• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bankiet pożegnalny Marszałka Ronona Dex
W jednodniowym opóźnieniem spowodowanym realiozą, w mesie dowództwa rozpoczyna się pożegnalny bankiet odchodzącego Dowódcy Sił Zbrojnych - Marszałka Wielkiego Ronona Dex.

[Obrazek: 3_27_02_22_10_19_02.png]

Uroczysty Bankiet otworzył odchodzący Dowódca Sił Zbrojnych, Marszałek Wielki Ronon Dex.

Witam Wszystkich, 

Po ponad ośmiu latach od chwili rozpoczęcia tworzenia Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej, nadszedł czas pożegnania z mundurem. Z niektórymi z Was tworzyłem nasze Siły Zbrojne od podstaw i choć miewałem okresy przerw spowodowanych nieobecnością w Naszym Kraju to zawsze byłem związany z armią i to w zasadzie tworzenie armii spowodowało, że moja obecność w Bialenii na zaproszenia Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego (jeszcze wtedy Swarzewskiego) okazała się obecnością trwałą. 

Oczywiście potem była też inna działalność, na wielu "frontach" tworzenia Republiki Bialeńskiej, która na trwale związała mnie z Naszym Krajem, ale nigdy nie zapomnę, że tym początkiem było właśnie tworzenie i dowodzenie Siłami Zbrojnymi. To właśnie tworzenie i dowodzenie naszym wojskiem sprawiało mi najwięcej satysfakcji i chyba przyniosło najwięcej mikronacyjnych sukcesów.

Jednak wszystko się kiedyś kończy... niestety polityka spowodowała, że zostałem zmuszony pożegnać się z mundurem. Jednak pozostawiam nowemu Dowódcy Siły Zbrojne doskonale zorganizowane, odpowiednio uzbrojone i opisane szczegółowo. Mam nadzieję, że Nasze Siły Zbrojne będą rozwijały się dalej z korzyścią dla Naszego Kraju czego życzę zarówno nowemu Dowódcy - Iwanowi Pietrowowi, jak i wszystkim żołnierzom pod jego dowództwem.

Nie zrywam całkowicie kontaktów z wojskiem, bo przecież jako właściciel przedsiębiorstw zajmujących się produkcją sprzętu wojskowego i uzbrojenia nadal będę z armią miał kontakt... choć już nieco inny. 

Odchodząc... dziękuję wszytskim, którzy w kwestiach militarnym ze mną współpracowali za wsparcie i udzieloną przez te lata pomoc. Szczególne podziękowanie kieruje do Andrzeja, który przyciągnął mnie do Bialenii i był ogromnym wsparciem jako Prezydent - w okresie gdy tworzyłem i organizowałem Nasze Siły Zbrojne oraz później w różnych burzliwych elementach naszej historii. W chwilach gdy trzeba było dokonywać przenosić forum, gdy broniliśmy naszej niepodległości i w czasie gdy przystapiłem do budowy naowej strony Republiki.

Ogromne podziękowania należą się też Ametystowi, z którym paradoksalnie pierwszy militarny kontakt miałem gdy walczyliśmy ze sobą zbrojnie i gdy reprezentował wtedy siły atakującego nas przeciwnika. Czasy się jednak zmieniły, dawny przeciwnik stał się jeśli nie przyjkacielem to na pewno miłym mikronacyjnym sąsiadem, a sam Ametyst ma ogromne zasługi w tworzeniu rezerw Sił Zbrojnych oraz udzielił nieocenionej pomocy podczas tworzenia różnych elementów naszej wojskowości. Warto przypomnieć jego udział w tworzeniu naszego umundurowania oraz przede wszystkim dzielenie się swoją wiedzą gdy tworzyłem system odznaczeń - również wojskowych. Dzięki jego wiedzy i cierpliwemu poprawianiu moich błędów nasz system odznaczeniowy jest na odpowiednim poziomie i pod tym względem jesteśmy w czołówce Mikroświata.

Dziękuje również nowemu Dowódcy Sił Zbrojnych, bo to jego pomysł dotyczący tworzenia gwardii lennych doprowadził finalnie do zorganizowania odpowiedniego systemu rezerw dla regularnej armii oraz dziękuję Hewretowi z Gewenu, Helwetykowi Romańskiemu i Markowi Bajtusiowi za wsparcie udzielane mi w zakresie informatycznym - w różnych okresach działania w Siłach Zbrojnych.

Podziękowania należą się wszytskim, który służyli mi pomocą oraz dołożyli swoje, nawet małe cegiełki do rozwoju naszych Sił Zbrojnych. Niektórych rzeczy się czasem juz nie pamięta - ale często jakieś drobne uwagi, luźno rzucone pomysły, owocowały potem realizacją czegos nowego.

Niech wyrazem mojej wdzięczności będzie między innymi ten skromny bankiet pożegnalny...
Mam nadzieję, że to jedynie krótka przerwa i po następnych wyborach najlepszy Marszałek w dziejach Bialenii powróci na swoje miejsce w armii. Źle się stało, że dowództwo nad armią stało się kwestią polityczną.
Ja raz jeszcze dziękuję za wzorową służbę i wyrażam cichą nadzieję, że ta emerytura nie jest czymś definitywnym. Mam nadzieję, że dobrze wykorzystasz czas spędzony w cywilu!
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
I ja tam byłem i wódkie piłem jako zasłużony dla SZ RB, co potwierdzają liczne odznaczenia. Dziękujemy za dobrą służbę i rozwój naszych wojsk.

(28-02-2022 21:23)Karol Medycejski napisał(a): I ja tam byłem i wódkie piłem jako zasłużony dla SZ RB, co potwierdzają liczne odznaczenia. Dziękujemy za dobrą służbę i rozwój naszych wojsk.

Chwała bohaterom.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Dziękujemy, Rononie. Bez Twojego zaangażowania nie mielibyśmy teraz takich Sił Zbrojnych.

> Źle się stało, że dowództwo nad armią stało się kwestią polityczną.

Można to zawsze zmienić… Obecnie Dowódca SZ RB wchodzi „z automatu” do Gabinetu (stąd moja decyzja o odwołaniu Ronona). Jeżeli zmienimy ten przepis, to wojsko stanie się rzeczywiście apolityczne. Proponuję się nad tym zastanowić. Nie widzę przeszkód do tego, żeby w przypadku przeprowadzenia powyższej zmiany, Ronona powołać ponownie na funkcję Dowódcy SZ RB.
A może niech to będzie opcjonalne? Jeśli dowódca nie chce wejść do składu Gabinetu to niech powoła oficera łącznikowego, ewentualnie niech Prezydent - jeśli nie chce tego robić sam - wyznacza jakiegoś pośrednika pomiędzy Pałacem i Kwaterą Główną.
Ametyst Faradobus

Ale po co? Jest nas niewielu, więc chyba nie ma sensu robić takiego głuchego telefonu. Ja bym tylko usunął to rozwiązanie wprowadzające obowiązkową obecność Dowódcy w Gabinecie (wiążące się niejako z obowiązkiem politycznej posłuszności) i nic więcej nie kombinował.
Można też zrobić tak: dowódca MOŻE uczestniczyć w pracach Gabinetu, ale nie jest uznawany za jego członka.
Ametyst Faradobus

Powiedzmy sobie szczerze - i tak tych „prac” Gabinetu nie ma, więc nie wiem, czy jest sens tworzenia takiej furtki. Na wypadek „W” Dowódca SZ RB i tak kontaktuje się z władzami ws. ustalenia działań bieżących.

Dowódca SZ RB powinien być co do zasady apolityczny. W razie potrzeby ustalenia jakiejś politycznej kontroli nad nim można powołać Ministra Obrony. Ba, jeżeli Dowódca będzie w danym momencie należeć do obozu rządzącego, to można go zrobić tym ministrem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości