• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bialeny
Jedną z kwestii, którą przedwczoraj poruszyliśmy z Karolem i Ianem jest oznaczanie naszej narodowej waluty. Kwestia ta pojawia się ostatnio przy okazji znaczków, pewnie znajdzie także inne zastosowanie. Aktualnie w użyciu są trzy warianty skrótów i symboli:

- BLN (najpopularniejsze)
- ₿
- BIA

Podstawowe pytanie: dopuszczamy wszystkie lub dwa z nich, decydujemy się na jeden czy tworzymy coś nowego?

Przy okazji, jeśli już jesteśmy w temacie, to co byście powiedzieli na stworzenie graficznych wersji banknotów i monet?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ja bym dopuścił wszystkie lub wprowadził regułę, że ₿ to symbol waluty, a BLN to jej kod. A nad banknotami można pomyśleć, jak będę miał kiedyś chwilę, to siądę i coś podłubię.

Ok, to jeśli nie będzie sprzeciwu to wydam pod wieczór specjalne rozporządzenie.

A tymczasem możemy się zastanowić co powinno być na tych banknotach? Warto, myślę, zachować jakąś konsekwencję.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Wszystkie z Kaddafim, ale w różnych kolorach!
Jest to jakaś myśl. Na rewersie możemy z kolei, wzorem białoruskim, dać różne budowle.
Ametyst Faradobus

Proponuję banknot 0 BLN: na awersie ja, na rewersie AIDS.
(-) mgr net Ola Kaarina Isadora Helyanve van Hälsing-Scraw de Cubalibre-Adamas et Marcjan-Chojnacka

Kwestorka w Baridasie, Cesarzowa Tuolelenkki, Dziedziczka Tirecji, Arcyksiężna Egerloon, Diuczessa Jajeczka, Baronowa Sint Arco, Hrabina Litawy, Szlachetna Dama w Ardemii, Lady Admiralicji.
To ja dorzucam propozycje nominałów: 666 i 2137.
Ametyst Faradobus

A także 1337, 1312 oraz 21064.
(-) mgr net Ola Kaarina Isadora Helyanve van Hälsing-Scraw de Cubalibre-Adamas et Marcjan-Chojnacka

Kwestorka w Baridasie, Cesarzowa Tuolelenkki, Dziedziczka Tirecji, Arcyksiężna Egerloon, Diuczessa Jajeczka, Baronowa Sint Arco, Hrabina Litawy, Szlachetna Dama w Ardemii, Lady Admiralicji.
Mnie zawsze kusi, aby nasza waluta była typową walutą trzeciego świata liczoną w milionach.
Ametyst Faradobus

Tak czy inaczej, to zrobienie dobrych banknotów jest naprawdę dużym i czasochłonnym wyzwaniem graficznym.

Banknot jest jedną z trudniejszych grafik... robienie np. takich odznaczeń to przy tym "Pan Pikuś". Oczywiście o ile nie korzysta się z dostępnych w Sieci "template'tów" tzw. "fejkowych banknotów" stosowanych w grach, choćby karcianych.

Karolu... pełen szacun za podjęcie wyzwania. I trzymam kciuki za powodzenia pomysłu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości