• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapytanie odnośnie narodu Angstemczyków
Ostatnio próbowałem ustalić korzenie kultur obecnych w Cesarstwie Insulii. Obecność na ziemiach mojej ojczyzny dużej mniejszości winkulijskiej zmusiła mnie, by udać się z prośbą o pomoc do Związku Winkulijskiego. Tam moje poszukiwania przerodziły się w próbę uporządkowania związków między wszystkimi narodami obecnymi w Nordacie. *link do wątku*
Jak dotąd udało mi się skompletować taką listę:
  • RODZINA NORDACKA
    • Grupa batawska
      • Abachazowie
      • Batawczycy
      • Winkulijczycy
      • Czarnokrajestańczycy
      • Goruzini
      • Kucelgradczycy
    • Grupa slawiańska
      • Brodryjczycy
      • Republikanie
      • Rosyjczycy
      • Uhraińcy
      • Wendowie
      • Volkiańczycy
    • Grupa germańska
      • Pruso-voximczycy
      • Prusacy
      • Angstremczycy
    • Grupa innordzka
      • Doctrińczycy
      • Brandowie
    • Grupa voxlandzka
      • Amatorzy
      • Rzymianie
      • Baradowie
      • Kralkowie
      • Iberowie
    • Bez grupy
      • Koribijczycy
      • Muratykanie
      • Osacy
  • RODZINA SYERYESKA
    • Grupa kugarska
      • Darunalgalijczycy
      • India-Mekarigutyrijczycy (Indianie)
      • Kitaj-Kattarrijczycy
      • Mekarigutyrijczycy
  • RODZINA BANTU
    • Grupa sambanafrykańska
      • Bantu
      • Sambańczycy
    • Grupa semito-sambanafrykańska
      • Al-Rajnczycy
      • Alemańczycy
      • Saaraceńczycy

Pojawiło się pytanie, czy Angstremczyków, zamieszkujących według autora mapy z Kugarii Wyspy Przyjaźni, można zaliczyć do grupy germańskiej, a może do stworzonej przez Kugara grupy romańskiej. Wyspy Przyjaźni są częścią Republiki Bialeńskiej, dlatego uznałem, że odpowiedź najbliższą prawdy znajdę u Was.
Ponadto, zwracam się z pytaniem, czy następujący podział kultur obecnych w Bialenii jest zgodny z prawdą:
Cytat:
  • RODZINA NORDACKA
    • Grupa valhallijska
      • Bialeńczycy
      • Jahołdzi
      • Lahazydzi
  • RODZINA BANTU
    • Grupa sambanafrykańska
      • Kuce
I gdzie przydzielić Angstremczyków według wcześniej wypisanych rodzin i grup?
[Obrazek: pod.png]
/ <3 / Voxland i Westland

W sensie wiesz, myśmy tych wysp pod względem kulturowym jakoś precyzyjnie nie zagospodarowywali, więc możemy pokombinować. Mnie natomiast nurtuje tutaj inna sprawa: wcześniej terytorium Wysp Przyjaźni to był teren niejakiego Cesarstwa Tokugawa w klimatach kińskich rzułtych zdaje się Japonii sprzed ery Meji. W mojej wizji struktury etnicznej i kulturowej mikroświata odrobinę gryzłby mnie brak ciągłości i takie nagłe udawanie, że tej Tokugawy nigdy nie było.

Co do kultury bialeńskiej: przyznaję, że zanim mnie, Konduktora i Karola dopadł potężny kryzys związany z brakiem czasu na mikro (ja będę stopniowo z niego wychodził, ale też trochę to potrwa) mieliśmy plan nowej systematyzacji podziałów etnicznych i kulturowych w RB. Jeśli zatem masz możliwość wstrzymania się z opracowywaniem podziału narodu bialeńskiego na etnosy to byłoby fajnie, bo może się tu coś zmienić (rzecz jasna w toku debaty naukowej, do której Cię zaprosimy) i nie chcę, abyś tworzył nieaktualne opracowania.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(04-05-2022 16:41)Ametyst Faradobus napisał(a): Mnie natomiast nurtuje tutaj inna sprawa: wcześniej terytorium Wysp Przyjaźni to był teren niejakiego Cesarstwa Tokugawa w klimatach kińskich rzułtych zdaje się Japonii sprzed ery Meji. W mojej wizji struktury etnicznej i kulturowej mikroświata odrobinę gryzłby mnie brak ciągłości i takie nagłe udawanie, że tej Tokugawy nigdy nie było.
Wobec tego przydałoby się w trakcie tej debaty sensownie ustalić, jak to się stało, że jedna kultura została wyparta przez drugą. Chyba że kugarski kartograf sobie zmyślił tych Angstremczyków zasiedlających wszystkie z Wysp Przyjaźni.

(04-05-2022 16:41)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeśli zatem masz możliwość wstrzymania się z opracowywaniem podziału narodu bialeńskiego na etnosy to byłoby fajnie, bo może się tu coś zmienić (rzecz jasna w toku debaty naukowej, do której Cię zaprosimy) i nie chcę, abyś tworzył nieaktualne opracowania.
Oczywiście, że mogę poczekać. Przez lata nikt się za to nie zabierał, więc czemu mamy się śpieszyć, żeby teraz wszystko uporządkować?

W takim razie, w oczekiwaniu na wybudzenie się inteligencji bialeńskiej z realiozy i debatę na temat kultur Bialenii oraz Wysp Przyjaźni, zajmę się pozostałymi etnosami Nordaty.
[Obrazek: pod.png]
/ <3 / Voxland i Westland

(04-05-2022 19:33)Kamiljan Harlin napisał(a): [quote='Ametyst Faradobus' pid='33877' dateline='1651678874']
Wobec tego przydałoby się w trakcie tej debaty sensownie ustalić, jak to się stało, że jedna kultura została wyparta przez drugą. Chyba że kugarski kartograf sobie zmyślił tych Angstremczyków zasiedlających wszystkie z Wysp Przyjaźni.

Kuglarczycy to byli dziwni ludzie z kijem w dupie, mogli namieszać, bo na serio nie dawało się z nimi normalnie porozumieć na płaszczyźnie międzyludzkiej.

(04-05-2022 19:33)Kamiljan Harlin napisał(a): [quote='Ametyst Faradobus' pid='33877' dateline='1651678874']
Oczywiście, że mogę poczekać. Przez lata nikt się za to nie zabierał, więc czemu mamy się śpieszyć, żeby teraz wszystko uporządkować?

W takim razie, w oczekiwaniu na wybudzenie się inteligencji bialeńskiej z realiozy i debatę na temat kultur Bialenii oraz Wysp Przyjaźni, zajmę się pozostałymi etnosami Nordaty.

Dzięki. Wstępnie myślę, że to będzie czerwiec. Powinienem do tego czasu skończyć większą część realowej pisaniny, którą mam zaplanowaną na wiosnę, a której nie ruszyłem przez marzec i kwiecień.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

O dzień dobry. W kwestii etnicznej Wysp Przyjaźni najwięcej wiedziałby Ronon Dex, w tym sensie, że najdłużej w ostatnim czasie nimi administrował (Wyspy są pod jurysdykcją wojska). No ale odleciał, wystrzelony, rakietą w stronę słońca, więc już się nie zapytamy. Stąd, teraz trzeba by sprawdzić, czy nie dokonano tam jakichś czystek etnicznych lub ludobójstwa przetasowań kulturowych i kto tam jeszcze w ogóle przebywa (za wyjątkiem Taty Ludwiczka i innych mundurowych oraz wczasowiczów na Kamisie).

A ten rzułty wątek Tokugawów to ciekawa rzecz. W sumie o tym nie wiedziałem. Muszę go zatem wpierw zgłębić. Może dają tam jeszcze jakąś dobrą zupkę.

Znaczy się ja Ronona mogę teoretycznie zapytać. Poza tym nieustannie uważam, że nie ma w mikro czegoś takiego jak odlecenie na zawsze.
Ametyst Faradobus

Dober, bo nam się do tematu wróciło, to ten, są może jakieś nowe akta w sprawie?
Jahołdzi są spokrewnieni z Kugarami i brodryjskimi Ordyjczykami.
Lahazydzi w ogóle nie istnieją, to nazwa historyczno-narracyjna.
Kuce to konie, one nie mają kultury ani języka. A tak na serio, z tymi kucami to był happening @'Akrypa Ali Shariati', chyba nie ma sensu tego traktować jako grupy etnicznej.
Angstrem to chyba rzeczywiście grupa germańska, sądząc po ich nazwach własnych, ewentualnie batawska.

Bialeńczycy należą na pewno do rodziny nordackiej, ale chyba nie jesteśmy z żadnym narodem zbyt blisko spokrewnieni. Chyba, że z Muratykanami, bo widzę, że oni też bez grupy. Tongue
Jakiś czas temu w ramach rozmów nad sprecyzowaniem klimatu Bialenii pojawiła się idea, żeby Bialeńczyków rozbić na dwie grupy, a mianowicie jedną z nich poddać przymusowej turkizacji i spokrewnić ze stepowymi ludami Brodrii, zaś drugą zarabizować i uznać, że są oni autochtonami Wyspy Bialenia.

Na chwilę obecną pomysł turkizacji chyba wymarł, więc nie będzie kontynuowany (poprawcie mnie jeśli się mylę).
Nie no, chyba dalej mamy iść w stronę arabskiej Bialenii i turkijsko-kaukaskiej Anatolii.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości