28-09-2022 12:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 12:30 przez Akrypa Ali Shariati.)
Ruch na Rzecz Dżamahiriji w mojej osobie przedstawia swoją propozycje reformy państwa! Zapraszam do debaty nad nią.
Cytat:System Komitetowy:
1. Ludowy Komitet Polityczny:
Komitet ten jest odpowiednikiem parlamentu. Członkiem jest każdy obywatel Bialenii o pełni praw politycznych. Komitet większościowo przegłosowuje swoje postanowienia.
LKP wybiera Przewodniczącego LKP (który przewodzi obradom) i Komisarza Spraw Zagranicznych (który reprezentuje Bialenie za granicą). Moim zdaniem tyle wystarczy ale jak ktoś czuje potrzebe większej ilości stołków władzy wykonawczej LKP mógłby je tworzyć i wybierać na nich ludzi.
2. Ludowy Komitet Sprawiedliwości:
Jedyny Sąd Bialenii. Biorą w nim udział wszyscy obywateli w pełni praw (można coś pokombinować z cyklu, że niekarani przez ostatni rok jak jest chęć). Wybierają spośród siebie Przewodniczącego LKS, on przewodzi obradom. Wnioskować (oskarżając czy np. prosząc o interpretacje przepisów) może każdy proponując dane orzeczenie, przewodniczący prowadzi nad tym debate, następnie głosowanie które przechodzi większością głosów.
Taki komitet mógłby też wybierać strażników Dżamahiriji (moderatorów forum).
3. Ludowy Komitet Narracyjno-Regionalny
Komitet ten będzie w dziale jaki dziś zajmują Samorządy. Będzie on miał wspólne obrady ale całość ma mieć charakter bardziej teatralny i skupiony na narracji. Byłby on jakimś połączeniem idei komitetowej, rzeszy i arabskości nowej Bialenii. Jako poddziały tego komitetu byłyby dane miasta/regiony w których mieszkańcy prowadziliby narracje. Pod tym byłyby sprawy tak gospodarki jak i wojska. W związku z funkcją narracyjną myślę, że nawet ciekawiej będzie bez formalnego przewodniczącego a spotkania będą miały charakter bardziej luźnych wieców.
Ja na pewno będę chciała ogłosić swój powrót do Bengazi i stać się liderką tego miasta, inni mają wolną rękę dalej prowadzić swoje folwarki/wsie/miasta z rzeszy. Terenu mamy dużo więc się raczej nie pokłócimy.
Myślę, że wystarczyłyby te 3 komitety. Zawsze można jakiś dodać czy połączyć LKP z LKS ale wydaje mi się, że taki podział jest najbardziej optymalny. Zachęcam do opinii na ten temat.
Przy okazji dodam, że uznałam iż mniej drażnić was będzie taki bardziej klasyczny japoński obraz kobiety niż "anime dziewczynka" i jakoś też fajnie oddaje klimat, jak ktoś chce i to może skomentować.
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
No cóż, ten plan zakłada generalnie likwidację obecnego systemu samorządowego i siłą rzeczy wymagałby nowej Konstytucji. Ja nie uważam tego za jakiś duży problem, ale nowy system trzeba by tak skonstruować, aby był sprawny i elastyczny w jednym.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(28-09-2022 12:28)Akrypa Ali Shariati napisał(a): Przy okazji dodam, że uznałam iż mniej drażnić was będzie taki bardziej klasyczny japoński obraz kobiety niż "anime dziewczynka" i jakoś też fajnie oddaje klimat, jak ktoś chce i to może skomentować. Ja bym wolał jakąś kawaii kotodziewczynkę (najlepiej z tasakiem), ale jest ok.
Zgłaszam kontrpropozycję, moim zdaniem bardziej realną przy obecnej liczbie ludności:
- Powszechny Kongres Ludowy - zgromadzenie wszystkich obywateli Bialenii i Brodrii (Brodryjczycy mogliby nazywać go Wiecem, jeśli by chcieli). Sprawowałby władzę ustawodawczą.
- Najwyższe Kolegium Ludowe - najwyższy organ władzy wykonawczej, składający się z Prezydenta Bialenii i Cara Brodrii oraz powoływanych przez nich komisarzy/ministrów (ale prawo głosu mieliby tylko duumwirowie).
Powszechny Kongres Ludowy mógłby ponadto powoływać komitety ludowe i wyznaczać im pewne zadania, gdyby byli chętni do zasiadania w nich.
28-09-2022 13:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 13:24 przez Akrypa Ali Shariati.)
Cytat:>Powszechny Kongres Ludowy - zgromadzenie wszystkich obywateli Bialenii i Brodrii (Brodryjczycy mogliby nazywać go Wiecem, jeśli by chcieli). Sprawowałby władzę ustawodawczą.
>- Najwyższe Kolegium Ludowe - najwyższy organ władzy wykonawczej, składający się z Prezydenta Bialenii i Cara Brodrii oraz powoływanych przez nich komisarzy/ministrów (ale prawo głosu mieliby tylko duumwirowie).
Czyli zwykłe Zgromadzenie i Rząd, czyli to co mamy aktualnie ale pod innymi nazwami. Zawsze plus bo fajniejszy klimat ale wydawało mi się, że jest w narodzie chęć ciekawszych reform.
Cytat:>bardziej realną przy obecnej liczbie ludności
Reforma by miała za zadanie właśnie przez zmiany pobudzić ludzi a takie zostawiają to co jest.
Moim zdaniem moja propozycja właśnie odpowiada bo jest elastyczna. Masz 3 komitety, ale w każdym są wszyscy, masz w praktyce 3 urzędy wymagane (mało) a przecież zawsze można je łączyć - nawet jedna osoba jak ma chęć, czas i poparcie.
LKN-R zwlaszcza wydaje mi się mieć potencjał pod tym względem.
Cytat:>No cóż, ten plan zakłada generalnie likwidację obecnego systemu samorządowego i siłą rzeczy wymagałby nowej Konstytucji. Ja nie uważam tego za jakiś duży problem, ale nowy system trzeba by tak skonstruować, aby był sprawny i elastyczny w jednym.
Plan zakłada na pewno nowej konstyrucji i nie tylko pewnie. Aby był sprawny i elastyczny to trzeba go dobrze zbudować, ale za to można się zabrać tylko jak znajdzie on poparcie. Zaproponowałam go bo pisaliście o chęci i potrzebie reform ale troche zatrzymała się ta debata.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
28-09-2022 13:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 13:32 przez Andrzej Płatonowicz Ordyński.)
Twój pomysł jest z pewnością interesujący, ale niezbyt koresponduje z tym, co planuje wprowadzić Iwan, a ja postarałem się obie koncepcje wypośrodkować. Powinniśmy tak naprawdę na jakimś komunikatorze zrobić narodową burzę mózgów, bo pomysły pojawiają się przeróżne i wcale nas nie przybliżają zbytnio do nowego ustroju.
Co do zasady - mi dotychczasowy ustrój Bialenii odpowiadał i uważam, że bardziej niż rewolucji systemowej potrzebujemy nowych bodźców narracyjnych. Jedna rewolucja czeka nas prawie na pewno - kolegialność urzędu głowy państwa i myślę, że jest to krok w stronę dżamahiriji.
28-09-2022 13:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 14:04 przez Akrypa Ali Shariati.)
Ja zasadniczo nie mam problemu by był wyraźny Sternik i był nim Iwan (lub ktoś inny).
Ale warto to jakoś usadzić na lepszych podstawach niż stan wyjątkowy. Zawsze można w ramach tego zrobić funkcje Przywódcy Dżamahiriji z ciężkim odwołaniem, prawem weta, prawem łaski i reprezentującym polityke zagraniczną, przewodził obradom i wojsku. Pytanie czy on ma chęć się tym wszystkim zajmować i czy nie zabija to lekko możliwości kariery innym.
Albo jeśli chcemy jednego bardziej wyraźnego lidera można połączyć KSZ z Przewodniczącym LKP ale koim zdaniem lepiej jak taki charyzmatyczny lider byłby Przewodniczącym a ktos bardziej oblatany po mikroświecie KSZ.
Póki co będę tak rzucał luźnymi myślami, bo pracuję.
Tak rozmawiamy sobie z Andrzejem, że to w sporej mierze jest kwestia tego, aby ten system działał nawet jeśli chwilowo mało komu będzie się chciało angażować. Mieliśmy problem ze znalezieniem trójki aktywnych do Rady Republiki, więc trzeba tak pomyśleć reformę, aby nagle żaden z tych potencjalnych nowych filarów kraju nie obumarł przez brak czwartego do brydża.
Co do przywódcy: my nie bez powodu myśleliśmy o modelu irańskim. Być może wobec wyczerpania się formuły kadencyjnego konduktora-koordynatora potrzebujemy kogoś, kto nie będzie co prawda robił cały czas na pełen etat, ale zawsze będzie stał na straży tych podstawowych spraw... No i możliwe, że diarchia bialeńsko-brodryjska jakoś by to mogła załatwić (patrz - model leocki).
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
>aby ten system działał nawet jeśli chwilowo mało komu będzie się chciało angażować. Mieliśmy problem ze znalezieniem trójki aktywnych do Rady Republiki, więc trzeba tak pomyśleć reformę, aby nagle żaden z tych potencjalnych nowych filarów kraju nie obumarł przez brak czwartego do brydża.
Jak miałby nie działać skoro każdy komitet ma być zgromadzeniem wszystkich obywateli a nie ma być wyborów do niego, jak np. do RR?
Wszystkich czy wszystkich chętnych? Czy przewidujemy jakieś kwora?
Ametyst Faradobus
28-09-2022 14:43
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2022 14:44 przez Akrypa Ali Shariati.)
W przypadku Komitetu narracyjnego każdy może sam sobie działać na własną rękę.
Wszyscy obywatele są członkami komitetu w myśl pomysłu. Najprostsze rozwiązanie. LKP i LKS, czyli ustawodawca i sędzia jest tym samym ale dla narracji, porządku obrad i porządku na forum rozdzieliłbym właśnie na dwa.
A no i wiadomo, że jak ktoś nie będzie chętny to nie będzie musiał nawet głosować.
|