• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pobudzenie UB
Szanowne Państwo, Kochani moi,

tak jak zapowiedziałem dwa dni temu, po powrocie do coraz aktywniejszej działalności w Republice Bialeńskiej w sporej mierze pragnę skupić się na sprawowaniu funkcji rektora Uniwersytetu. Nie ukrywam, że w pewien sposób zainspirowała mnie ostatnio historia ukraińskiej akademii nauk, której prezydentem od 1962 do 2020 roku był jeden człowiek, Borys Paton (swoją drogą jego ojciec dostawał wysokie ordery zarówno od cara, jak i od Stalina). Mi też raczej nie grozi prędka dymisja, dlatego doszedłem do wniosku, że muszę jakoś tak bardziej długofalowo spojrzeć na kwestię rozwoju naszej uczelni. Oprócz tego natchnął mnie ostatnio artykuł w już-nie-Lisweeku dotyczący Collegium Humanum - Szkoły Głównej Menedżerskiej, której rektor obronił doktorat na podstawie swojej splagiatowanej magisterki, a następnie na Słowacji zrobił z niej habilitację i ostatecznie został profesorem. Robią tam podyplomówki online, po których można uzyskać takie tytuły jak na przykład "Doctor of Business Administration" albo "Legal Doctor". Doszedłem do wniosku, że nasza działalność nie za bardzo różni się od ich praktyki i możemy śmiało iść taką drogą.

Mam też wrażenie, że w ostatnich latach nieco naiwnie nastawialiśmy się na robienie z UB nie wiadomo jakiego ośrodka naukowego. Z pracą naukową w mikronacjach jest tak, że ona czasem jest, bo jest czas i wena, a czasem długo jej nie ma w ogóle. Ja na przykład już teraz mogę zapowiedzieć, że przynajmniej do 2024 roku się w tej sferze nie popiszę, bo muszę dokończyć realowy doktorat (jak wiecie nie chcą mi uznać mikronacyjnego i muszę się pieprzyć z jakąś Rusią). Jeśli ktoś będzie gotowy pisać prace i wykłady to oczywiście zachęcam i deklaruję pomoc, niemniej bądźmy realistami.

Proponuję zatem skupić się na trzech wymiarach działalności:

A. Rozwiązywanie bieżących problemów. Niech ta uczelnia będzie miejscem pracy fachowców reagujących na bieżące potrzeby naszej społeczności. Jeśli potrzeba fachowej konsultacji w sprawie herbów czy orderów - macie mnie. Jeśli trzeba coś ustalić teoretycznie dla wojska - jest wydział wojskowy. Do tego należy dopisać wymiar dyskusyjny, który całkiem fajnie wychodził nam jako Colloquia Bialenica, oczywiście z udziałem gości zagranicznych.

B. Działalność narracyjna. Nie ukrywajmy - szkolnictwo wyższe jest memogenne. Trzeba w końcu wykorzystać potencjał na różne absurdy, afery i całą otoczkę. Dokończymy ceremoniał, zrobimy sobie w końcu pieczęć do dyplomów, a przy okazji stworzymy najbardziej typowe dziekanaty. Wszystko w klimatach połączenia typowego polskiego molocha z typową gównouczelną typu wyższa szkoła robienia hałasu.

A tak w ogóle to minęła mi kadencja rektorska. Przydałoby się wybrać mnie na kolejną i wypłacić premię. Zatem do roboty!
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
On to jest obek. I on chce was pobudzać. Śmiechu warte.

W ogóle ja uważam, że my powinniśmy się nazwać jakąś Akademią Nauk Stosowanych.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

No dobra, zatem pora wziąć się za coś sensownego. Na życie naukowe sensu stricto nie ma co w najbliższym czasie liczyć (chyba, że chcecie abym sam publikował tu swoje realowe pierdy o grodziskach), więc pora wziąć się za otoczkę. W planach i tak jest mała aktualizacja strony, więc to jest chyba dobra okazja do stworzenia tam wizytówki naszego uniwersytetu, jako uczelni dającej pewny dyplom MBA CBA CSI i tak dalej. Jakbyście mieli jakieś ciekawe pomysły to podsyłajcie.
Ametyst Faradobus

Rzucam kilka wstępnych pomysłów-wątków do opisu UB na stronę RB:

– Materiał przerabia się samemu, potem trzeba napisać pracę zaliczeniową. Wymyśla się temat, pan rektor go akceptuje, potem jest test. Studia można skończyć naprawdę szybko. Jak się siostra uwinie, to nawet w dwa, trzy miesiące – słyszymy.

(...)

Jeśli sukces mierzyć liczbą tytułów, to prof. dr net. mgr gen. bryg. rez. Ametyst kard. Faradobus jest gwiazdą akademickiego świata. Ma też pięć dyplomów honoris causa.

(...)

Sprawdzamy. W 2014 roku na biurko doktora habilitowanego Stanisława Wieniawy, tropiciela plagiatów, dotarła przesyłka od tajemniczego „profesora Bartoszewskiego”. A w niej kserokopie książek poświęconych Kościołowi Informatycznemu oraz egzemplarz pracy doktorskiej Ametysta Faradobusa. W obronionej prawie 10 lat wcześniej na Światłym Wydziale Nauk Humanistycznych Uniwersytetu Królewskiego imienia Budzimira I w Hirschbergu-Joksopolis pracy profesor Wieniawa znalazł ponad sto czterdzieści stron żywcem przepisanych z latopisarskich tekstów źródłowych.

(...)

Sam rektor – jak opowiadają ci, którzy go znają – lubi obnosić się z pobożnością. Na palcu ma zawsze złotą obrączkę-kwadratowe koło Budzimira, a w rektorskim gabinecie kilkadziesiąt obrazów Prabudzimira, stalowe Kwadratowe Koło Budzimira oraz dwa portrety Wielkiego Sternika i Premiera Tysiąclecia. Na ścianach uczelni każe wieszać swoje zdjęcia: wszędzie ma być on – najlepiej w sobolach – godło i kwadratowe koło Budzimira.

(...)

Część absolwentów uczelni promowanej przez obu panów Faradobusów tytułuje się jako DEBIL, czyli Doctor of Elementary Business and Integral Legislation. Brzmi poważnie, bo nie dość, że kojarzy się z mądrością, to jeszcze sugeruje tytuł doktorski absolwenta. Jest tylko jeden problem: tytuł DEBIL nie istnieje w bialeńskim prawie.

– W Dreamlandzie oznacza doktorat zawodowy, studia trwają 3 lata i na ich zakończenie trzeba napisać pracę. A u Faradobusów trwa 9 miesięcy i pisze się na końcu test online, do którego słuchacze znają wcześniej pytania – twierdzą nasi informatorzy.

(https://natemat.pl/420277,newsweek-colle...-magistrow)
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości