• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt nowelizacji Konstytucji
Wysoka Izbo,

Jak wszyscy wiemy nasza Konstytucja zawiera kilak elementów, które opisaliśmy w niej zbyt szczegołowo. Nie pozostawiliśmy odpowiedniej "furtki" dla dokonywania zmian w kraju... zmian które bywaja konieczne, bo nalezy reagowac na zmienna sytuację demograficzną, zmienne zapatrywania na pewne elementy państwa oraz po prostu na fakty, że jakiś kierunek się sprawdza (znajduje zwolenników), a inny pomysł konczy się na etapie pomysłu lub po prostu z czase zamiera, jego formuła się wyczerpuje itd.

Niestety zbyt szczegółowe zapisy Konstytucji uniemożliwiają takie konieczne zmiany - bo zmuszają do zmiany Konstytucji przy każdym takim pomyśle. To jest niekorzystne bo Konstytucja powinna być w miarę trwałym aktem prawnym...

W związku z trym proponujuę zmianę niektórych zapisów - po prostu na mniej szczegółowe oraz scedowanie pewnych kwestii na akty prawne niższego rzędu. W zasadzie sprawę już przedyskutowaliśmy - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=3054, a skoro dyskusja zamarła to oznacza, że chętni już się wypowiedzieli, a więc przychodzi czas by stało się to oficjalnym projektem.

Dla większej czytelności na czerwono zaznaczyłem zapisy nowe lub zmienione.

Projekt ustawy o zmianie Konstytucji Republiki Bialeńskiej

Artykuł 1.

Artykuł 6 [Zgromadzenie Narodowe] Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie:

Zgromadzenie Narodowe Republiki Bialeńskiej to najwyższy organ władzy ustawodawczej, gwarant niezawisłości i suwerenności Republiki Bialeńskiej oraz niezależności jej władz. W skład Zgromadzenia Narodowego mają prawo wejść wszyscy Aktywni Obywatele Republiki Bialeńskiej. Definicję Aktywnego Obywatela określa ustawa.

Artykuł 2.

Artykuł 7 [Prawodawstwo] Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie:

Zgromadzenie Narodowe podejmuje ustawy i uchwały na zasadach określonych w Regulaminie Postępowania Legislacyjnego Republiki Bialeńskiej. Ustawy i uchwały są podpisywane przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Prawo do inicjatywy ustawodawczej przysługuje każdemu Obywatelowi.

Artykuł 3.

Artykuł 18 [Podział administracyjny] Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie:

Republika Bialeńska składa się ze wspólnot samorządowych, obszarów podlegających bezpośrednio władzy centralnej oraz terytoriów zależnych i terytoriów określonych na innych zasadach. Ich lokalizację, wielkość i zasady funkcjonowania określają odrębne ustawy, a o ich działaniu i wszelkich szczegółach z tym związanych decydują prawa lokalne.

Artykuł 4.

Artykuł 19 Konstytucji otrzymuje następujące brzmienie:

Zmiany Konstytucji Republiki Bialeńskiej dokonać może Zgromadzenie Narodowe większością kwalifikowaną dwóch trzecich głosów lub w czasie trwania stanów nadzwyczajnych jednomyślnie Rada Republiki.

Artykuł 5.

Ustawa wchodzi w życie z chwilą opublikowania.

Otwieram debatę która potrwa do poniedziałku.
Nie mam zastrzeżeń do projektu.
Co do treści, jak pisałem już w czasie konsultacji, nie mam uwag. Natomiast w projekcie brakuje przepisu o wejściu ustawy w życie.
(29-01-2022 12:32)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Natomiast w projekcie brakuje przepisu o wejściu ustawy w życie.
Masz racje - dopisałem.
(29-01-2022 11:06)Joahim-von-R napisał(a): Otwieram debatę która potrwa do poniedziałku.
Chwalić Allacha to mamy od prawie 19 godzin wtorek....  Big Grin
O. Przepraszam za ten porażający 20 godzinny poślizg, miałem małe zawirowania umysłowe w związku z zakończeniem feriów.

Otwieram głosowanie.

Za.
ZA.

PS. Głosowanie nad zmianą Konstytucji, a więc może warto rozesłać PW do wszystkich uprawnionych? Wysłałem...
Za.
ZA.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości