21-09-2022 11:47
*Szanowne Państwo,
Venomanią zajmuję się, lepiej lub gorzej (przeważnie gorzej, bo niespecjalnie potrafię bawić się sam) od października 2014 roku, a więc już osiem lat. Jestem z tym terenem dość związany emocjonalnie; jakiś czas temu udało mi się osiągnąć najwyższy tytuł szlachecki - katechona, a tym samym Venomania stała się jednym z dwóch bialeńskich katechonatów. Pojawiały się w przeszłości plany utworzenia przez moje lenno oraz okoliczne tereny Trójlenna, Czwórlenna, ostatecznie stanęło na Departamencie Mon, który nie przejawiał większej aktywności.
Od jakiegoś czasy pojawiają się pomysły likwidacji systemu lennego w Bialenii w formach bardziej i mniej radykalnych. Zdaje się, że obecnie większość społeczeństwa, w tym ja, popiera taką reformę. Myślę, że sytuacja, gdy Bialenia ma 131 szlachciców, a około 5 osób udzielających się na forum, dojrzała do rozwiązania.
Wyprzedzając akty prawne, postanawiam:
1. wyłączyć Venomanię z Departamentu Mon,
2. zrzec się praw lennych nad Venomanią i Syrtą oraz rozparcelować tereny lenne pomiędzy mieszkańców obecnie nimi gospodarujących, sobie pozostawiając jedynie Pałac,
3. ubiegać się o urząd starosty venomańskiego po reformie administracyjnej; kwestia samorządów niższego stopnia w niefeudalnej Bialenii jest kwestią do debaty, którą powinien pokierować nestor bialeńskiego regionalizmu prof. Faradobus,
4. wystąpić do władz centralnych z prośbą o zachowanie dla półwyspu venomańskiego honorowego tytułu katechonatu, wyróżniającego go spośród innych ziem bialeńskich,
5. wystąpić do władz centralnych z prośbą o zgodę na używanie przeze mnie honorowego tytułu katechona venomańskiego.
*Nazbol loli bez związku z tematem.

![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)