• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości
Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości
działająca przy Prezydencie Republiki Bialeńskiej (Komisja Wolnogradzka)

[Obrazek: Handshake.jpg]

Drodzy Obywatele,

tak jak zapowiedziałem w przemówieniu inauguracyjnym, a wcześniej , w trakcie kampanii wyborczej, postanowiłem stworzyć w Pałacu Prezydenckim nieoficjalny, powszechny organ, którego głównym zadaniem będzie łatanie dziur prawnych poprzez tworzenie projektów poprawek, a także kierowanie pewnych spraw do rozpatrzenia przez Radę Republiki. Chcę, aby ten organ był otwarty, więc póki co za niepotrzebne uznaję regulowanie jego działalności w oparciu o jakieś rozporządzenie. Proponuję natomiast, aby udział w pracach mógł wziąć każdy człowiek. Przewodniczył będę ja, a w razie potrzeby zastąpi mnie w tej roli kulega minister Medycejski, bo on jest w tych sprawach bardzo kompetentny.

Plan jest taki, że na początek chciałbym wysłuchać Waszych pragnień i oczekiwań, różnego rodzaju propozycji na temat tego, co trzeba zmienić albo poprawić. Jeżeli nie będzie nadmiaru pomysłów to sam przedstawię własne propozycje i rozpoczniemy dyskusje nad nimi.

Gorąco zachęcam do udziału w pracach, bo to okazja do zdobycia wpływów i prestiżu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Na początek proponuję, by nadać godną nazwę dla komisji. Pamiętajmy, że celem istnienia komisji jest często możliwość: zasiadania w niej, zwiększenia długości podpisu i otrzymanie dodatkowego uposażenia (to w realu). No ale w tym przypadku postarajmy się może jednak osiągnąć faktyczne sukcesy wykraczające poza sam blichtr i jedzenie ciastek.

Jako nazwę proponuję: Narodowa Komisja ds. Audytu Systemu Prawnego Republiki, Praworządności i Sprawiedliwości działająca przy Prezydencie Republiki Bialeńskiej. Popularna nazwa to mogłaby być Komisja Smoleńska Wenecka Wolnogradzka.

Czy ktoś jest przeciwny?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ja nie jestem.

Ja też nie jestem...  Big Grin
W takim razie pozwoliłem sobie dokonać nazwy, która co prawda w całości się nie zmieściła, więc dodatkowo umieściłem ją w pierwszym poście.

Przejdźmy zatem do meritum. Mam wrażenie, że tym czym trzeba się zająć na samym początku są drobne poprawki w naszej Konstytucji. Przede wszystkim w rozdziale IV przez pomyłkę uchowała się techniczna nazwa Rady Republiki, czyli Rada Państwa. Myślę, że bez większych kontrowersji możemy tę niedbałość naprawić. Druga sprawa jest bardziej skomplikowana i wiąże się z niedawnym kryzysem politycznym przy okazji wyborów do Rady. Tu trzeba będzie pogrzebać głównie w Ordynacji Wyborczej. Krótko mówiąc należy zastanowić się, co robić w momencie, gdy jakiś samorząd nie przeprowadzi wyborów?

Ja proponuję rozwiązanie, które wydaje mi się, że będzie uczciwe i satysfakcjonujące: w chwili, gdy samorząd nie wybierze w przewidzianym terminie swojego reprezentanta wówczas, zgodnie z Konstytucją, Zgromadzenie Narodowe powołuje członka Rady z listy wyborców tegoż samorządu. Mimo to może się zdarzyć, że winni tej sytuacji nie będą mieszkańcy, a głowa samorządu, np Lew Wolnogradu. Wówczas senator może zostać wyłoniony po terminie - jeżeli się tak stanie to Prezydent (tak będzie łatwiej) będzie miał obowiązek odwołania powołanego wcześniej członka, na którego miejsce wskoczy pełnoprawny reprezentant samorządu. W praktyce jednak podejrzewam, że samorządy będą raczej usatysfakcjonowane decyzją ZN i "wybory uzupełniające" staną się rzadkością.

Mam też propozycję jeszcze jednej poprawki, też raczej technicznej: zgodnie z Konstytucją każdy minister stoi na czele "kancelarii". Proponuję trochę metodą faktów dokonanych doprecyzować, że kancelarie mogą nosić nazwę ministerstwa i że nie każdy minister musi mieć własny urząd, bo i tak powołałem obecnie Karola trochę na opak, choć formalnie dzieli on z Rononem Kancelarię do Spraw Wewnętrznych.
Ametyst Faradobus

W takim razie pozwolę sobie zaprezentować projekt pierwszej nowelizacji:

Ustawa o nowelizacji Konstytucji Republiki Bialeńskiej

Artykuł 1.
Ilekroć w treści Konstytucji Republiki Bialeńskiej pada nazwa "Rada Państwa" zostaje ono zastąpione nazwą "Rada Republiki".

Artykuł 2.
Artykuł 12. Konstytucji Republiki Bialeńskiej otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 12.
[Gabinet Prezydenta Republiki Bialeńskiej]

Gabinet Prezydenta Republiki Bialeńskiej, na czele którego stoi Prezydent Republiki Bialeńskiej, tworzą Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Ministrowie oraz Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej. Ministrowie są powoływani przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej na drodze postanowienia. Zgromadzenie Narodowe może wyrazić wotum nieufności względem ministra na drodze uchwały. W przypadku wyrażenia wotum nieufności względem któregokolwiek z nich, Prezydent Republiki Bialeńskiej jest zobowiązany do jego odwołania. Kadencja ministrów kończy się w momencie zakończenia kadencji Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Prezydentowi i ministrom przysługuje prawo wydawania rozporządzeń oraz postanowień. Ministrowie stoją na czele kancelarii, które mogą także nosić nazwę ministerstw. Kancelaria pełni funkcję doradczą wobec ministra oraz pomaga mu realizować zadania. Kancelarie tworzone są na podstawie rozporządzenia Prezydenta lub danego ministra. Dopuszcza się możliwość, gdy minister nie stoi na czele żadnej kancelarii - wówczas Prezydent Republiki Bialeńskiej określa, z infrastruktury której z istniejących kancelarii ma on prawo korzystać. Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej może nadzorować działalność kilku kancelarii."

Artykuł 3.
Artykuł 14. Konstytucji Republiki Bialeńskiej otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 14.
[Skład]

1. W skład Rady Republiki wchodzi trzech obywateli powoływanych w równej liczbie przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej, władze Rzeszy Bialeńskiej oraz władze Dżamahiriji Bialeńskiej.
2. Członkowie Rady Republiki wybierają Przewodniczącego spośród swojego grona.
3. Kadencja Rady Republiki trwa 3 miesiące. 
4. Zgromadzenie Narodowe, na wniosek Prezydenta, uzupełnia skład Rady Republiki, jeśli właściwy organ Rzeszy Bialeńskiej lub Dżamahiriji Bialeńskiej nie wywiąże się z tego obowiązku w ciągu 14 dni od upływu poprzedniej kadencji Rady Republiki lub opróżnienia funkcji członka Rady Państwa wybranego przez dany samorząd. W przypadku, gdy w okresie późniejszym dany samorząd wyłoni członka Rady Republiki wówczas zajmuje on miejsce członka powołanego przez Zgromadzenie Narodowe.
5. Do czasu uzupełnienia składu Rady Republiki obowiązki jej tymczasowego członka pełni osoba wyznaczana przez Prezydenta."

Mogę też te trzy zmiany ująć w jako trzy osobne projekty, ale najpierw proponuję w tym gronie omówić sprawę.
Ametyst Faradobus

Zastanawiam się tylko nad ustępem 5 artykułu 14. Jeśli chcemy go zostawić, to w praktyce byłby to członek wskazywany przez prezydenta na, zapewne, maksymalnie 3 do 4 tygodni (choć można argumentować, ze to już 1/3 kadencji). Wobec tego dałbym tylko sformułowanie „przez Zgromadzenie Narodowe” po „Republiki” a przed „obowiązki” oraz na końcu: „nie dłużej jednak niż przez trzy miesiące.”

Poza tym, proponowałbym zmianę, o której pisałem wcześniej, tj. zmianę kadencji RR na kadencje poszczególnych członków: „Kadencja każdego członka Rady Republiki z osobna trwa 3 miesiące od momentu powołania go przez właściwy organ.”

To nawet rozsądne, jak z senatem w hameryce.
Ametyst Faradobus

Pozwoliłem sobie wprowadzić uwagi kulegi Medycejskiego.

Ustawa o nowelizacji Konstytucji Republiki Bialeńskiej

Artykuł 1.
Ilekroć w treści Konstytucji Republiki Bialeńskiej pada nazwa "Rada Państwa" zostaje ono zastąpione nazwą "Rada Republiki".

Artykuł 2.
Artykuł 12. Konstytucji Republiki Bialeńskiej otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 12.
[Gabinet Prezydenta Republiki Bialeńskiej]

Gabinet Prezydenta Republiki Bialeńskiej, na czele którego stoi Prezydent Republiki Bialeńskiej, tworzą Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej, Ministrowie oraz Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej. Ministrowie są powoływani przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej na drodze postanowienia. Zgromadzenie Narodowe może wyrazić wotum nieufności względem ministra na drodze uchwały. W przypadku wyrażenia wotum nieufności względem któregokolwiek z nich, Prezydent Republiki Bialeńskiej jest zobowiązany do jego odwołania. Kadencja ministrów kończy się w momencie zakończenia kadencji Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Prezydentowi i ministrom przysługuje prawo wydawania rozporządzeń oraz postanowień. Ministrowie stoją na czele kancelarii, które mogą także nosić nazwę ministerstw. Kancelaria pełni funkcję doradczą wobec ministra oraz pomaga mu realizować zadania. Kancelarie tworzone są na podstawie rozporządzenia Prezydenta lub danego ministra. Dopuszcza się możliwość, gdy minister nie stoi na czele żadnej kancelarii - wówczas Prezydent Republiki Bialeńskiej określa, z infrastruktury której z istniejących kancelarii ma on prawo korzystać. Wiceprezydent Republiki Bialeńskiej może nadzorować działalność kilku kancelarii."

Artykuł 3.
Artykuł 14. Konstytucji Republiki Bialeńskiej otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 14.
[Skład]

1. W skład Rady Republiki wchodzi trzech obywateli powoływanych w równej liczbie przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej, władze Rzeszy Bialeńskiej oraz władze Dżamahiriji Bialeńskiej.
2. Członkowie Rady Republiki wybierają Przewodniczącego spośród swojego grona.
3. Kadencja każdego członka Rady Republiki z osobna trwa 3 miesiące od momentu powołania go przez właściwy organ.
4. Zgromadzenie Narodowe, na wniosek Prezydenta, uzupełnia skład Rady Republiki, jeśli właściwy organ Rzeszy Bialeńskiej lub Dżamahiriji Bialeńskiej nie wywiąże się z tego obowiązku w ciągu 14 dni od wygaśnięcia mandatu danego członka Rady Republiki. W przypadku, gdy w okresie późniejszym dany samorząd wyłoni członka Rady Republiki wówczas zajmuje on miejsce członka powołanego przez Zgromadzenie Narodowe.
5. Do czasu uzupełnienia składu Rady Republiki przez Zgromadzenie Narodowe obowiązki jej tymczasowego członka pełni osoba wyznaczana przez Prezydenta, nie dłużej jednak niż przez trzy miesiące."
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości