• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozmowy o Anatolii Brodryjskiej
Cytat:Powierzchnia terytorium:
ok. 164 tys. km2

Powierzchnia lądowa:
ok. 110 tys. km2

Wybacz, ale dane geograficzne się nie zgadzają z Mapą Anatolii:

http://spolecznosc.bialenia.org.pl/ezgal...view&id=84

Jeden kwadrat "mały" to 30 x 30 km (60 pikseli, a skala mapy to 1 piksel = 500 m) czyli 900 km2

A więc powierzchnia lądowa Anatoli Brodryjskiej to ok. 27 tys. km2.
Natomiast łączna powierzchnia, wraz z wodami (część jeziora Aykma i zatoka) to ok. 35 tys. km2
Nie mam dostępu do galerii, nie mogę zobaczyć mapy.

Opierałem się na tej mapie, czy dokonywaliśmy zatem korekty skali?

https://imgur.com/v7y93B0
Obywatele dostali uprawnienia do galerii.
Cytat:Opierałem się na tej mapie, czy dokonywaliśmy zatem korekty skali?

Nie było żadnej korekty skali czy korekty wielkości lądów.

Mapa, którą linkujesz jest po prostu jakimś zmniejszonym obrazkiem mapy właściwej, której arkusz ma 5000 x 3800 pikseli. Po zmniejszeniu informacja o tym, że 1 piksel = 500 m staje się oczywiście nieaktualna, ale podziałka liniowa dalej tam jest i pokazuje, że mały kwadrat siatki topograficznej to 30 x 30 km.

Mapy były zrobione w dwóch skalach. Najpierw powstała mapa Wyspy Bialeńskiej, której skala to 1 piksel = 250 m, a arkusz mapy ma 5600 x 6000 pikseli. Gdy objęliśmy "we władanie" Anatolie to musiała powstać kolejna mapa.Tyle, że Anatolia jest powierzchniowo większa. Aby uniknąć problemu z plikiem mapy o szerokości 10000 x 7600 pikseli - ta mapa została stworzona w innej skali gdzie 1 piksel = 500 m.

Jednak siatka topograficzna jest spójna dla obu map... Na pierwotnej mapie Wyspy Bialeńskiej podstawowe kwadraty (te opisywane jako np. A01) mają 500 x 500 pikseli co odpowiada wymiarom 125 x 125 km. Małe kwadraty (oznaczone np. A01-I) są 1/16 dużych i mają 125 x 125 pikseli - co odpowiada dokładnie 31,25 km x 31,25 km.

Siatka na mapie Anatolii jest zbieżna z siatką na mapie Bialenii - tyle, że przy zrobieniu mapy w innej skali duże kwadraty mają 250 x 250 pikseli, a małe dokładnie 62,5 czyli w praktyce przy rysowaniu 62 lub 63 piksele. Jednak w opisie mapy wyraźnie umieszczono zapis, że 1 piksel = 500 m oraz wykonano odpowiednią podziałkę liniową.

Gdyby w chwili rysowania mapy Wyspy Bialeńskiej wiadomo było, że za jakiś czas będziemy robić mapę Anatolii to pewnie przyjąłbym szerokości kwadratów lepiej podzielne przez dwa. Ale w sumie pewne przybliżenie nie przeszkadza - mapa i tak jest dość dokładna. A zawsze można zrobić wycinki mapy w takiej samej skali jak mapa Wyspy Bialeńskiej - jeżeli zajdzie taka potrzeba. Można zresztą robić wycinki jeszcze inaczej skalowane np. gdybyś chciał mieć większą dokładność. Wystarczy tylko zachować odpowiednią wielkość siatki topograficznej i po problemie.

Jakbyś chciał np.dokładną mapę lenna - to może powstać mapa szczegółowa gdzie np. mały kwadrat będzie miał 250 x 250 pikseli, a duży 1000 x 1000 pxs... dalej będzie to 31,25 x 31,25 km oraz 125 x 125 km, ale już 1 piksel to będzie 125 m. Tak zrobiłem przy pierwotnej mapie Razorna - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...hp?tid=291

Można iść dalej... przy zrobieniu mapy jeszcze bardziej szczegółowej duży może mieć 2000 x 2000 pxs, a mały 500 x 500 pxs. Nie zmieni to wielkości terenu, a zmieni się tylko skala mapy.

Powierzchnia Anatolii to i tak duży obszar - w dużym przybliżeniu (nie chce mi się w tej chwili dokładnie obliczać kwadratów gdzie jest i ląd i morze) wynosi ponad 1,5 mln km2 czyli wielkość Mongolii czy Iranu w realu... albo bardziej obrazowo to Hiszpania, Portugalia, Francja i Niemcy do kupy.

Do tego jeszcze dodajmy jakieś 0,7-0,8 mln km2 Wyspy Bialeńskiej (to wielkość jak Turcja w realu) to razem nam wychodzi, że mamy obszar jakieś 2,3-2,4 mln km2. Ogrom terenu do zagospodarowania. Pamiętajmy, że mapy kraj dwóch wysp, a nie jesteśmy kontynentem.

Twoje lenno... sądzę, że gdyby dokładnie policzyć (wczoraj na szybko i szacunkowo - tylko by wskazać błąd w obliczeniach) to na lądzie pewnie by się ze 29-30 tys. km2 uzbierało. Masz więc lenno prawie wielkości realowej Belgii.
Na komputerze mam mapę w pełnym rozmiarze.

Dobra, już wiem, skąd wyniknął mój błąd - w opisie mapy Anatolii jest podana informacja, że kwadrat podstawowy to 500 pxs na 500 pxs, czyli tak jak dla mapy Wyspy Bialeńskiej. Jednocześnie 1 piksel to 500 metrów, stąd takie duże wyniki wychodzą. Wypadałoby to zaktualizować, bo wprowadza w błąd.

Podziałka zaś jest mało czytelna i trochę na oko trzeba szacować, jaką długość ma poszczególny kwadrat.

Tak czy siak dane zaktualizuję, bo już wiem, o co chodzi. W sumie trochę szkoda, że tak wyszło, bo będę musiał pozmieniać nieco koncepcję regionu...
Cytat:Dobra, już wiem, skąd wyniknął mój błąd - w opisie mapy Anatolii jest podana informacja, że kwadrat podstawowy to 500 pxs na 500 pxs, czyli tak jak dla mapy Wyspy Bialeńskiej. Jednocześnie 1 piksel to 500 metrów, stąd takie duże wyniki wychodzą. Wypadałoby to zaktualizować, bo wprowadza w błąd.

Masz rację... to jest dość stara wersja mapy (nowszej niestety nie miałem... Maciej ma na płytach, ale chyba ciężko zajęty bo jakoś nie ma czasu mi przesłać). Nie zauważyłem, że nie zostało to poprawione (w nowszej było), cieszyłem się, że choć taką znalazłem.

Trzeba poprawić tak jak było to już zrobione, tylko "zniknęło" w "mroku dziejów" - czyli, że na mapie głównej (Wyspa Bialeńska) jest 500 x 500, a na mapie Anatolii 250 x 250 itd.

Cytat:Podziałka zaś jest mało czytelna i trochę na oko trzeba szacować, jaką długość ma poszczególny kwadrat.
Również słuszna uwaga... zrobię opisy tak by były czytelniejsze.

Cytat:W sumie trochę szkoda, że tak wyszło, bo będę musiał pozmieniać nieco koncepcję regionu...
Chyba nie za bardzo - co najwyżej dane liczbowe. To obszar wielkości Belgii możesz zrobić tam sporo miast.

Jak chcesz to weź kawałek mapy Anatolii, powiększ - nanieś to byle jak, nawet Paintem i prześlij. Mogę zrobić wycinek dla Twojego lenna w innej skali. Dla swojego też będę robił, a więc to nie problem bo będę robił siatkę z kwadratem dużym na 1000 x 1000 pikseli. Będziesz miał wtedy arkusz o wymiarach boku na jakieś 2500-3000 psx (zależy ile miejsca na opisy będzie).

Na ogólnej mapie Anatolii da się największe, a na szczegółowej wszystkie

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości