• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Głosowanie nad odwołaniem Prezydentki RB
Szanowni obywatele i obywatelki!

Nie będę tu wygłaszać jakichś przemów dlaczego robimy to co robimy. Przyczyny łatwo znaleźć samemu (Akrypa się loguje  po tygodniu ale nic nie pisze). Więc ograniczę się do tego:

Na podstawie artykułu 10 Konstytucji Republiki Bialeńskiej zarządzam głosowanie nad odwołaniem Prezydentki Republiki Bialeńskiej Akrypy Ali Shariati z zajmowanego przez nią stanowiska. Głosowanie nad tym potrwa 2 dni, czyli do soboty 26 września 2020.

Jako że nie mam pojęcia czy trzeba jakaś uchwałę pisać, to jej nie napiszę. Najwyżej po głosowaniu się stworzy i już.
Joahim-von-R napisał(a):Głosowanie nad tym potrwa 2 dni, czyli do soboty 26 września 2020.
I nie może trwać dłużej bo w niedzielę mija ustawowy termin na ogłoszenie elekcji prezydenckiej.

Oddaję głos ZA ODWOŁANIEM dotychczasowej Prezydent RB.
>I nie może trwać dłużej bo w niedzielę mija ustawowy termin na ogłoszenie elekcji prezydenckiej.

No. A jak nie będzie większości (zwykła czy bezwzględna?) to najwyżej ogłoszę absencję... choć bardziej skłaniam się ku odwołaniu.

Głosuję ZA ODWOŁANIEM Prezydentki Akrypy.
Joahim-von-R napisał(a):zwykła czy bezwzględna?
Bezwzględna.

Art. 7 Konstytucji

Zgromadzenie Narodowe podejmuje ustawy i uchwały większością bezwzględną, należy przez to rozumieć poparcie projektu aktu prawnego przez ponad połowę Obywateli biorących udział w głosowaniu, z zastrzeżeniem, iż większość bezwzględna wymaga oddania głosu przez co najmniej połowę liczby Obywateli, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

Czyli musi zostać oddane minimum 5 głosów i ponad 50% z nich musi być za odwołaniem.
Przeciw

Za
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Przeciw, chyba staje się dobrym człowiekiem.
Przeciw.

Odwoływanie kogokolwiek z powodu nielogowania się przez ledwie TYDZIEŃ jest chyba jeszcze większym kretynizmem, niż cokolwiek co widziałam w S****cji. A ja dużo widziałam w S****cji.
Nie z powodu nielogowania się (bo logowanie nastąpiło), tylko powodu niewykonywania swoich obowiązków. Problem w tym, że się loguje, ale nie wywiązuje z obowiązków... ani nie wyznacza osoby w zastępstwie by zrobił to za nią.
za

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości