• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porządek w Biuletynie
Najwyższy czas zrobić porządek w Biuletynie Ustaw!

1. Najważniejsze, należy przekierować do archiwum te akty prawne które już nie obowiązują, dziś sama zrobiłam to z kilkoma z nich (z pamięci pamiętam dwa ostatnie z umów międzynarodowych czyli Konkordat z Rotrią oraz rezolucje o nie uznawaniu KS), ale wydaje się, że takich aktów prawnych jest znacznie więcej, warto przejrzeć wszystko.

2. Nie mam pojęcia czmeu wytworzyła się tradycja, że mamy dział "Rozporządzenia" w którym jest jedno rozporządzenie a "pierdyliard" dużo tego co nazywamy postanowieniami ląduje luzem. Zgaduje, że jest to ta sama rzecz tylko inaczej nazwana, jeśli nie to chyba mądrzej zrobić dział dla postanowień i to jedno rozporządzenie dać luźno, nie sądzicie?

3. Najbardziej opcjonalne i zostawiam pod dyskusję, może warto trochę podzielić ustawy? Mam na myśli by np. w jednym miejscu były dotyczące samorządów, w drugim władzy itd. Można to zrobić sposobem by ustawy o tej samej tematyce były w jednym wątku, ale zawsze w formie obowiązującej a to stare ich brzmienie przenieść do archiwum.

Post ląduje w Ministerstwie Karola jako prawnika rządu.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Ja bym też postulował stworzenie wątku z wykazem przynajmniej tych najważniejszych aktów prawnych.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W tej kwestii Konstytucja też dość mocno wyróżniona a ustawy które zostały uznane za najważniejsze są przypięte i zawsze na górze. Jeśli uważasz, że moża by podpiąć inne to zaproponuj które.
Chyba, że masz jakiś inny pomysł. Ogólnie jest to kwestia łatwości znalezienia przepisów i wydaje mi się, że to o czym pisałam w 3 punkcie.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي

Po prostu chodzi o listę z odnośnikami, aby łatwiej się było połapać.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Hmm, no nie wiem, jak byś to widział i jakie akty prawne wyróżnił?

Można nawet uwzględnić wszystkie. Jak będę miał chwilę to pokażę, jakbym to widział wizualnie.
Ametyst Faradobus

Postanowienia i rozporządzenia to różne akty. Postanowienia wykonują ustawę i są aktem abstrakcyjnym i generalnym. Postanowienie nie jest aktem prawa powszechnie obowiązującego i jest zazwyczaj indywidualne i konkretne, podobnie jak decyzje administracyjne (w RB ich nie ma - są właściwie zastąpione postanowieniami) lub wyroki niebędące rozstrzygnięciem pytania prawnego.

Co do kategoryzacji, chętnie pomogę, ale są akty, które trudno będzie zaszufladkować razem z innymi.

>Postanowienia i rozporządzenia to różne akty itd.

Zatem opcja druga, po co kategoria dla jednego rozporządzenia a brak dla wielości postanowień.

>Co do kategoryzacji, chętnie pomogę, ale są akty, które trudno będzie zaszufladkować razem z innymi.

Mógłbyś przejrzeć w wolnym czasie ustawy które obowiązują a które nie?
Jak się to zrobi można by pomyśleć o kategoryzacji tych co obowiązują.

>Mógłbyś przejrzeć w wolnym czasie ustawy które obowiązują a które nie?

Zrobi się.

Ja to widzę mniej więcej na tej zasadzie (wszystko docelowo z odnośnikami do tekstów aktów)

Cytat:Konstytucja Republiki Bialeńskiej
Nowelizacja 1
Nowelizacja 2
Nowelizacja 3 (...)

Ustawy konstytucyjne
Ustawa o mamie
Ustawa o tacie
Ustawa o kocie (...)

Ustawy
Kodeks karny
Kodeks cywilny
Ustawa o Rzeszy i Dżamahiriji
Ustawa o tytułach honorowych (...)

Pozostałe akty
Rozporządzenie Prezydenta ws. liczenia do 10
Rozporządzenie Ministra ds. Trollingu ws. delegalizacji patelni
Rozporządzenie Ministra ds. Zagranicznych ws. delegalizacji Sarmacji

i tak dalej...
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości