• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prozycja dla DB.
Mam propozycję...

Tworzymy jakąś formę Gwardii Ludowej DB... nazwa wybrana przez władze DB. W sumie każda do zaakceptowania byle nie było w nazwie "armia", "siły zbrojne" czy "wojsko" - bo te nazwy są zarezerwowane dla naszych narodowych sił zbrojnych.

Zrobię to "technicznie"... a potem możemy narracyjnie mieć nawet "zimną wojnę", jakieś incydenty z gwardiami lennymi, może nawet ktoś, komuś czasem coś zestrzeli itp. Taka narracja wpisująca się do planowanego komiksu lotniczego.

Moim zdaniem zasady dla takiej gwardii DB powinny być następujące:

1/ Liczebność to suma możliwości wg tytułu osób zaangażowanych w DB.
2/ Możliwości sprzętowe zgodne z najwyższym tytułem osoby zaangażowanej w DB.

Gdybyście weszli w klimat to Andrzej ma III Świat - demobil z lat 40-tych, my z Thomasem też koniec lat 40-tych, a Wy np. też demobil jak Andrzej - to możnaby tej narracji i komiksu trochę zrobić. Ku zwiększonej aktywności i ku wspólnej zabawie. Ja ogarnę techniczne kwestie po obu stronach, a sam scenariusz i dialogi to nasze wspólne dzieło.

Zobowiązuję się do stworzenia oznaczeń wg woli DB oraz pomalowanie odpowiednich do klimatu maszyn. Oczami wyobraźni widzę już incydenty pomiędzy samolotami Razorna i Lusensorffu, a maszynami "arabskich komuchów" z DB. Klimaty zimnowojenne... powokacje, starcia bo ktoś komuś granicę naruszył itd. "Mustang" lub "Airacobra" Razorna czy "Foka" Lusensorffu w powietrznej walce np. z Ławoczkinem DB... i takie klimaty. Potem "oświadczenia", zaprzeczenia, wzajemnego oskarżenia etc.
Swego czasu propozycja była bez odzewu, ale teraz z innego tematu wiem, że zainteresowanie by było.

Przy czym sama koncepcja byłaby lekko zmieniona. Sama główna część gwardii byłaby prostą sumą uprawnień poszczególnych mieszkańców, ale byłby element dodatkowy.

Ponieważ chciałbym wprowadzić pewien element gwardii dla Rzeszy, jako całości - to podobne siły byłyby dodane dla DB. Czyli siły byłyby takie:

- Rzesza: gwardie lenników + ten element zbiorczy, niejako spinający gwardie lenników, które będą wystawiać kontyngenty.

- DB: suma uprawnień mieszkańców wg ustawy o gwardiach lennych + dodatkowe siły analogicznie uprawnione jak ten element w Rzeszy.

Kwestie uprawnień tego elementu Reszy i dodatku w DB zostawiłbym otwarty... Tzn. będzie to ustalał D-ca SZ RB i aprobował Prezydent. Chodzi o to by mogło być ciekawiej czyli aby można było wstawiać tam pojedyncze elementy "z wyższej półki".

Samym tworzeniem gwardii (jak ją tam nazwiecie) pod względem techniczno-wojskowym bym się zajął. Chyba najlepiej by wyszło zrobić tak jak to wykombinował Andrzej czyli taki trochę niby III Świat. Tyle, że Waszym przypadku byłby to sprzęt bardziej "arabski" (też "ze wschodu").

Moglibyśmy czasem się poprowokować na przykład... Gazeta Feliksa miałaby o czym pisać. O jakiś incydentach, potem mogłyby się pojawiać wypowiedzi "zwaśnionych" (każdy swoją oropagandę by siał oczywiście).

Czy takie coś Was interesuje? To tak po krótce... bo z telefonu w robocie.
Osobiście jestem za tym, abyś w tej kwestii Rononie miał wolną rękę, ponieważ sam wiesz doskonale jak to zrobić najlepiej. Pomysł uważam za świetny, aczkolwiek martwi mnie tylko jedna rzecz, a mianowicie aktywność w DB. Postaram się dzisiaj lub jutro zorganizować jakąś debatę publiczną nt. aktywizacji Dżamahriji, gdzie mam nadzieję dowiemy się chociaż na kogo można liczyć.
> Tworzymy jakąś formę Gwardii Ludowej DB... nazwa wybrana przez władze DB.

Mudżahedini Ludowi?
Dobrze Feliksie jutro postaram się przygotować i wstawić w Parlamencie projekt ustawy.

Może choć trochę rozruszamy DB... bo faktycznie w moim lennie jest więcej postów niż w DB. Może teraz uda mi się trochę rozruszać sąsiadów.
Bez względu na to czy Akrypa się pojawi czy nie to ustawa przejdzie. A więc w nadchodzący weekend zaczynamy pracę nad Waszą gwardią. Obmyśl nazwę, a ja w pierwszej kolejności zaproponuję jakieś oznakowanie. Ale jak masz jakieś pomysły czy życzenia to dawaj... W zasadzie warunkiem jest by znak był prosty graficznie (czytelny z daleka) oraz by był symetryczny względem osi pionowej (technicznie tak łatwiej).
Jutro postaram się nadrobić zaległości ws. Dżamahiriji i dać znać ze wszystkim.
Dobrze Feliksie, bo ja w sumie mam czas na kombinacje tylko w weekendy. Jutro przedstawię oznakowanie do wyboru i ewentualnej akceptacji. A potem dalej....
Naprawdę raz jeszcze dzięki za pomoc, jutro postaram się też coś ogarnąć. Trzeba wreszcie ustalić kto rządzi w DB, żeby mogło to wszystko ruszyć. Mam nadzieję, że uda się to zrobić dość sprawnie i Dżamahirija będzie reprezentować przyzwoitą aktywność, nawet z tak małą liczbą mieszkańców.
Zastanawiałem się nad znakiem rozpoznawczym dla DB... Kolorystyka jest w zasadzie ustalona bez ustaleń - bo flaga DB jest zielono-biało-zielona, a znak powinien odzwierciedlać barwy przyjęte dla regionu itp.

W zasadzie najpowszechniej stosowanym znakiem rozpoznawczym jest kokarda w kolorach odpowiadających tym na fladze - czyli w tym przypadku byłaby zielono-biało-zielona. Zaleta jest taka, że jeszcze w Bialenii nikt typowej kokardy jako znaku nie przyjął (Andrzej ma zieloną kopię znaku japońskiego, a na Półwyspie Lisewskim przyjęliśmy jako znak rozpoznawczy trójkąt) czyli Db miałaby znak dość indywidualny.

Próbowałem z dwoma odmianami - sama kokarda (nieco zmieniłem proporcje pól by znak nie był identyczny z realowym znakiem Nigerii) oraz kokarda z godłem... takie rozwiązanie (czyli elementy godła w środkowym polu) ma Arabia saudyjska i kiedyś miał takowy Egipt.

[Obrazek: 4cDRjiL.png]

Problem jest taki, że przy konieczności zmniejszenia znaku do ok. 50 pikseli to godło jest mało czytelne. Robi się po prostu z tego biała plama...

[Obrazek: LTKpxil.png]

Proponuje jednak pozostać przy samej kokardzie w barwach DB - bo wygląda to po prostu lepiej:

[Obrazek: MWEqegD.png]
[Obrazek: bBUnPEw.png]

Jeśli chodzi o kwestię sprzętowe to proponuję podobny pomysł jaki u siebie zrobił Andrzej czyli takie coś co przypomina jakiś III Świat z lat 60-tych i 70-tych. Pasowałoby to do klimatu i miało sens w obliczu uprawnień ustawowych.

W rejestrze obywateli DB figurują 4 osoby, przy czym jedna jest ma tytuł na poziomie Wielkiego Kniazia (Feliks), jedna jest Szlachcicem (Leszek), a dwie nie mają tytułów - w każdym razie tak wygląda ze spisu w Pałacu Prezydenckim. Gwardia może wiec liczyć 6050 ludzi na poziomie Wielkiego Kniazia (liczy się najwyższy tytuł czyli Feliksa) oraz 15000 ludzi ze sprzętem na poziomie gwarantowanym Katechtona.

Skoro DB nawiązuje nieco do kwestii arabskich to jako sprzęt przyjąłbym mieszankę podobną jaka faktycznie tam występowała, przy czym oczywiście jesteśmy w mikroświecie - sobie możemy pofantazjować. Osobiście optowałbym za mieszanką wzorców brytyjskich i radzieckich... choćby dlatego, że wzorce amerykańskie są już mocno eksploatowane, a brytyjskich nie ma wiele... W sumie ja mam trochę, ale skoro jesteśmy po sąsiedzku to nawet by pasowało. Wzorców radzieckich jeszcze w ogóle nie ma w użyciu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości