• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wniosek o udzielenie informacji
Wasza Magnificencjo,

jestem zainteresowany studiami na Uniwersytecie Bialeńskim, ale wpierw chciałbym pozyskać dokładne informacji dot. zasad studiowania. W Bibliotece Uniwersyteckiej dokopałem się do 2 wersji statutów. 1 projekt jest wprost oznaczony jako pierwszy powstały statutu i zapewne został tam umieszczony dla celów historycznych, natomiast w drugim znajduje się następujące wyrażenie:

Cytat:2. Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego:
[...]
g) wnioskuje do Jego Książęcej Mości Księcia Sarmacji o ujawnienie tytułu naukowego w profilu absolwenta;

Z uwagi na powyższe, chciałbym się zapytać, czy ta wersja jest aktualna.

(—) Salvador Estela Sonnero
To aktualny Statut: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...7#pid20577
Zacytowana przez Pana norma pochodzi ze starego Statutu, z czasów stowarzyszenia z Sarmacją.
Dziękuję za odpowiedź. Jakoś niefortunnie pominąłem. Przesunąłbym albo zrobił jakiś odsyłacz (to się chyba nazywało "cień" wątku) i umieścił też w rektoracie, gdzie zapewne najczęściej zaglądają wszyscy zainteresowani studiami. Ale dobrze, już nie marudzę!
Panie Kulego,

dziękuję za zapytanie. Gdzie natrafił Pan na tę starą wersję Statutu? Wydaje mi się, że wszystkie egzemplarze zarchiwizowałem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
No właśnie w archiwum. Nie zauważyłem, że oprócz działów są jeszcze wątki na dole i myślałem, że obecny statut, nie dość że jest nieaktualny, to że jeszcze wylądował w archiwum. No nic, wszystko już wiem. Dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.
Generalnie akty prawne z archiwalnego forum są w większości nieważne. Liczą się tylko te, które umieszczono w stosownych miejscach na tym forum (np w Biuletynie Ustaw). W naszym przypadku kluczowa jest ustawa oraz Statut.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Czy dobrze zgaduję, że ma Kolega zacięcie prawodawcze*? Jeśli tak, to sądzę, że Zgromadzenie i Rada chętnie korzystałyby z pomocy, bo z "wirtualnego Sejmu" (jakim według krytyków była Bialenia w okolicach lat 2016-2018) został nam tylko kolega Medycejski, który nie zawsze ma czas.

* Nie wiem, czy prawidłowo kojarzę, kim kolega był zanim przyjął obecne personalia.
(15-12-2021 14:05)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): * Nie wiem, czy prawidłowo kojarzę, kim kolega był zanim przyjął obecne personalia.

Pierwsze skojarzenie powinno być dobre. Jak ktoś będzie chciał ode mnie porady, to mogę pomóc, ale z własnej woli nie będę nikomu zwracał uwagi, czy też szukał błędów, bo raczej nie o to w zabawie w Bialenii chodzi.
Na pewno Rada Republiki chętnie skorzystałaby z pomocy fachowców. Już jakiś czas temu postulowałem utworzenie instytucji "radców" czyli ekspertów, którzy nie będąc członkami Rady mieliby głos doradczy pod warunkiem ich zaakceptowania przez większość lub wszystkich senatorów.
Ametyst Faradobus

Fajną formą porady były opinie Karola, który określił się wówczas jako amicus curiae.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości