• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wniosek o przyznanie folwarków na stałe.
WNIOSEK

Na mocy ustępu 1, artykuły 3a ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków, jako Minister Spraw Wewnętrznych składam wniosek o przyznanie folawarków na stałe n/w zasłużonym Obywatelom Republiki Bialeńskiej, którzy obecnie nie działają w Mikroświecie:

1. Jan Kaniewski - współtwórca Naszego Kraju i uczestnik Powstania Marcowego, jego zasługi dla powstania i początkowego rozwoju są niezaprzeczalne. Była to jedna z osób, dzięki której Republika Bialeńska stała się liczącym krajem Mikroświata.

2. Maciej Kamiński - człowiek, który w czasie gry tworzyliśmy i budowaliśmy nasz kraj włożył ogrom pracy w rozwój Republiki Bialeńskiej. Maciej był wówczas jednym z najaktywniejszych Obywateli Republiki, pełnił różne funkcje państwowe, działał w naszej gospodarce itd. 

Zarówno w przypadku Macieja, jak i Jana - trzeba by chyba napisać powieść by opisać ich zasługi dla tego kraju.

3. Thomas von Lisendorff - dzięki postawie Thomasa obroniliśmy nasza niepodległość i wyrwaliśmy się ze szponów Sarmacji. O jego zasługach nie wszyscy wiedzą... bo wiele z tego rozgrywało się niepublicznie. Jednak to właśnie dzięki postawie Thomasa mogliśmy w najgorszym dla naszego kraju przejąć stery w upadającym kraju i zapobiec zrobieniu z Bialenii sarmackiej prowincji. Thomas był osobą, która pomimo deklaracji, że "mu się w Sarmacji podoba", przedłożył dobro Naszego Kraju ponad swoje prywatne ambicje i umożliwił nam swoimi decyzjami (jego głos był decydujący - bez niego by nam się nie udało) wyprowadzenie Bialenii z Sarmacji.

Proszę Panią Prezydent o pozytywne ustosunkowanie się do mojego wniosku, bo nie godzi się stawiać tak zasłużonych Obywateli RB na równi z ludźmi, których obywatelstwo było chwilowe i którzy do rozwoju kraju wnieśli niewiele lub ich udział był symboliczny. Dla takich ludzi jak Maciej, Jan czy Thomas należy się odpowiednie miejsce w Naszym Kraj - też w zakresie przyznanych na stałe folwarków, jako elementu pamięci o ich zasługach.

Minister Spraw Wewnętrznych 

[Obrazek: 3_28_03_20_4_51_48.png]

Dodam tylko, że w kwestii Thomasa nie kieruje mną nijaka prywata... Thomas odchodząc przekazał mi zarząd nad swoimi dobrami (co potwierdził wówczas Prezydent Andrzej Swarzewski) i w sumie niepodupadanie jego lenna jest również w moim interesie, ale jednocześnie można bez trudu wskazać, że Półwysep Lisewski jako element Rzeszy jest na tyle aktywnym rejonem, że bez problemu spełniony zostaje warunek z artykułu 3a ust. 2. Tak więc to nie obawa przed utratą statusu lenna Lisendorff powoduje wnioskowanie o przyznanie Thomasowi folwarków na stałe... kieruje mną pamięć o tym, że w chwili gdy ważyły się nasze losy stanął on po stronie dobra Naszego Kraju i umożliwił nam swoją decyzją wyprowadzenie Bialenii z Sarmacji.
Bardzo dobry pomysł. Myślę, że warto byłoby przyznać folwarki na stałe także Bajtusiowi, który się w lenna nie bawi. Bez niego zdecydowanie nie dalibyśmy rady odzyskać niezależności.
Nie brałem pod uwagę osób aktywnych obecnie... Mój wniosek dotyczy w zasadzie trwałe nieobecnych, ale można przemyśleć też innych zasłużonych.
Popieram z serca i przez logikę.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Odpowiem na wniosek po przemyśleniu, daje sobie 24 h.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Gdyby chodziło o kobiety to pewnie kliknąłbym "dziękuję" i po sprawie ale w tym wypadku ... no nie wiem naprawdę. Wiecie co, albo niech będzie. Należy im się!
Wniosek zostanie przyjęty pozytywnie. Dzisiaj wydam postanowienie o stworzeniu spisu na ten cel.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي

Wiwat! Bardzo dobra decyzja, Pani Prezydent.
Na marginesie, wpadłem na jeszcze jeden pomysł, jak można tę degradację lenn uczynić mniej (w mojej opinii) szkodliwą. Mianowicie, można by dodać, że nie można spaść poniżej 3 folwarków i tytułu szlachcica. W ten sposób moja koncepcja, że Bialenia to nie tylko obywatele, ale też w jakimś stopniu "dalsza rodzina" w postaci wszystkich, którzy coś do Bialenii kiedykolwiek wnieśli i w związku z tym w każdej chwili mogą odzyskać/otrzymać lenno.
Przecież i tak mogą odzyskać i to dość prosto - niezależnie od tego ile utracili i o ile „oczek” spadli.

Zobaczyłam, że aktualnie spis folwarkowy jest na stronie a na forum to tak byle jak. Czy Ronon mógłbyś póki co ty po prostu dodać, najlepiej w nawiasie, wzmiankę o stałości?
Chyba to jednak lepsze od osobnych spisów itd.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości