12-05-2020 22:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2020 22:21 przez Ronon Dex.)
W związku z wejściem w życie ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków wnoszę pod dyskusję w Sejmie Rzeszy propozycję dotyczącą prowadzonych przez nas przedsiębiorstw.
Proponuje by przedsiębiorstwa prywatne, których właścicielami są lennicy i których siedziby dyrekcji znajdują się w naszych lennach przenieść do odpowiednich działów lenn lub wolnych miast... natomiast w dziale przedsiębiorstw pozostały by tylko te państwowe.
Dlaczego? Otóż kwestia utrzymania folwarków, a więc też tytułu i statusu lennika oraz jego lenna jest obecnie związana z aktywnością w lennie. Tymczasem cześć z nas prowadząc przedsiębiorstwa prywatne działa aktywnie, a narracyjnie działalność w dużym stopniu odbywa się w lennie lub jest związana miejscem siedziby zarządzającego z lennem/wolnym miastem. Jednak fizycznie odbywa się poza działem lenna, a więc nie jest do działań lennych zaliczana.
Można napisać 20 rozbudowanych postów, których "akcja" de facto dzieje się w lennie lub jest z lennem związana (choćby przez siedzibę dyrekcji/kierownictwa firmy - gdzie wydawane są decyzje, gdzie powstają pomysły etc.), ale formalnie w lennie "nic się nie dzieje". Przecież lenno to nie tylko "wiochy", to też nasza działalność gospodarcza, szczególnie ta dziejąca się w lennie.
Zasadnym byłaby więc modyfikacja podziału forum i przeniesienie działań gospodarczych, związanych z lennami do działów lenn.
Pomysł ma sens, ale ja bym to potraktował jako możliwość, a nie konieczność. Przykład z pierwszej ręki: moja Kompania Faradobusów składa się z różnych odnóg, a każda to jeden wątek w dziale Kompanii. Większość z nich to firmy działające właśnie w oparciu o folwarki, ale one jako taie są tylko dostarczycielem produktów - te same firmy zajmują się ich dystrybucją, co odbywa się już poza lennem, mają swoje przedstawicielstwa w różnych częściach krają. Do tego dochodzą linie lotnicze albo morskie, które już z folwarkami nie mają nic wspólnego, natomiast wolałbym trzymać je we wspólnym dziale mojej spółki i wolałbym, aby taki znajdował się w dziale przedsiębiorstw, a nie ginął gdzieś między lennami.
No niemniej jeśli ktoś woli to jak najbardziej powinniśmy mieć taką opcję, chociaż układ forum to nie do końca sprawa Rzeszy. Niemniej powinna być to opcja, a nie przymus. Może też jakimś wyjściem byłoby rozgraniczenie działu przedsiębiorstw na sektor państwowy i prywatny, ale to już zupełnie nie leży w gestii Sejmu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
I na to "ginięcie" jest rada... w dziale przedsiębiorstw pozostałaby nazwa firmy, może rteż jej "wizytówka" (czyli informacja podobna do tej z rejestru, wzbogacona o logo i krótki opis. Natomiast działania mogłyby (mogłyby, a nie musiały) odbywać się w lennie, gdy faktycznie firma lub siedziba jej dyrekcji się tam znajduje.
Nie wiem, mi by to burzyło układ, który stworzyłem i byłoby to tak sobie wygodne i intuicyjne, zwłaszcza że firmy bialeńskie teoretycznie nie działają tylko w Rzeszy. Oczywiście jeżeli ktoś woli przenieść całą działalność gospodarczą do lenna to bardzo proszę. Ty mógłbyś użyć działu Półwyspu, ja też niby mam dział ze swoimi dobrami.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Myślę, że można to rozwiązać inaczej - przedsiębiorstwa muszą być gdzieś ulokowane. Zazwyczaj będą to lenna lub kołchozy jako że nie widziałem jeszcze aby ktoś zawarł umowę z RB na wydzierżawienie lub wynajęcie innej nieruchomości. Wtedy taki potentat składałby oświadczenie na terenie którego lenna jest dany zakład i aktywność zaliczyłaby mu się na poczet danego lenna/kołchozu.
To na razie taki pomysł, bo znowu mi by było bardziej spójnie prowadzić to w jednym miejscu. Szczególnie, że sukcesywnie przenoszę główne siedziby firmy do lenna lub Lisewa.
Trochę mi się robi bajzel, bo np. chcę wybudować biurowiec RA w jednym z miast... Niektóre inne firmowe już są, w konkretnych miasta i z adresami (no przynajmniej wiadomo na jakiej są ulicy), zaznaczone na planach miast. Działania firmy w jednym miejscu, plany w drugim, inwestycje też...
Chyba byłoby lepiej mieć to w miarę w kupie... A fakt, że działania wykraczają poza lenno/wolne miasto? No cóż... jak obecnie Pan Novak negocjuje kwestie dostaw sprzętu to "w praktyce" siedzi w biurze dyrektora RAT na ostatnim piętrze biurowca w Razornie, przy ulicy Wielkiego Informatyka Bajtusia.
Natomiast w dziale przedsiębiorstw pozostawił bym w jednym miejscu (opisanym jako "Przedsiębiorstwa prywatne Ronona Dex) wizytówki prowadzonych firm wraz linkami (przekierowaniem) do odpowiedniego miejsca w dziale półwyspu.
Taki mam pomysł... co z tego wyjdzie to się zobaczy. Zawsze można działy firm przywrócić w poprzednie miejsce. Pewnie przed moim urlopem tego nie zdążę zrobić czyli zapewne na koniec maja coś pokombinuję w tej materii.
Przepraszam, za post pod postem... ale z telefonu BBC w robocie.
Karolu... owszem i tak można zrobić. Co prawda nieco komplikuje to pracę osoby weryfikującej te posty lub ich brak bo będzie musiał skakać po różnych miejscach, ale to wykonalne. Tutaj też będzie pewien problem - bo jak przedsiębiorstwo jest w kilku miejscach... to jak to liczyć? W przypadku RAT są obecnie trzy zakłady. Tylko jeden jest w Razirnie. Drugi jest w Port Arthurberg, a trzeci powstał niedawno na Wyspach Przyjaźni.
Dotychczas nie stosowaliśmy dzierżaw pod przedsiębiorstwa - ale np. Zakład RAT w Port Arthurberg powstał w poprzednim systemie gospodarczym, gdzie w zamian za to miejsce firma RAT partycypowała w kosztach budowy portu lotniczego (zakład RAT znajduje się obok i korzysta z jednej drogi startowej (awaryjnie dopuszcza się tam też ruch poza firmowy.
Jednak pomimo zakładów w trzech miejscach to siedziba firmy jest w Razornie czyli na terenie lenna...
To nie jest jedyny taki przypadek... niejedno przedsiębiorstwo ma więcej jak jedno miejsce produkcji (narracyjnie oczywiście), co więcej często nawet nie określaliśmy gdzie konkretnie coś wytworzono, albo jest to tylko wzmiankowane w dziale firmy (że produkcja czegoś jest tam, a czego innego gdzie indziej). Dla mnie jednak liczy się gdzie jest główną siedzibą firmy czy jej dyrekcji.
Ale to wszystko jest do rozwiązania... Zapewne przeniosę swoją działalność gospodarczą do lenna, przynajmniej w zakresie siedzib dyrekcji czyli miejsc decyzyjnych. Pobuduję biurowce itd.
Ja zrobiłem tak, że trochę wzorem dobrych artykułów na Wikipedii daję dużo odnośników i z listy folwarkow w dziale lenn można w ten sposób łatwo przenieść się do działu Kompanii, a konkretnie tej odnogi, która danym folwarkiem zarządza.
Ametyst Faradobus
No cóż... jest niejedna metoda na osiągnięcie zamierzonego celu. Ja postąpię odwrotnie i z działu firm dam odnośniki do działu lennego. Przy okazji trochę będzie mniej działów w "Przedsiębiorstwach", bo wszystkie swoje prywatne firmy umieszczę w jednym dziale, w postaci podtów-wizytówek z odnośnikami do działu firmy, która będzie znajdować się w dziale Półwyspu Lisewskiego czyli albo w którymś z lenn, albo w Wolnym Mieście Lisewie.
Na odwrót też robię (chociażby tu: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1251). Krótko mówiąc jeżeli ktoś by chciał mieć firmę w dziale lenna albo w w ogóle w Rzeszy to ja nie mam nic przeciwko, ale to jest głównie sprawa do omówienia w KRI.
Ametyst Faradobus
|