Kiedyś istniał już podobny temat, ale wtedy nie wypaliło ze względu na brak chętnych. Tym razem zakładam, że mogę być jedynym zainteresowanym (ale miło byłoby, gdyby ktoś jeszcze się włączył).  Dzisiaj nabrałem ochoty na działalność ezoteryczną, zapewne niedługo mi się znudzi, ale po jakimś czasie na pewno znowu do tego wrócę, więc czemu by się nie zacząć...  No nieważne, kończę ten przydługi wstęp.
Pomysł jest taki, by stworzyć bialeńską talię kart Tarota. Najpierw trzeba ją szczegółowo opracować, a później poszukiwać grafika. Ktoś się znajdzie na pewno, zwłaszcza, że nie będzie to praca "na wczoraj", tylko będzie on mógł robić to w wolnych chwilach, bez żadnego pośpiechu.
Zacząć trzeba od wielkich arkanów (np. tarot wróżbity Macieja nie tylko od nich zaczął, ale też skończył), czyli 22 najważniejszych kart, stanowiących najważniejsze archetypy. Realnie wygląda to tak. Jestem za tym, by wymyślić nie tylko oryginalne wizerunki, ale też oryginalne nazwy, nawiązujące do Bialenii i mikroświata.
0. Troll - odpowiednik realnego Głupca, pierwsza i zarazem ostatnia karta, co symbolizuje początek i koniec drogi rozwoju. Rozpoczynamy wszak działalność w Mikroświecie od luźnego traktowania tej rzeczywistości, i tak samo kończymy. Czy więc jest to droga bezsensowna? Nie, bo końcowy dystans jest efektem dojrzałości i nie jest całkowicie bezpłodny. Realnie "Głupiec" symbolizowany jest przeważnie przez błazna, ale nie spotkałem się jeszcze z wykorzystaniem Stańczyka. Może w tym kierunku powinniśmy iść? Stańczyk siedzący w ministerialnym fotelu, z tyłu napis "Ministerstwo Trollingu".
1. Objawienie - odpowiednik realnego Maga/Kuglarza. W mikroświecie często pojawiają się osoby, które zarówno w początkowym okresie swojej działalności, jak i nawet później, obiecują niestworzone rzeczy, a potem ich nie realizują. Właśnie ich ma reprezentować ta karta. Nowe, profesjonalne systemy informatyczne? Proszę bardzo! Skuteczna promocja? Ja to zorganizuję! Tutaj jestem otwarty na propozycje odnośnie od ilustracji
(...)
16. Flejm - odpowiednik realnej Wieży, symbol konfliktów, chaosu, destabilizacji. Cóż tu tłumaczyć, sytuacja często w Mikroświecie. Tutaj proponuję wykorzystać ilustrację podpisaną jako Gollum Roku, na tle jakichś zgliszczy.
Ciąg dalszy nastąpi w chwilach czasu wolnego i weny. Oczywiście zachęcam do dyskusji i przedstawia swoich komentarzy, pomysłów.
Pomyślałem też, że fajnie byłoby, ze względu na to, że karty te będę wykorzystywane wirtualne, a nie realnie, by istniał program do ich rozkładu, działający tak, że wpisuje się liczbę kart do wyłożenia, i automat losowo jest wybiera.
@Helwetyk dużo byłoby z tym zachodu?
(19-01-2022 21:57)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Pomyślałem też, że fajnie byłoby, ze względu na to, że karty te będę wykorzystywane wirtualne, a nie realnie, by istniał program do ich rozkładu, działający tak, że wpisuje się liczbę kart do wyłożenia, i automat losowo jest wybiera.
@Helwetyk dużo byłoby z tym zachodu? Na zasadzie, że po prostu się losuje N kart z zestawu 16 i od razu je wyświetla? Bardzo niewiele.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
![[Obrazek: 1000.png]](https://stempel.org.pl/antipixel/1000.png)
19-01-2022 23:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-2022 23:40 przez Karol Medycejski.)
9. Mikrozof - odpowiednik realnego Eremity. W mirkoświecie wielu jest takich, którzy są lub bywają w tym uniwersum wiele lat i wiele też w nim widzieli. Wydaje się im przeto, że dzięki temu posiedli ogromną wiedzę, doświadczenie i mądrość i mogą mówić, czy wręcz nauczać, jak v-żyć i jak należy zorganizować i poustawiać różnorakie mirkonacyjne kwestie. W rzeczywistości jednak, choć nie zdają sobie z tego sprawy, są oni często starymi grzybami i malkontentami, zapatrzonymi mocno w siebie, a także przekonanymi o własnej wyższości i nieomylności formułowanych wywodów. Niestety te ostatnie niekoniecznie przystają do zastanej rzeczywistości. Stają się więc (o ironio!) tymi, których często w swej eremickiej, czy też mikrozoficznej, działalności zajadle krytykują.
EDIT: Karta ta symbolizuje zatem drogę w poszukiwaniu prawdy i v-oświecenia, która jednak kończy się zgubnie dla wielu jej adeptów poprzez niezrozumienie i brak akceptacji pomysłów ze strony otoczenia, odrzucenie statusu quo, którego mikrozofowie nie mogą zmienić i w konsekwencji ich odizolowanie od v-społeczności.
EDIT 2: Jako ilustrację na karcie dałbym obraz Pustelnik Niestierowa lub podobny motyw.
20-01-2022 02:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2022 02:21 przez m².r.)
5. Papiesz/Patriarcha - odpowiednik realnego Hierofanta. Jest figurą ostentacyjnie konserwatywną, w wolnych chwilach pielęgnuje kościółki, ewangelie na codzień i inne rodzaje źle pojętej mirkonacyjnej pobożności. Regularnie szuka guza, w celu, jak sam by to pewnie ujął, duchowego oświecenia mas, najczęściej depcząc przy tym uczucia religijne realowych wyznawców. Reprezentuje ogólne zainteresowanie rytuałami, zapalczywość w dyskusjach na tematy "uduchowione", łatwość obrażenia i potrzebę zaistnienia jako zjebany mesjasz/pasterz mikronacyjnych owiec.
Odwrócony to samo gawno, tylko rucha dzieci.
16. Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu - odpowiednik realowej wieży. Najbardziej złowróżbna karta obok 13. oznacza nie mniej, ni więcej "najbardziej odpowiedzialny projekt w historii mikroświata".
13. Księstwo Sarmacji - odpowiednik realowej śmierci. Koniec, śmiertelność, zniszczenie, zepsucie. Wielki Szajtan. Okazało się być prawie zabójcze dla Republiki Bialeńskiej i oznaczało koniec pewnej epoki. Chociaż oznacza również przejście (Bialenii) z jednego stanu w drugi. Może również stanowić symbol duchowego odrodzenia (tak jak odrodziła się Republika po bliższym spotkaniu z Szajtanem). Może oznaczać zepsucie i gnicie, tak jak gnije Sarmacja wraz ze swoimi pielęgnującymi wodogłowie obywatelami. Odwrócone oznacza letarg, petryfikację, znużenie mikronacjami, brak aktywności.
(19-01-2022 22:23)Helwetyk napisał(a): (19-01-2022 21:57)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Pomyślałem też, że fajnie byłoby, ze względu na to, że karty te będę wykorzystywane wirtualne, a nie realnie, by istniał program do ich rozkładu, działający tak, że wpisuje się liczbę kart do wyłożenia, i automat losowo jest wybiera.
@Helwetyk dużo byłoby z tym zachodu? Na zasadzie, że po prostu się losuje N kart z zestawu 16 i od razu je wyświetla? Bardzo niewiele. Trochę więcej, bo jak same arkana wielkie, to 22 karty, a jeśli pokusilibyśmy się też o małe arkana, to łącznie byłoby 78. I dobrze byłoby jeszcze, gdyby do karty od razu wyświetlała się propozycja interpretacji.
(19-01-2022 23:24)Karol Medycejski napisał(a): 9. Mikrozof - odpowiednik realnego Eremity. W mirkoświecie wielu jest takich, którzy są lub bywają w tym uniwersum wiele lat i wiele też w nim widzieli. Wydaje się im przeto, że dzięki temu posiedli ogromną wiedzę, doświadczenie i mądrość i mogą mówić, czy wręcz nauczać, jak v-żyć i jak należy zorganizować i poustawiać różnorakie mirkonacyjne kwestie. W rzeczywistości jednak, choć nie zdają sobie z tego sprawy, są oni często starymi grzybami i malkontentami, zapatrzonymi mocno w siebie, a także przekonanymi o własnej wyższości i nieomylności formułowanych wywodów. Niestety te ostatnie niekoniecznie przystają do zastanej rzeczywistości. Stają się więc (o ironio!) tymi, których często w swej eremickiej, czy też mikrozoficznej, działalności zajadle krytykują.
EDIT: Karta ta symbolizuje zatem drogę w poszukiwaniu prawdy i v-oświecenia, która jednak kończy się zgubnie dla wielu jej adeptów poprzez niezrozumienie i brak akceptacji pomysłów ze strony otoczenia, odrzucenie statusu quo, którego mikrozofowie nie mogą zmienić i w konsekwencji ich odizolowanie od v-społeczności.
EDIT 2: Jako ilustrację na karcie dałbym obraz Pustelnik Niestierowa lub podobny motyw. Pięknie, oczywiście zostanie wykorzystane!
Btw, gratuluję pięknego pocisku.
(20-01-2022 02:07)m².r napisał(a): 5. Papiesz/Patriarcha - odpowiednik realnego Hierofanta. Jest figurą ostentacyjnie konserwatywną, w wolnych chwilach pielęgnuje kościółki, ewangelie na codzień i inne rodzaje źle pojętej mirkonacyjnej pobożności. Regularnie szuka guza, w celu, jak sam by to pewnie ujął, duchowego oświecenia mas, najczęściej depcząc przy tym uczucia religijne realowych wyznawców. Reprezentuje ogólne zainteresowanie rytuałami, zapalczywość w dyskusjach na tematy "uduchowione", łatwość obrażenia i potrzebę zaistnienia jako zjebany mesjasz/pasterz mikronacyjnych owiec.
Odwrócony to samo gawno, tylko rucha dzieci Archetyp Patriarchy jak najbardziej jest istotny i warty dołączenia, ale ten opis taki niemiły...
(20-01-2022 02:07)m².r napisał(a): 16. Rzeczpospolita Sclavinii i Trizondalu - odpowiednik realowej wieży. Najbardziej złowróżbna karta obok 13. oznacza nie mniej, ni więcej "najbardziej odpowiedzialny projekt w historii mikroświata". Do interpretacji Flejmu dopiszę jako jeden z przykładów chaosu i jeden z mikronacyjnych odpowiedników wierzy Babel.
(20-01-2022 02:07)m².r napisał(a): 13. Księstwo Sarmacji - odpowiednik realowej śmierci. Koniec, śmiertelność, zniszczenie, zepsucie. Wielki Szajtan. Okazało się być prawie zabójcze dla Republiki Bialeńskiej i oznaczało koniec pewnej epoki. Chociaż oznacza również przejście (Bialenii) z jednego stanu w drugi. Może również stanowić symbol duchowego odrodzenia (tak jak odrodziła się Republika po bliższym spotkaniu z Szajtanem). Może oznaczać zepsucie i gnicie, tak jak gnije Sarmacja wraz ze swoimi pielęgnującymi wodogłowie obywatelami. Odwrócone oznacza letarg, petryfikację, znużenie mikronacjami, brak aktywności. A tu to pięknie, tylko jako nazwę proponuję starobialeńskie słowo "Shoarmacja".
Dziękuję za wszystkie propozycje!
(20-01-2022 08:56)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Trochę więcej, bo jak same arkana wielkie, to 22 karty, a jeśli pokusilibyśmy się też o małe arkana, to łącznie byłoby 78. I dobrze byłoby jeszcze, gdyby do karty od razu wyświetlała się propozycja interpretacji. To jaka jest, w zasadzie, procedura…? Interpretacja to żaden problem, natomiast zacząłem się teraz zastanawiać nad algorytmem. Nadal wydaje mi się trywialny, ale lepiej dopytać zawczasu. ;-)
(20-01-2022 08:56)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): A tu to pięknie, tylko jako nazwę proponuję starobialeńskie słowo "Shoarmacja". Proszę, nie…! Shoarmacja Wirtuazją Pollinu.
(20-01-2022 10:58)Helwetyk napisał(a): To jaka jest, w zasadzie, procedura…? Interpretacja to żaden problem, natomiast zacząłem się teraz zastanawiać nad algorytmem. Nadal wydaje mi się trywialny, ale lepiej dopytać zawczasu. ;-) Ja myślałem nad zwykłym losowaniem określonej przez uzyszkodnika liczby kart. Bez podziału na arkana wielkie i małe, realnie to też jest jedna talia, po prostu arkana wielkie w układzie mają większe znaczenie przy interpretacji.
Realnie niekiedy używa się specjalnych rozkładów, ale IMO nie ma sensu komplikować.
(20-01-2022 11:50)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja myślałem nad zwykłym losowaniem określonej przez uzyszkodnika liczby kart. Bez podziału na arkana wielkie i małe, realnie to też jest jedna talia, po prostu arkana wielkie w układzie mają większe znaczenie przy interpretacji. Generalnie czy losujemy X z zestawu 78, czy Y z zestawu 22, a Z z zestawu 56 — bez różnicy. Do dogadania po ruszeniu z wiadomym Dużym Projektem. ;-)
Nie ma pośpiechu, najpierw trzeba wymyślić, potem znaleźć grafika, a strona to dopiero na końcu.  Ale bardzo dziękuję za deklarację pomocy!!!
Później coś pomyślę nad opisem pozostałych kart (przynajmniej niektórych). Mam już kilka wstępnych pomysłów. Co do grafik - to nie będzie takie proste, bo właściwie najlepiej byłoby je zrobić od początku, żeby wszystkie były spójne, a to jest naprawdę dużo pracy.
|