• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wniosek o przeniesienie w stan spoczynku [R.DEX]
W natłoku politycznych emocji, zapomnieliśmy o dokonaniu formalności wojskowych. W armii porządek musi być, bez względu na ustrój (czytaj władzę, polityczne spory), a więc składam formalny wniosek o przeniesienie w stan spoczynku.

Kluczę do kancelarii dowództwa oraz sejfu z rozkazami personalnymi (jak również innymi dokumentami) przekazuję nowemu dowódcy za pośrednictwem porucznika Joahima von Ribertrop (wybacz Tymoteuszu, nie wypada by robić to za pośrednictwem szeregowego). Ze spraw niezałatwionych (przeoczyłem w natłoku politycznych emocji) jest jeszcze stwierdzenie zmiany personaliów Tymoteusza Dostojewskiego, ale można to w tym samym rozkazie personalnym dać (też to praktykowałem).

Z góry przepraszam za tytułowanie "generałem", ale choć Dowódcy Sił Zbrojnych przysługuje tytuł Marszałka Bialenii, to formalnego rozkazu nie było, a w armii czego nie ma w rozkazie to jeszcze nie funkcjonuje.

[Obrazek: 3_03_10_20_2_07_06.png]

Panie Generale,

W związku z zakończeniem służby jako Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, proszę o przeniesienie mnie w stan spoczynku.

Jednocześnie chciałbym w tym miejscu podziękować wszystkim kolegom, podwładnym i współpracownikom za wspólną służbę i pracę na rzecz rozwoju Bialeńskich Sił Zbrojnych oraz życzyć im powodzenia w służbie oraz dalszego rozwijania kariery wojskowej.

Marszałek Wielki
(-)
Ronon Dex

Na tradycyjne, żołnierskie pożegnanie zapraszam w sobotę, do mesy w budynku Dowództwa Sił Zbrojnych RB, mam nadzieję że jako odchodzącemu ze służby przysługuje mi ten przywilej i stary wojskowy zwyczaj. Jeżeli nowy Dowódca zarządzi jednak inaczej to pożegnanie odbędzie się w mojej siedzibie w Razornie.
Panie Marszałku,

Oczywiście, spełnię tę prośbę. Stosowny rozkaz wydam pod wieczór.

Nie widzę przeciwwskazań do tego, by pożegnanie odbyło się w mesie w budynku Dowództwa Sił Zbrojnych RB. Proszę się nie krępować. Powierzchnia jest do dyspozycji Pana Marszałka.
Miałbym jeszcze jedną prośbę... w zwyczaju odchodzących dowódców jest uhonorowanie niektórych podwładnych za wspólną służbę. Moje odwołanie nastąpiło w trybie natychmiastowym, a więc nie miałem okazji tego zrobić osobiście.

Chciałbym przedstawić wniosek z prośbą o odznaczenie niektórych osób - czy nowy Dowódca SZ RB to akceptuje i czy będę mógł również liczyć na wydanie stosownego rozkazu? Przygotuję "gotowca" dla uproszczenia sprawy.
Tak, nie ma problemu.
Ja również dziękuję za wzorową służbę i mam nadzieję, że jest to dłuższa albo krótsza przerwa, a nie definitywne zakończenie kariery.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(22-02-2022 10:47)Iwan Pietrow napisał(a): Tak, nie ma problemu.

Pozwalam sobie przedstawić projekt rozkazu o odznaczeniach... Brak odznaczenia dla Ciebie, nie jest wyrazem żadnej złośliwości - a formalnej niemożliwości dokonania tego. Jako obecny dowódca SZ RB sam sobie nadać nie możesz, a Prezydent też tego nie może zrobić - bo też nim jesteś. Niestety nie ma furtki, bo ustawa pozwala nadać Prezydentowi przez Radę Republiki - tylko odznaczenia cywilne. Nie wiem jak to rozwiązać... prawo nas ogranicza w tej materii.

[Obrazek: 3_03_10_20_2_07_06.png]

ROZKAZ OKOLICZNOŚCIOWY
DOWÓDCY SIŁ ZBROJNYCH REPUBLIKI BIALEŃSKIEJ
... LUTEGO 2022

W związku odwołaniem ze stanowiska dotychczasowego Dowódcy Sił Zbrojnych Marszałka Wielkiego Ronona Dex i związanym z tym z zakończeniem przez niego służby w Siłach Zbrojnych Republiki Bialeńskiej - na wniosek odchodzącego, niżej wymienionych odznaczam:

1/ Generała Dywizji w stanie spoczynku Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego, za wsparcie udzielane Siłom Zbrojnym od stycznia 2014 i długoletniemu Dowódcy Sił Zbrojnych:

- Brązowym Krzyżem Orderu Zasług Wojskowych.

[Obrazek: 3_11_01_22_8_54_24.png]

2/ Generała Brygady rezerwy Ametysta Faradobusa, za współpracę w wielu dziedzinach wojskowości i nieocenioną pomoc podczas tworzenia odznaczeń, mundurów i wszelkiej symboliki Sił Zbrojnych:

- Złotym Medalem Sił Zbrojnych.

[Obrazek: 3_21_03_20_6_33_39.png]

3/ Admirała Thomasa von Lisendorff, za współpracę w dziedzinie Marynarki Wojennej przez okres dowodzenia Siłami Zbrojnymi przez Ronona Dex:

- Złotym Medalem Sił Zbrojnych (nadany po raz drugi)

[Obrazek: 3_21_03_20_6_34_12.png]

4/ Cywilnego współpracownika Hewetyka Romańskiego, za nieocenioną współpracę związaną ze wszelkimi kwestiami informatycznymi:

- Złotym Medalem Sił Zbrojnych.

[Obrazek: 3_21_03_20_6_33_39.png]

5/ Szeregowego Tymoteusza Dostojewskiego, za nienaganna służbę:

- Brązowym Medalem Sił Zbrojnych.

[Obrazek: 3_21_03_20_6_32_20.png]

Rozkaz podpisał:
Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
(miejsce na podpis obecnego dowódcy)
Dziękuję za docenienie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Dziękuję za docenienie również.
Dołączam się do podziękowań, chociaż moje zasługi dla bialeńskiej armii są naprawdę niewielkie. Wink
Co do tego stopnia generalskiego: trzeba ustalić, czy Iwan mianował sam siebie na stanowisko dowódcy czy jedynie jako prezydent pełni jego obowiązki do czasu mianowania nowego dowódcy. Stopień marszałka też nie przysługuje dowódcy z tytułu samej nominacji:

"1. Najwyższym stopniem w Siłach Zbrojnych Republiki Bialeńskiej jest stopień Marszałka Bialenii (22). Na stopień Marszałka Bialenii mianuje się osobę, która w momencie mianowania na stanowisko Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej posiadała niższy stopień i przez okres co najmniej dwóch miesięcy sprawowała funkcję Dowódcy Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej bez zarzutów."
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości