• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kolaboracja
Dzisiaj posunęła się pewna sprawa, która zakulisowo krążyła od jakiegoś czasu. Najwyższa elyta Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirschbergii i Weerlandu złożona ze mnie, przywódcy politycznego czyli premiera Dumbledora oraz przywódcy duchowego w osobie Mistrza Budzimira VII odbyła dziś wycieczkę po najpiękniejszych na świecie Górach Diamentowych. Zastanawialiśmy się nad różnymi opcjami powrotu do zabawy i koniec końców zgodziliśmy się, że opcja wejścia w stowarzyszenie z Bialenią nie byłaby taką złą opcją. Jeśli zatem Lud Republiki byłby w stanie udzielić mi błogosławieństwa dla stosownych negocjacji z samym sobą to mogę ruszyć sprawę.

W kwestiach technicznych to oczekiwalibyśmy tego, co ma Brodria: miejsca na forum oraz kawałka strony. Co do warunków politycznych to przyznajemy, że dla celów narracyjnych jesteśmy nawet w stanie uznać się za bialeński protektorat (np ze wspólną walutą), bo chętnie weszlibyśmy we trójkę w rolę kolaborantów i sprzedawczyków.

Wpadliśmy też na pomysł nadaniu całości otoczki narracyjnej: w wyniku jakiejś prowokacji toczone byłyby pełne napięć rozmowy pomiędzy Prezydentem RB i królem ZSKHiW, które skończyłyby się interwencją zbrojną i totalną klęską Powszechnych Bojówek Ludu Szlacheckiego "Samoobrona". W wyniku negocjacji pokojowych zawarto by umowę dającą Bialenii wiele profitów, a nam jako zbiorowemu Emilowi Hasze przelewy w bialenach i plecy. Koniec końców ZSKHiW stałoby się czymś w rodzaju Białorusi po 2020 roku: formalnie niepodległym państwem, które funkcjonowałoby na garnuszku Wolnogradu.

Dajcie znać, czy bylibyśmy jako Bialenia czymś takim zainteresowani. Na pewno oznaczałoby wejście na nasze forum dwóch dodatkowych osób (Arbuz, Budzimir), zainteresowanych w miarę stałą aktywnością, która to liczba być może potem by się zwiększyła o jedną albo dwie kolejne osoby.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(10-12-2022 17:38)Ametyst Faradobus napisał(a): Koniec końców ZSKHiW stałoby się czymś w rodzaju Białorusi po 2020 roku: formalnie niepodległym państwem, które funkcjonowałoby na garnuszku Wolnogradu.
Ja znalazłbym bliższy przykład państwa istniejącego tylko teoretycznie...

Co do meritum, oczywiście popieram. Umowa może być bardzo podobna do bialeńsko-brodryjskiej, a kwestię protektoratów i kolaboracji można rozwijać na gruncie narracji.
(10-12-2022 18:39)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Ja znalazłbym bliższy przykład państwa istniejącego tylko teoretycznie...

No my jesteśmy klimatycznie trochę takim Dombabwe i Ługandą. Co zabawne ten klimat wyklarował się przed 2014 rokiem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Czy podpiszecie Hirschlistę?

Zapraszam do Brodrii. Mogę Was wcielić i nawet nie będziecie niepodlegli.
(12-12-2022 22:54)Karol Medycejski napisał(a): Czy podpiszecie Hirschlistę?
Ja proponuję najpierw reedukację na Kamisie, by Hirschbergowie i Weerlandczycy porzucili błędy budzimiryzmu i nawrócili się na prawdziwy kaddafizm.

Chyba Biallistę.

(13-12-2022 08:28)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a):
Ja proponuję najpierw reedukację na Kamisie, by Hirschbergowie i Weerlandczycy porzucili błędy budzimiryzmu i nawrócili się na prawdziwy kaddafizm.

Można się umówić na branie ludzi na przymusowe roboty do Bialenii.
Ametyst Faradobus

Na Anatolię najlepiej, bo tam brakuje rąk do pracy. Będzie pretekst, żeby nowe miasta powstały.
To już taka trochę Francja Vichy. Dobrze, że nie mamy Żymian w kraju.
Ametyst Faradobus

Tak trochę odkopując wątek to w kontekście publikacji najnowszej mapy Polinu chciałbym zwrócić Waszą uwagę na zamorską kolonię ZSKHiW - Aralię. Rzecz o tyle cenna, że leży w pobliżu naszego sojusznika, czyli Dreamlandu i mogłaby stanowić wany punkt strategiczny, np bazę dla naszych, to jest bialeńskich, wojsk.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości