• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa koncepcja polityki zagranicznej
Obywatele,

jednym z priorytetów, o których mówiłem w trakcie kampanii i inauguracji jest stworzenie nowego kierunku naszej polityki zagranicznej. Wybaczcie, że w ostatnich tygodniach z różnych przyczyn nie zdążyłem się tym zająć, ale jako że skończyłem ostatecznie pewne upierdliwe dzieło zyskałem nieco więcej czasu na mikronacje i planuję tego typu zaniedbania stopniowo nadrobić. Niemniej do rzeczy.

Pragnę, abyśmy wspólnie wypracowali nasze cele i plany także w tym zakresie - kierunek rozwoju dyplomacji zawsze jest w jakimś stopniu dziełem autorskim konduktora, ale wydaje mi się, że siadając do stołu kolektywnie możemy stworzyć coś, co będzie bardziej skuteczne. Już w trakcie elekcji podkreśliliśmy wagę odrodzenia, na nieco innych zasadach, kierunku nordackiego naszej polityki - tu pierwszym krokiem jest plan budowy Kolei Transnordackiej, do której Bialenia z radością dołączy. Chciałbym, abyśmy w tym miejscu naradzili się co do innych działań jeśli chodzi o północ.

Wspominałem też o planach skorzystania z chwilowej unii personalnej z ZSKHiW. Wydaje mi się, że ta sytuacja daje duże pole do popisu i szansę na wspólne inicjatywy, które częściowo już stały się faktem (tu współpraca wojskowa na WW UB). W najbliższym czasie rząd w Hirschberg-Joksopolis powinien się zmienić, a częścią tymczasowych planowanych rozwiązań ma być powierzenie mi całości spraw związanych z dyplomacją.

Podsumowując - bardzo proszę o Wasze opinie na temat tego, w którą stronę powinniśmy podążać, o Wasze pomysły i idee. Liczę na interesującą i treściwą dyskusję.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Myślę, że powinnismy rozwijać przyjaźń bialeńsko-sarmacką, wspierając choćby ruch narodowo-wyzwoleńczy Razuri.

Jest wiele kierunków na których warto byłoby współpracować. Poza Nordatą, warto zacieśnić więzy z UNP, zwłaszcza z Dreamlandem, z którym przez lata mieliśmy dobre relacje.

Problem z tymi wszystkimi kierunkami jest taki, że wola polityczna to nie wszystko. Trzeba pomysłu i realizacji. Najlepiej takiego pomysłu, który mógłby realizować też ktoś poza Rononem - bo przeważnie wygląda tak, że my wymyślamy cuda na kiju, a potem Ronon musi pracować.

Ale co ja mogę robić, no niewiele. Wszelkie inicjatywy naukowe wyczerpują się zanim się na dobre rozkręcą. Integracji politycznej wszyscy się boją, więc nawet nie ma sensu iść w tym kierunku. 

Ja mam taką intuicję, że jakbyśmy zaczęli robić coś ciekawego, to dalibyśmy radę wciągnąć w to zagramanicę (albo oni nas). I w tym kierunku trzeba by kombinować - co możemy z nimi wspólnie robić.
Ja też się zastanawiam na ile w ogóle we współczesnym Mikroświecie sens mają inicjatywy multilateralne? Może w ciągu ostatnich lat popełnialiśmy błąd idąc w tym kierunku i realizując pomysły, które wypalały się z przyczyny oczywistej - z powodu braku chęci po więcej niż dwóch stronach? Mam takie wrażenie, że dużo więcej mogą dać projekty oddolne na zasadzie "dobry pomysł - > współpraca z konkretnym partnerem". Z czasem mogą one ewoluować w coś większego.

Chęć wizyty wyraził też ustępujący patriarcha Łotrii. Może gdyby ponownie spróbować zaimplementować rotryzm w zgodzie z naszymi warunkami to nie byłoby to złą rzeczą? Ja mam na przykład taki pomysł, aby w ciągu ostatniego roku, w wyniku odejścia hierarchii i instytucjonalnego Kościoła, tutejsi rotryści stali się kimś na kształt mariawitów.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Cytat: gdyby ponownie spróbować zaimplementować rotryzm w zgodzie z naszymi warunkami to nie byłoby to złą rzeczą?
Niech sobie działają, jak chcą, ale ja z góry zapowiadam, że nie planuję się nawracać. Wink
Inicjatywa to podstawa. Ale nadbudowa też nie zaszkodzi.
W sensie nawracanie nawracaniem, wiadomo że tu u nas sukcesu nie odniosą, ale nadbudowa mogłaby przynieść nam obustronną korzyść.
Ametyst Faradobus

No tak, jeśli będzie to sensownie zrobione, to byłoby fajnie. Mógłbyś być opiekunem mniejszości chrześcijańskiej jak Jego Ekscelencja Baszszar al-Asad.
Ale czy będzie im się chciało? Do Brodrii jakoś żadnego biskupa nie przysyłają od wielu miesięcy.
Oni w ogóle mają problem z biskupami, bo tam się aktualnie nie wiele dzieje (częściowo z powodu realnego wyświęcenia pewnej dwójki), ale tak sobie z Piusem VII myślimy, że taka współpraca mogłaby pobudzić zarówno nas, jak i ich.
Ametyst Faradobus

Muszę powiedzieć, że cieszy mnie organizacja szczytu w Broskwie. Wydaje mi się, że będzie on znakomitym polem do omówienia kwestii związanych ze współdziałaniem państw północnych. Będę się starał na bieżąco linkować i komentować tamtejsze dyskusje w tym wątku. Zachęcam także innych Bialeńczyków do wzięcia udziału w imprezie w charakterze członków delegacji.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Zachęcam także innych Bialeńczyków do wzięcia udziału w imprezie w charakterze członków delegacji.

Mnie to nie grozi... po "jazdach" z ich strony, poprosiłem Andrzeja o skasowanie u nich mojego konta (co uczynił). Big Grin

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości