• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uhonorowanie ustępującego Prezydenta Republiki
Wysoka Rado,

z uwagi na fakt, że obecny Konduktor nie ubiega się o reelekcję wkrótce ustąpi ze stanowiska. Proponuję zatem podjęcie uchwały o następującej treści:

U C H W A Ł A
Rady Republiki

dnia .. .. 2021 roku

w sprawie nadania ustępującemu Prezydentowi Republiki Bialeńskiej orderu oraz folwarków lennych

Na podstawie artykułu 2. i artykułu 10. ustęp 4.
Ustawy Zgromadzenia Narodowego Republiki Bialeńskiej
z dnia 5 marca 2020 roku o orderach i odznaczeniach państwowych
oraz artykułu 30. Ustawy Zgromadzenia Narodowego Republiki
Bialeńskiej z dnia 19 marca 2020 roku o funkcjonowaniu Rady Republiki

Artykuł 1.

W uznaniu zasług poczynionych w trakcie sprawowania urzędu głowy państwa nadaje się Prezydentowi Republiki Bialeńskiej Andrzejowi Płatonowiczowi ORDYŃSKIEMU Krzyż Srebrny Orderu Odrodzenia Bialenii oraz piętnaście folwarków lennych.

Artykuł 2.

1. Publikacja niniejszej Uchwały nastąpi dnia 15 lutego 2022 roku.
2. Uchwała wchodzi w życie w momencie publikacji.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ponieważ ta kwestia była już ze mną konsultowana, a więc bez żadnych dodatkowych uwag - wyrażam poparcie dla proponowanej uchwały.
Biorąc pod uwagę moją ostatnią (nie)aktywność, kuledzy senatorzy są dla mnie zdecydowanie zbyt hojni. Wink
Ja dostałem czterdzieści i Zieloną Wstęgę.

A zatem proponuję, aby Ronon wyznaczył jako przewodniczący termin, po którym uznamy uchwałę za przyjętą przez aklamację. Ewentualnie po prostu poczekajmy na deklarację poparcia lub uwagi ze strony @"Bajtuś".
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(08-02-2022 14:29)Ametyst Faradobus napisał(a): A zatem proponuję, aby Ronon wyznaczył jako przewodniczący termin, po którym uznamy uchwałę za przyjętą przez aklamację.
Proponuję by tradycyjnie zrobić to w ostatni dzień urzędowania dotychczasowego Prezydenta.
Można, chociaż i tak publikacja nastąpi w owym dniu i wtedy też wjedzie w życie.
Ametyst Faradobus

Poczekajmy na Bajtusia... gdyby to było bardzo pilne, to moglibyśmy uznać, że zostało już rozstrzygnięte, ale skoro nie jest to wypada poczekać na jego głos.
popieram
Zatem uchwała jest przyjęta jednogłośnie - zostanie opublikowana w odpowiedniej chwili...  Smile
Zdałem sobie sprawę z jeszcze jednego drobiazgu: powinniśmy umieścić w uchwalę datę jej przyjęcia, a zatem 8 lutego. Chodzi o to, że jako Rada Republiki jesteśmy uprawnieni do honorowania wyłącznie urzędującego Prezydenta. 14 lub 15 lutego, po ogłoszeniu wyników, nastąpi zaprzysiężenie nowego konduktora, a uchwała zostanie opublikowana 15 lutego - to znaczy w dniu, w którym zgodnie z Kalendarzem Urzędniczym mija kadencja Andrzeja. Chodzi o to, aby nikt nie podważył ważności uchwały jakobyśmy uhonorowali osoby niesprawującej urzędu.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości