• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt ustawy o utworzeniu Aharii
Wysoka Izbo,

Po dokonaniu uzgodnień na szczeblu lokalnym, przedstawiam pod obrady projekt ustawy o utworzeniu Aharii czyli regionu zastępującego dotychczasową Dżamahiriję Bialeńską.

U S T A W A

o utworzeniu regionu autonomicznego Aharii.

z dnia ... ... 2022

Artykuł 1.

1. Aharia jest autonomicznym regionem wchodzącym w skład Republiki Bialeńskiej.

2. Granice administracyjne Aharii obejmują obszar dawnej Dżamahiri Bialeńskiej czyli historycznych terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomii Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii.

3. Szczegółowe granice Aharii określa załącznik do niniejszej ustawy.

Artykuł 2.

Na terytorium Aharii obowiązują wszystkie akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej, a prawo miejscowe nie może stać w sprzeczności z tymi aktami.

Artykuł 3.

1. Władzę na terenie Aharii sprawuje Duumwirat Najwyższych Strażników, złożony z Ajatollaha czyli przywódcy duchowego i religijnego oraz Emira czyli przywódcy wojskowego i administracyjnego.

2. Reprezentują oni region przed władzami zwierzchnimi Republiki Bialeńskiej – przy czym w koniecznych przypadkach reprezentacji jednoosobowej, rolę tą spełnia jeden z Najwyższych Strażników, co jest uzgadniane wewnętrznie i ogłaszane władzom Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 4.

W przypadku długotrwałej nieobecności obu Najwyższych Strażników i nie wyznaczenia osób ich zastępujących - rolę przywódcy i reprezentacji regionu przejmuje Prezydent Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 5.

Kwestie związane z funkcjonowaniem Aharii, które nie zostały uregulowane przez akty normatywne obowiązujące powszechnie w Republice Bialeńskiej, rozstrzyga Duumwirat Najwyższych Strażników.

Artykuł 6.

Ustawa wchodzi w życie w momencie publikacji.

Artykuł 7.

Z chwilą wejścia w życie niniejszej ustawy traci moc ustawa o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej. z dnia 11 maja 2019 – w zakresie dotyczącym Dżamahiriji Bialeńskiej.

Załącznik: Obszar regionu autonomicznego Aharia

[Obrazek: 3_26_02_22_8_38_10.png]
Debata do poniedziałku.

Równocześnie bardzo serdecznie uprasza się zgłaszających ustawy do ZN żeby nie wypisywali PW do Przewodniczącego GODZINĘ PO ICH ZGŁOSZENIU. Choć dla wielu może być to zaskoczenie, Przewodniczący też ma realne życie.
(26-02-2022 11:03)Joahim-von-R napisał(a): Równocześnie bardzo serdecznie uprasza się zgłaszających ustawy do ZN żeby nie wypisywali PW do Przewodniczącego GODZINĘ PO ICH ZGŁOSZENIU. Choć dla wielu może być to zaskoczenie, Przewodniczący też ma realne życie.
Wysyłanie PW dotyczących spraw w ZN (debat, głosowań itp.) nie ma celu "poganiania" kogokolwiek, ale jest informacją służącą zapobieganiu przeoczenia takiech spraw przez zainteresowanych - obecnie gdy mamy dziennie momentami kilkadziesiąt postów (średnia w tym miesiącu to 49), po prostu można czegoś nie zauważyć. Ja osobiście jestem akurat wdzięczny osobom, które przysyłają mi PW z takimi informacjami.
Do poniedziałku to za krótko. Obecnie ja, ale tez paru innych obywateli ma najwyraźniej atak realiozy. Proszę o wydłużenie terminu co najmniej do końca środy, aby każdy zdążył przeczytać projekt i się zastanowić. Ja postaram się na niego spojrzeć od strony formalnej. Wcześniej nie miałem czasu, przepraszam.

(26-02-2022 12:01)Karol Medycejski napisał(a): Obecnie ja, ale tez paru innych obywateli ma najwyraźniej atak realiozy
Potwierdzam. Obecna sytuacja chyba nie sprzyja większej aktywności.
Ja nie mam zastrzeżeń do ustawy.
@"Iwan Pietrow" albo jeszcze trzech* dwóch obków musi poprzeć wniosek kulegi.

*Powiedzmy że też poprę ten wniusk Wam.
To nie do końca tak jest. Przewodniczący może przedłużyć debatę z własnej inicjatywy, a na wniosek 5 członków ZN lub Prezydenta musi ja przedłużyć.

Popieram wniosek, nie spieszy nam się, a Karol to prawnik-adwokat (prowadzi własną kancelarię) i jego głos jest cenny w procesie legislacyjnym.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Aby nie trzeba były rozstrzygać - może czy musi, to również poprę wniosek - skoro twierdzicie, że aktualnie nie macie czasu ze względu na realiozę (każdemu się przecież może ta przypadłość zdarzyć).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości