktoś chce wspólne wojskowanie, pytam Ronona.

>jak wyobrażacie sobie rolę samorządów? Czy rozważacie zwiększenie ich uprawnień, czy też ścisłe pozostawanie przy modelu unitarnym?

Od samorządów są samorządowcy nie Prezydent, Rzesza sobie świetnie radzi, DB będzie lepiej jak się my jej mieszkańcy tam wysilimy. W kwestii prawnej jest dość dobra równowaga ale i od tego są inne organy niż Prezydent.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Jakie ma towarzyszka plany odnośnie dalszej działalności Rady Państw Nordaty?
Jeśli wygram przeprowadzę rozmowy na ten temat z przywódcami państw członkowskich oraz skonsultuje ten aspekt z najpiękniejszym minister spraw zagranicznych jakiego aktualnie ma Bialenia. :*
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Cieszę się, chętnie z towarzyszką porozmawiam na ten i inne tematy, chciałbym jednak poznać chociaż w przybliżeniu założenia Waszej polityki zagranicznej. Sytuacjonizm sytuacjonizmem, ale warto poznać cele i ambicje potencjalnej głowy państwa. To samo pytanie kieruję do kniazia Sapiehy.
To ja wysyłam to samo pytanie do Karola.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Cytat:proszę o ustosunkowanie się do Edyktu Wolnogradzkiego i Pacta Swarzenta.

Jestem gotowy złożyć zobowiązanie pisemne dla Edyktu Wolnogradzkiego i Pacta Swarzenta.

Cytat:Pytanie do kandydatów - czy są w stanie temu podołać, czy znajdą czas (przypominam kadencja trwa pół roku) by bywać tutaj codziennie, by bez zwłoki załatwiać sprawy itd.

Prezydent powinien zbudować wokół siebie stronnictwo, na którym może polegać w każdej sytuacji. MSW pragnę powierzyć Rononowi Dex, aby w razie konieczności mógł wspierać mnie swoim doświadczeniem. MSZ powierzę człowiekowi z prawdziwym talentem dyplomatycznym Andrzejowi Swarzewskiemu. Właśnie tym sposobem, będziemy mogli, wypoczywając pracować, pracując nie męczyć się wzajemnie, sypiać zaś bez lęku.

Cytat: jaką macie wizję polityki zagranicznej? Gdzie widzicie najsensowniejszych partnerów i czy stawiacie raczej na umiarkowany izolacjonizm, czy też na aktywne i stałe zaangażowanie Bialenii na polu międzynarodowym?

Żyj dobrze z ludźmi pióra innych państw, a pamięć o tobie będzie też dobra i trwała. Oczywiście jeśli potrafisz odróżnić zwykłego pochlebcę od człowieka z prawdziwym talentem i znosić cierpliwie jego fanaberie, dziwactwa, złośliwostki, nierzadkie przywary apollinowej braci. Prezydent powinien umieć przestawać z ludźmi o różnym usposobieniu i zjednywać ich zaufanie.

Cytat:jak wyobrażacie sobie rolę samorządów? Czy rozważacie zwiększenie ich uprawnień, czy też ścisłe pozostawanie przy modelu unitarnym?

Jeśli poszerzać to wyłącznie efektywnie. Gdy rozmawialiśmy, w którymś z tematów o nowym dziale fantasy, wiele osób wyraziło swoje zainteresowanie. Takie działania, które określam jako perspektywiczne, będę wspierać. Nie zamierzam natomiast tolerować państwa w państwie.
O nie, przecież Rzesza już jest państwem w państwie, a co dopiero mówić o moich latyfundiach.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości