• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Inauguracja 34. Prezydenta Republiki
[Obrazek: 3_18_10_20_1_42_47.png]

[Obrazek: 99991261745774756.png]

Po ustąpieniu Iwana Pietrowa obywatele Republiki Bialeńskiej dokonali wyboru 34. Prezydenta kraju. Został nim 19. i 31. Prezydent Republiki, profesor Ametyst Faradobus: człowiek powszechnie lubiany i szanowany, znany w Hirschbergii i Weerlandzie oraz w Rotrii jako sprawny administrator i mąż stanu. Inaczej niż zwykle w celu odebrania przysięgi od nowo wybranego szefa państwa Zgromadzenie Narodowe zebrało się dopiero następnego dnia. Około godziny 11:30 nowy lider wygłosił słowa przysięgi i okolicznościową przemowę.

Ślubuję uroczyście, obejmując urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej, wedle najlepszego zrozumienia i zgodnie z sumieniem, rzetelnie pracować dla dobra Republiki Bialeńskiej, bronić jej niepodległości i suwerenności, praw demokratycznych Republiki święcie przestrzegać, godności Narodu i Państwa strzec niezachwianie, sprawiedliwość względnie wszystkich bez różnicy obywateli za pierwszą mieć sobie cnotę, obowiązkom urzędu i służby poświęcić się niepodzielnie.

Szanowne Państwo, Kochani moi,

to już szósty raz, gdy staje mi przed Zgromadzeniem Narodowym złożyć przysięgę prezydencką. Na samym początku chciałbym podziękować za Wasze zaufanie i prosić o Waszą pomoc w dziele zreformowana państwa bialeńskiego, którego to administratorem stałem się na kilka miesięcy. Tak jak to zwykle bywa w przypadku elekcji z jednym kandydatem chciałbym, aby to spotkanie stało się początkiem debaty, którą oczywiście możemy kontynuować w kilku osobnych wątkach tematycznych. Sugeruję, aby czynić to już tutaj – w Zgromadzeniu traktując je jako właściwy proces reformy Republiki.

Korzystając z okazji pragnę też podziękować ustępującemu Prezydentowi Iwanowi Pietrowowi za czas poświęcony w służbie Bialenii. Była to trudna, przedłużona i kontrowersyjna kadencja, na temat której chyba już zawsze krążyć będą podzielone opinie. Niezaprzeczalnie jednak Iwan był gotów dać nam tyle swojego zaangażowania, a ile było to możliwe w niełatwym dla niego okresie w życiu realowym. Dochowując obywatelskiego zwyczaju jako wyraz uznania chciałbym inaugurując tę kadencję odznaczyć mojego poprzednika Zielną Wstęgą Orderu Patrona Republiki.

[Obrazek: 3_21_03_20_6_04_34.png]

Kilka słów poświęcę też kwestii moich współpracowników. Poprosiłem profesora Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego o objęcie funkcji mojego głównego doradcy w randze ministra bez teki. Pomimo nienominowania oficjalnego wiceprezydenta co jakiś czas (oprócz oczywiście doradztwa merytorycznego) będę chciał powierzać Andrzejowi wykonywanie części moich obowiązków, a nade wszystko bieżące wspomaganie mnie w sprawach urzędowych. Iwanowi Pietrowowi chciałbym z kolei powierzyć funkcję dowódcy naszych Sił Zbrojnych, którą sprawował jeszcze przed objęciem funkcji szefa państwa. Mam nadzieję, że skutecznie doprowadzi do szczęśliwego końca sprawę naszego zjednoczenia z Aharą i Fjarą. Tymczasowo postanowiłem natomiast samodzielnie sprawować funkcję przewodniczącego Zgromadzenia Narodowego, lecz jeśli ktoś spośród Was wyraża wolę jej objęcia to chętnie mianuję przewodniczącego pro tempore.

Aby uniknąć lania wody chciałbym w czasie tego posiedzenia nieco poszerzyć mój program w zakresie wizji przyszłego ustroju Bialenii i poddać te pomysły pod dyskusję. W osobnych miejscach proponuję podyskutować o reformie strony i forum oraz o kwestiach klimatyczno-narracyjnych. Rzecz jasna debaty te nie muszą zacząć się równocześnie – za optymalne uznaję otwieranie kolejnych paneli co kilka dni.

Moja wizja ustrojowa jest zmodyfikowaną wersją propozycji Akrypy Ali Shariati oraz niektórych pomysłów, jakie padły w czasie debaty o integracji z Brodrią.

1. Urząd Prezydenta Republiki stanie się częścią Komitetu Politycznego Bialenii i Brodrii, w którego skład wejdzie także Car. Będzie to obradujący stale organ określający wspólny kierunek polityki państwa związkowego w takich sferach jak dyplomacja oraz najważniejsze kwestie wewnętrzne. Na bieżąco będzie oczywiście istniała możliwość włączenia w prace Komitetu innych osób, np. wiceprezydenta Bialenii albo premiera Brodrii. Decyzje Komitet powinien podejmować na zasadzie kompromisu.

2. W sprawach wewnętrznych Prezydenta wspomagałby urząd, czyli Kancelaria. W jej pracach uczestniczyliby ewentualni członkowie administracji: Wiceprezydent, Ministrowie, Dowódca Sił Zbrojnych. Przynajmniej ja nie mam natomiast zamiaru powoływać osobnych ministerstw, a to z uwagi na plan utworzenia komitetów tematycznych.

3. Najwyższym i centralnym organem Republiki Bialeńskiej stanie się Powszechny Kongres Ludowy: zgromadzenie wszystkich chętnych obywateli RB. Różnica w stosunku do obecnego Zgromadzenia przejawiałaby się w tym, że większy nacisk kładziono by na bieżące debaty, a mniejszy na ustawodawstwo. Uważam bowiem, że w gruncie rzeczy to nasze prawo jest już w ogromnej większości ustanowione. Warto zatem skupić się na to, abyśmy wszyscy razem – jako politeia – uczestniczyli w omawianiu najważniejszych decyzji, niekoniecznie w celu uchwalenia jakiegoś aktu normatywnego.

4. Komitet Narodów i Regionów – organ dbający o sprawy związane z narracyjnym aspektem działalności naszego państwa. Mogliby w nim pracować wszyscy chętni obywatele Bialenii, a także obywatele Brodrii. Pracami Komitetu kierowałby Prezydent Republiki lub osoba przez niego wyznaczona.

5. Władza sądownicza w państwie związkowym mogłaby być sprawowana przez Komitet Sądowniczy Bialenii i Brodrii, do którego Prezydent Republiki oraz Car Brodrii mianowaliby osoby kompetentne i zainteresowane. Instancją odwoławczą byłby Powszechny Kongres Ludowy (dla spraw obywateli Bialenii) oraz Car Brodrii (dla spraw brodryjskich). Jednocześnie chciałbym wstępnie podnieść postulat zintegrowania prawa karnego oraz cywilnego w Bialenii i w Brodrii tak, aby jego zasadniczy zrąb był wspólny.

6. Wreszcie kwestia najważniejsza: nowelizacja Konstytucji. Trzeba zastanowić się, na czym pod względem prawnym powinna opierać się nowa unia. Czy wystarczy, że wpiszemy stowarzyszenie z Brodrią do obecnej ustawy zasadniczej? Może jednak konieczne będzie uchwalenie nowej konstytucji? A może zawrzemy umowę międzynarodową, która stać będzie w hierarchii wyżej niż konstytucje Bialenii i Brodrii (jednocześnie ustanawiając możliwość jej jednostronnego wypowiedzenia)? Tę kwestię również pragnę poddać pod debatę.

Tych sześć postulatów potraktujcie proszę jako punkt wyjścia, na bazie którego będziemy rozmawiać o przyszłym kształcie naszej wspólnoty. Rzecz jasna jestem otwarty na wszelkie korekty, nowe propozycje i tak dalej: czy to na bazie przedstawionego projektu, czy też w formie całkowicie odrębnej wizji.

Powiedzmy sobie też szczerze: te wybory miały też wymiar statystyczny. Jesteśmy dziś państwem kameralnym, bawić będziemy się w gronie pięciu czy sześciu osób i raczej nie mamy co liczyć na powrót jakichś mitycznych złotych czasów. Nie oznacza to jednak, że nie możemy się bawić dobrze i ten właśnie cel chcę potraktować jako wyznacznik swoich działań.  

Zapraszam do debaty i proszę o aktywny udział.

prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Serdecznie gratuluję ponownego objęcia urzędu konduktorskiego. Dziękuję za zaufanie i włączenie mnie w skład Gabinetu, postaram się być pomocny.

Co do przedstawionych planów masz moje poparcie, z resztą kwestie te były już od dłuższego czasu dyskutowane.
Ja przychylam się do spisania krótkiej nowej konstytucji i osobno traktatu unijnego z Brodrią.
Gratuluje objęcia urzędu oraz mam nadzieję na owocną współpracę
Właściciel przedsiębiorstwa "Przemysł Mały" 
Error2246

[Obrazek: 3_21_03_20_5_47_04.png][Obrazek: 85_17_11_22_7_17_16.png]
Panie Prezydencie, Ametyście,

Na razie krótko, bo z telefonu i przed resetem weekendowym - gratuluję objęcia po raz kolejny tej zaszczytnej funkcji. Dziękuję jednocześnie za odznaczenie.

Bliżej końca weekendu opublikuję większy wpis, w tym też dodatkowy jako Car Brodrii.
No brawo, brawo.

A resecik, Iwanie, to na czym będzie grany? Na rudej wódzie? Ach, pamiętaj, że trzeba odejść od kompa. Żadnych ciężarówek w weekend.

Serdecznie gratuluję objęcia urzędu! Do tej wspaniałej Piątki Dla Zwierząt Szóstki Dla Republiki nie mam żadnych uwag, bo to jest polityka na miarę naszych czasów i potrzeb!

W szóstym oczywiście sugeruję iść w tą umowę międzynarodową, bo jeśli jednak kiedyś jakimś cudem będzie wola w obu państwach zerwać unię, nie warto sobie utrudniać życia n-tą nowelą Konstytucji. Lepiej szybko ładnie zgrabnie walnąć wypowiedzenie umowy, a nie.

Przy okazji po cichu zasugeruję siebie na stołek Przewodniczącego Zgromadzenia. A mam w tym doświadczenie, prawie dwa lata nim byłem! Zabrakło mi bodaj tygodnia!
Dziękuję dla wszystkich za gratulacje, a Joahimowi za gotowość powrotu do funkcji.

(14-10-2022 22:09)Joahim-von-R napisał(a): W szóstym oczywiście sugeruję iść w tą umowę międzynarodową, bo jeśli jednak kiedyś jakimś cudem będzie wola w obu państwach zerwać unię, nie warto sobie utrudniać życia n-tą nowelą Konstytucji. Lepiej szybko ładnie zgrabnie walnąć wypowiedzenie umowy, a nie.

No właśnie też o tym myślałem. Pytanie jednak, czy chcemy aby w strukturze państwa związkowego ta umowa stała ponad konstytucjami Bialenii i Brodrii?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

I ja gratuluję objęcie tego zaszczytnego urzędu.
Aleksander Czerepach
Prezydent Federacji Garmanii

(15-10-2022 10:05)Ametyst Faradobus napisał(a): No właśnie też o tym myślałem. Pytanie jednak, czy chcemy aby w strukturze państwa związkowego ta umowa stała ponad konstytucjami Bialenii i Brodrii?

Jak myślę to niezbyt ma to sens. W sensie, co to zmieni czy jest pod Konstytucją czy nad? Jak ktoś będzie chciał ją złamać i tak to zrobi, więc lepiej nie utrudniać jeszcze bardziej (bo wtedy jak podpowiada logika potrzebna znowu byłaby nowela Konstytucji, żeby poskreślać jakieś wzmianki o tym że Konstytucja jest najważniejsza - bo nie będzie) tylko iść normalnie.
Okej, czyli decydujemy się na umowę matrymonialną.

Co do Konstytucji to ja myślę, że w tym miejscu możemy rozpocząć prace nad jej nowelizacją albo po prostu nad nową ustawą zasadniczą. @"Iwan Pietrow" optował w rozmowie ze mną za pierwszą opcją. Jak pozostali spośród Szanownego Państwa?
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości