• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winnice Faradobajskie
[Obrazek: 85_17_02_22_12_32_23.png] [Obrazek: 85_11_02_22_9_36_34.png] [Obrazek: 3_20_11_21_4_46_28.png]

Przemysł winiarski w Socjalistycznym Sułtanacie Faradobaju

Jako sułtan Faradobaju wyszedłem naprzeciw inicjatywie ministra Medycejskiego oraz władz Rzeszy i postanowiłem zaangażować się w rozwój przemysłu winiarskiego. Tereny południowej Anatolii z ich ciepłym klimatem nadają się do tego idealnie. Rozpocząłem zatem poszukiwanie odpowiedniego miejsca pod przyszłe Winnice Faradobajskie.

[Obrazek: 85_25_03_21_2_31_40.jpeg]

Dyrektorzy i kierownicy poszczególnych firm wchodzących w skład Kompanii Faradobusów wyczuli od razu możliwość zrobienia kariery i okazję do wykazania się. Najpierw zaczęli mnie męczyć o to, abym to ich segmentowi przydzielił zadanie zorganizowania winnic. Kiedy jednak dowiedzieli się ile pracy będzie to wymagało przyjęli odwrotną taktykę – przekonywali mnie, abym powierzył je innym przedsiębiorcom. Zdecydowałem się na rozwiązanie kompromisowe – nowe winnice oraz zakłady poboczne funkcjonować będą w ramach Propinacji Faradobusów, ale w rozwoju upraw winogron będą brali aktywny udział ludzie z Rolniczego Zjednoczenia Faradobusów, które w przyszłości być może założy własne uprawy. Dodatkowo w projekcie biorą udział światowej sławy fachowcy z Rotrii i Skarlandu, prawdziwi dyrektorzy winiarstwa.

Po przeanalizowaniu kilku propozycji zdecydowałem się założyć winnice nad samym brzegiem oceanu, tuż przy granicy z Hakimatem Al Quochq'odan. Główny powód jest prozaiczny – wiem, że Karol również planuje zająć się tym rodzajem działalności, a zazdrość jest najlepszą motywacją. Tam powstały właściwe Winnice Faradodobajskie - cztery folwarki zajmujące się uprawą winogron – łączna powierzchnia wynosi ponad dwieście hektarów. Jeżeli przedsięwzięcie powiedzie się kompleks ten zostanie powiększony.

[Obrazek: 85_25_03_21_2_15_44.jpeg]

Kolejne dwa folwarki to Faradobajskie Rozlewnie Winne. Zlokalizowano je nieco na północ od winnic, nieopodal głównej drogi prowadzącej do Al Quochq'odan. To tam dokona się właściwy proces przetwórstwa, a wino rozlewane jest do butelek i beczek. Następnie trafi do Al-Faktoriji, gdzie mieszczą się magazyny. Tam trunek leżakuje z przeznaczeniem na eksport i użytek wewnętrzny. Niewielki magazyn znajduje się też na terenie pałacu pod Dobajem.

[Obrazek: 85_25_03_21_2_16_00.png]

Niebawem możecie spodziewać się pierwszych produktów Winnic Faradobajskich. O rozwoju przedsięwzięcia będę informował na bieżąco w tym wątku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Po paru tygodniach intensywnej działalności Winnice Faradobajskie pod szyldem Propinacji Faradobusów mają przyjemność zaprezentować swój pierwszy produkt - wino słodkie wiśniowe Dzban. Bezpośrednią inspiracją stały się liczne powroty Tymoteusza Piechoty do Republiki Bialeńskiej, które kończą się zazwyczaj na jednym z przejść granicznych. To właśnie zapoznając się z tą sprawą zadecydowałem, że pierwsze wyprodukowane w Socjalistycznym Sułtanacie wino powinno nosić tę właśnie nazwę.

[Obrazek: 85_05_05_21_11_07_47.png]

Aromatyczny bukiet stanowi mieszankę owoców Południowej Anatolii z zapachem spirytusu, takiego jaki pamiętam z rodzinnego domu. Wino dojrzewa długo, bo aż dwa tygodnie, a następnie rozlewane jest do plastikowych butelek wytwarzanych w zgodzie z tradycyjną recepturą. Co prawda winogrona jeszcze nie dojrzały, ale w zastępstwie do produkcji użyliśmy zeszłorocznych wiśni.

Już wkrótce produkt trafi do sklepów w całej Bialenii. Wierzę, że stanie się przysmakiem kierowników i innych ludzi pracy oraz bezrobotnych w kraju i poza jego granicami, a także nieodłącznym elementem rodzinnego stołu przywodzącym na myśl atmosferę rodzinnego domu ze wszystkimi atrakcjami.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości