• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z Republiki Suderlandu
                                                [Obrazek: WwWPGYl.png]

W niniejszym temacie publikowane będą informacje o 
                         najciekawszych wydarzeniach w Republice Suderlandu.

Proszę się również nie krępować przy zadawaniu własnych pytań.

Albrecht Pringsheim- Ambasador Republiki Suderlandu w Republice Bialeńskiej 
Zadałam pytania na pw.

Dodam tutaj jeszcze jedno, mógłby Ambasador powiedzieć coś o wyborach najbliższych?
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Jesteśmy właśnie w trakcie wyborów do senatu, niestety jednak zgłosiło się tylko 7 osób.
A na pytanie na pw już odpowiadam Wink
Albrecht Pringsheim- Ambasador Republiki Suderlandu w Republice Bialeńskiej 
Wieści ze stycznia 2021 r.

1. Pierwszego stycznia w życie weszła nowa konstytucja, która na powrót ustanowiła po ponad rocznym okresie autorytaryzmu ustrój republikański. W porównaniu z poprzednią, konstytucja ta wzmocniła urząd prezydenta, zmniejszyła liczbę senatorów i zreformowała Sąd Najwyższy, wprowadzając urząd sędziowski z wyboru. Za przyjęciem konstytucji w Zgromadzeniu Narodowym opowiedziała się większość obywateli.

2. Stanisław Dmowski został zaprzysiężony na Prezydenta Republiki Suderlandu. W Suderlandzie obecny jest od 2017 roku, po wielu zawirowaniach i wygnaniu, znów powrócił do władzy.

3. Prezydent odebrał przysięgę od nowo wybranego Prezesa Sądu Najwyższego. Został nim Zbigniew Złotopolski.

4. W dniach 16-17 stycznia odbyły się wybory senackie. Startowało w nich 4 kandydatów. Frekwencja wyniosła 75%. Nowymi senatorami zostali Jarosław Wawrzyniak z komitetu niezależnego, Karl von Schwarzengrau z Stronnictwa Demokratyczno Narodowego i Hans von Eichenblatt z Partii Przyjaciół Suderlandu. Na pierwszej sesji Senatu wybrano marszałka, którym został Karl von Schwarzengrau, wielokrotnie już w przeszłości sprawujący ten urząd.

5. Senat przyjął prezydenckie nominacje do Rady Kierowniczej. Tekę w kierownictwie resortu spraw zagranicznych objął Hans von Eichenblatt, resorcie obrony narodowej Karl von Schwarzengrau a w resorcie kultury Ferdynand Dugosz.

6. Zakończył się Rajd Koburgii, w którym to kierowcy ścigali się po bezkresnych stepach Nordaty. Zwyciężcą w kategorii R5 okazał się Andrea Mecelli z President Racing Team a w kategorii R2 Brunon Fufer z Koburgia Rally Motorsport.

7. TVS wyemitowało pierwszą część filmu pt. "Propozycja nie do odrzucenia". Film został stworzony dla uczczenia ponownego odrodzenia kraju.
> Wieści ze stycznia 2021 r.

To kłamstwo. Zaprzysiężenie nastąpiło w grudniu 2020 r. Czemu Ekscelencja w tak bezprecedensowy sposób okłamuje Bialeńczyków?
Nie ja przygotowywałem ten materiał, dziękuję za zwrócenie uwagi na błąd. Zgloszę to organom, ktôre przygotowały notatkę.

Sytuacja została wyjaśniona. Same uroczystości rozpoczęły się 29 grudnia 2020 roku, ale w związku z okresem świąteczno-noworocznym trwały do 6 stycznia 2021 roku. Dlatego też wydarzenie te zostało zakwalifikowane przez autora notatki informacyjnej do wydarzeń styczniowych.
Suderland zerwał po kilku miesiącach traktat o stowarzyszeniu z Republiką Bialeńską i wznowił działalność na własnym forum. Zapraszamy do odwiedzin!
Ja już wczoraj przybyłem i myślę, że będę częstym gościem. Smile
Ja również będę częstym gościem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości