Ankieta: Jaki światopogląd panuje w Republice ?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Faszyzm
0%
0 0%
Narodowa Demokracja
13.33%
2 13.33%
Demokracja
6.67%
1 6.67%
Socjaldemokracja
13.33%
2 13.33%
Socjalizm
46.67%
7 46.67%
Inna ... napisz w komentarzu
20.00%
3 20.00%
Razem 15 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zielony Kościół - Badanie opinii społecznych #2 - Światopogląd Republiki
Question 
Zielony Kościół to nie tylko instytucja religijna, również społeczna. Chcemy poznać jaki według Was w naszej Ojczyźnie panuje światopogląd.
Ajatollah Ali ibn Abi Talib
Zaznaczyłem socjalizm, chociaż to temat na dłuższą dyskusję. Przede wszystkim należałoby uściślić pewnie terminy. Np. demokrację trudno uznać za światopogląd, być może miałeś na myśli neoliberalizm?
Wiem, to pierwsze próby badań opinii społecznych, kolejne będą lepsze. może zamiast demokracji lepszym pojęciem jest "liberalizm".
Przed oczami ujrzałem trójkąt z Hearts of Iron 1 ^^ jak ktoś grał to pewnie wie o czym myślę jak nie to wrzucę tutaj.
Cytat:Przede wszystkim należałoby uściślić pewnie terminy. Np. demokrację trudno uznać za światopogląd

Generalnie ankieta w ogóle jest chyba raczej w temacie preferowanego ustroju politycznego, a nie światopoglądu jako takiego... przynajmniej takie odnoszę wrażenie.

W każdym razie zaznaczyłem demokrację.
Oczywiście zaznaczyłam "Narodowo-Demokratyczna Socjaldemokracja Socjalistyczna".
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

[Obrazek: Hearts-of-Iron%20125957,1.jpg]

Właśnie o tym myślałem, kiedy tworzyłem ankietę.
Jak dla mnie, to ciekawy synkretyzm różnych nurtów ideowych i politycznych, często takich, które w tzw. realnym świecie byłyby uznane za wzajemnie sprzeczne.
Ja dałem odpowiedzi:
-Socjalizm
-Inne

Co do innego to mianowicie mam na myśli socjalistyczny agraryzm, który owszem jest jednym z poglądów socjalistycznych, ale stawia na równi wszystkich chłopów, a o robotnikach nic nie wspomina.
Leszek Ebe-Grüner.
-Organizator MW GT AK
-Kierowca Rajdowy Klubu Koriben Automobilë Sammën
-Prezes Xorphia Automobile Racing Club
-Dyrektor Red Star Car Corporation
-Syn Heinza Wernera-Grünera
-Miłośnik Edelweisskich Serów
[Obrazek: 00729a72e32ab.png]

Próbowałem ustalić jak by Bialenia się znajdowała na tym trójkącie. Wiem, że u nas nie ma czystego socjalizmu, blisko nam do demokracji ale i elementów faszystowskich (jest ich mało) jednak nie mogłem dać centryzmu bo u nas silne wpływy ma socjalizm.
Moim zdaniem w Bialenii od dawna trwa walka socjalizmu z demokracją (luźno pojętą), co daje dość specyficzną mieszankę w ogóle społeczeństwa. Od czasu do czasu ktoś zainicjuje jakieś ruchy faszystowskie bądź monarchistyczne, które raczej nadają tylko powierzchownego kolorytu, ponieważ nie mają one realnego wpływu na życie polityczne Bialenii.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości